Komnénosz Izsák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Komnénosz Izsák (1155 – 1195/1196 körül, görögül: Ἰσαάκιος Κομνηνός) Ciprus uralkodója volt 1184 és 1191 között, míg I. (Oroszlánszívű) Richárd meg nem hódította a szigetet a III. keresztes hadjárat során.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatalkorában nagybátyja, I. Manuél bizánci császár Kilikiába küldte, hogy a birodalom keleti határait védje az örmények államával, a Kilikiai Örmény Királysággal szemben. Az örmények fogságába került, ahonnan I. Andronikosz bizánci császár váltotta ki.

Komnénosz Iszák zászlaja

Cipruson 1183-1184 körül tűnt fel és a sziget türanniszaként, diktátoraként lépett fel: nevéhez számos, a lakossággal szembeni kegyetlen cselekmény kapcsolódik. Miután ezt az 1185-ben trónra lépő II. Iszaakiosz bizánci császár megelégelte, hajóhadat küldött Izsák ellen és Ciprus visszavételére. Izsák azonban - vagy inkább a vele szövetséges kalózvezér – legyőzte a császári hadat.

Izsák uralmának egy váratlan eseménysor vetett véget 1191-ben. Oroszlánszívű Richárd angol király mint a III. keresztes hadjárat egyik vezetője, hajóhadával a Szentföldre tartott, ám a hajóhadat egy vihar szétszórta. Az egyik hajó (amelyen a király jegyese Navarrai Berengária és a király húga Johanna Szicília királynéja is tartózkodott) egy vihar miatt kikötni kényszerült a mai Limassol közelében. Izsák azonban ellenségesen fogadta a nyugati hölgyeket. Egyes források szerint nem engedte őket partra lépni, mások szerint viszont egyenesen csábította őket erre. Akárhogy cselekedett is, valószínűleg a nehéz helyzetbe került, magas rangú hölgyekért kapható váltságdíj vezérelte. Richárd azonban időben érkezett és beavatkozott a kialakuló konfliktusba. Izsák vele szemben is agresszívan lépett fel, majd Richárd kérését, hogy segítsen a Szentföld felszabadításában szintén elutasította. Így Richárd partra szállt és csapataival megszállta Limassolt. Izsák Famagustába, majd Nicosiába menekült. Richárd és Berengária Limassolban 1191. május 12-én házasságot kötött , majd az angol uralkodó Izsák nyomába eredt és Nicosia közelében csatában legyőzte őt.

Richárd a johanniták gondjaira bízva a szíriai Margat várába záratta. Egyes források szerint itt hunyt el 1198-ban, más források szerint három év rabság után kiszabadult és az Ikóniumi Szultánságba távozott, ahol 1195 körül meghalt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Spyridakis 1977. 110–112. old.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Isaac Comnenus, Emperor of Cyprus – Életrajza a roman-emperors.org oldalon (angol, hozzáférés, 2012. július 24.)
  • Spyridakis 1977.: Spyridakis, Constantinos. A brief history of Cyprus, Revised edition. (angol nyelven), Nicosia: Zavallis Press Ltd. [1977]