Kongói rózsabogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kongói rózsabogár
A kongói rózsabogár peregrina alfaja
A kongói rózsabogár peregrina alfaja
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Mindenevő bogarak (Polyphaga)
Alrendág: Scarabaeiformia
Család: Ganajtúrófélék (Scarabaeidae)
Alcsalád: Rózsabogárformák
Nem: Pachnoda
Faj: P. marginata
Tudományos név
Pachnoda marginata
(Drury, 1773)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kongói rózsabogár témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kongói rózsabogár témájú médiaállományokat és Kongói rózsabogár témájú kategóriát.

A kongói rózsabogár (Pachnoda marginata) közép és nyugat-afrikai bogárfaj. Terráriumi díszállatként is tartják. Nagy lárváit terráriumi állatok etetésére használják.

Előfordulása[szerkesztés]

Ahogyan neve is mutatja, elsősorban a Kongó-medencében honos, de különféle alfajai Közép- és Nyugat-Afrika egyéb országaiban, Guineában, Szenegálban, Kamerunban, Kenyában, Szudánban is előfordul.[1]

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Imágója mintegy 2-3 centiméter hosszú; formája a Magyarországon is elterjedt rózsabogarakhoz hasonlít. Kilenc, eltérő színezetű alfaja ismert; szárnyfedője és tora az élénk narancs egyszínűtől a sötétbarna-sárga tarkáig sokféle lehet. A névadó alakot Dru Drury eredetileg Scarabaeus marginatus néven írta le. A Pachnoda marginata peregrina alfajnak több nevet is adtak, amelyek közül többet még ma is használnak.[1]

Alfajai:[2]

  • Pachnoda marginata aurantia Herbst, 1790, aranysárga
  • Pachnoda marginata cerandi Rigout, 1984
  • Pachnoda marginata fernandezi Rigout, 1984
  • Pachnoda marginata marginata Drury, 1773, vörösesbarna
  • Pachnoda marginata mirei Ruter, 1963
  • Pachnoda marginata murielae Rigout, 1987
  • Pachnoda marginata perigrina Kolbe, 1906, vörösesbarna foltokkal
  • Pachnoda marginata rougeoti Rigout, 1992
  • Pachnoda marginata tunisiensis Rigout, 1984

Testének egyéb részei fényes feketék. Lárvája sárgásfehér színű, feje barna és akár 4–6 cm nagyságúra is megnőhet. A nemek hasonlók, csak a hátsó lábak vizsgálatával vagy a hímek hosszanti barázdája alapján különíthetők el.

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Fás, bokros területeken él. A felnőtt egyedek gyümölcsökkel, hajtásokkal, famézgával táplálkoznak, gyakorta a földön is. Felszálláskor kiterjesztett szárnyakkal forognak, így könnyítve meg a felszállást.

A földön, vagy a bokrokon, fákon párzanak. Nőstény híján a hímek egymással is megpróbálnak párzani; ekkor akár négyen is lehetnek egymáson. Petéjüket a nedves talajba rakják; egy petecsomóban legfeljebb 178 petével.[3] Lárváik is a földben, illetve földfelszínen élnek, ahol lehullott faleveleket, gyümölcsöket esznek. A bábot föld és saját váladék megszilárdult keveréke védi, és szilárd támasztékhoz rögzül. A bogarak a bábozódás után 5-8 nappal hagyják el a kokont.[1] Gyors életritmusú állatok, egy új generáció 28-30 °C-on akár 3-5 hónap alatt felnő, a bogarak ezután még 2-5 hónapot élnek.

Tartása terráriumban[szerkesztés]

Könnyen tartható és szaporítható fedett tetejű (különben kirepülhet) üveg vagy műanyag terráriumban. A lárvák legalább 10 cm vastag nedves talajréteget igényelnek. A talaj legyen homok és föld keveréke, és nyirkos, de ne nedves. A lárvák gyümölcsökkel, falevelekkel, korhadt fával (tölgy, bükk, juhar, hárs) vagy macskatáppal etethetők. Fejlődésük hossza hőmérsékletfüggő; ennek 23 és 30 °C között kell lennie. A kifejlett bogarakat különböző gyümölcsökkel – banán, alma, kivi, eper – etethetjük. Ezeket hetente kétszer cserélni kell, hogy ne szaporodjanak el bennük a gyümölcslegyek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Arndt Löwenberg: Exotische Käfer, Pflege und Zucht von Rosen- und Riesenkäfern im Terrarium. bede, Ruhmannsfelden 1999. ISBN 3-933646-44-8
  2. www.hier-krabbelts.de Archiválva 2008. június 20-i dátummal a Wayback Machine-ben - Katalog afrikanischer Rosenkäfer
  3. H. Guyot: L'élevage des Cétoines du gerne Pachnoda. Ed. OPIE-Insectes 83 (4), 11-14, 1991.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kongo-Rosenkäfer című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]