Kommandó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kommandó
(Commando)
1985-ös amerikai film
RendezőMark L. Lester
ProducerJoel Silver
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Steven E. de Souza
  • Jeph Loeb
Főszerepben
ZeneJames Horner
OperatőrMatthew F. Leonetti
VágóGlenn Farr
Gyártás
GyártóSilver Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő90 perc
Költségvetés10 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1985
  • 1986. január 23. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/1118/J)
Bevétel57 491 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kommandó (eredeti cím: Commando) 1985-ben bemutatott amerikai akciófilm Mark L. Lester rendezésében. A főszerepben Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Alyssa Milano, Vernon Wells, Bill Duke és Dan Hedaya látható. A film zenéjét James Horner komponálta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1985. október 4-én bemutatott akciófilm jól teljesített a jegypénztáraknál, több héten át vezetve a bevételi toplistát a mozikban.[2] Bár a film kritikai visszhangja megosztott volt, az akciófilmes műfajban kultuszfilmmé vált és pozitív hatást gyakorolt Schwarzenegger színészi karrierjére.[3][4]

Rövid történet[szerkesztés]

A film főszereplője egy volt kommandós, aki zsoldosok által elrabolt kislánya életét igyekszik megmenteni.

Cselekmény[szerkesztés]

John Matrix ezredes (Arnold Schwarzenegger), egy elit kommandós alakulat nyugalmazott vezetője visszavonultan él kislányával, Jennyvel (Alyssa Milano). Egy napon volt felettese, Franklin Kirby tábornok felkeresi és figyelmezteti őt, hogy régi egységének tagjait ismeretlen zsoldosok sorra kivégezték. Ezután fegyveresek támadnak Matrix otthonára, élükön Bennett nevű volt csapattársával, akit Matrix erőszakos viselkedése miatt annak idején kirúgott a csapatból. Matrixet lányával együtt elrabolják és parancsnokuk elé viszik: ő Arius, az egykori dél-amerikai diktátor, évekkel ezelőtt épp Matrix távolította el a hatalomból. Arius politikai gyilkosságra akarja rávenni Matrixot hazájában, Val Verdében, így próbálva meg ismét az ország teljhatalmú urává válni. Hogy Jenny életét megóvja, Matrix kénytelen elfogadni az ultimátumot.

Egy Val Verdébe tartó gépre felszállva Matrix észrevétlenül megöli kísérőjét, kitörve annak nyakát és még időben kiugrik a felszálló repülőből. Nagyjából 11 órája van a gép landolásáig, ezért Matrix Arius egy másik embere, Sully nyomába ered. Egy szolgálaton kívül lévő légi utaskísérőnőt, Cindyt túszul ejtve Matrix követni kezdi Sullyt és arra kéri a nőt, terelje el a célszemély figyelmét. Bár Cindy először őrültnek véli Matrixet, nemsokára rájön, hogy a férfi igazat mond és segítőtársául szegődik. Egy autós üldözést követően Matrix elfogja és egy szakadékba dobja Sullyt. A nála talált motelkulcsokkal Arius egy másik emberére, az egykori zöldsapkás Cooke-ra is rátalál, majd közelharcban végez vele. Matrix és Cindy betörnek Arius egyik fegyverraktárába, ahol találnak egy térképet, kiderítve Arius tartózkodási helyét.

Matrix behatol egy fegyverkereskedésbe, felkészülve a közelgő tűzharcra Arius zsoldosaival, ám a rendőrség tetten éri és letartóztatja. Cindy egy rakétavetővel kiszabadítja és egy lopott hidroplánnal Arius szigetére repülnek. Matrix arra kéri Cindyt, lépjen kapcsolatba Kirbyvel, ezután felfegyverkezik és egyszemélyes hadseregként végez Ariussal, illetve annak embereivel. Jenny eközben megszökött a fogságból, de Bennett rátalált és elfogta a kislányt. Matrix a nyomukba ered és egy késpárbajban megöli egykori társát, egy csődarabbal felnyársalva Bennett-et. Kirby egy hadsereggel a helyszínre érkezik és arra kéri Matrixet, csatlakozzon ismét az egységéhez, de ő ezt visszautasítja – ehelyett Jennyvel és Cindyvel távozik a szigetről.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron (1989)[5] 2. szinkron (2005)[6]
Arnold Schwarzenegger John Matrix ezredes Gáti Oszkár
Vernon Wells Bennett Juhász Jácint Barbinek Péter
Rae Dawn Chong Cindy Vándor Éva Kiss Erika
Dan Hedaya Arius (El Presidente) Trokán Péter Rosta Sándor
David Patrick Kelly Sully Incze József Janovics Sándor
James Olson Franklin Kirby tábornok Versényi László Szersén Gyula
Alyssa Milano Jenny Matrix Somlai Edina Váradi Petra
Bill Duke Cooke Dózsa László Pálfai Péter
Charles Meshack Henriques Kerekes József Papucsek Vilmos
Carlos Cervantes Diaz Kassai Károly
Bob Minor Jackson Varga Tamás
Bill Paxton Radarkezelő Schnell Ádám
Michael Delano Forrestal Dobránszky Zoltán
Lenny Juliano Katona Szokol Péter

Fogadtatás[szerkesztés]

A forgatás teljes költségvetése 10 millió dollár volt.[forrás?] A film a bemutató héten 7,7 millió dollár bevételt hozott, később az USA-ban összesen 35, ezen felül világszerte pedig plusz 22 millió dollárt volt a bevétele.[2] A Kommandót a Rotten Tomatoes oldalon 71%-ra értékelték,[7] míg az Internet Movie Database olvasóitól tízből 6,2 pontot kapott.[8]

1986-ban a filmet Szaturnusz-díjra jelölték Legjobb különleges effektek-kategóriában, de alulmaradt a Vissza a jövőbe-trilógia első részével szemben.[9]

Filmzene[szerkesztés]

A filmben elhangzott zenéket tartalmazó album 2003. december 2-án jelent meg a Varese Sarabande kiadásában, limitált példányszámban.[10]

A film utolsó jelenetében a Power Station együttes „We Fight for Love” (a.k.a. „Somewhere, Somehow, Someone's Gotta Pay”) című dala hallható (amely nem szerepel a filmzenei albumon).

  1. „Prologue/Main Title” – 3:58
  2. „Ambush and Kidnapping” – 2:35
  3. „Captured” – 2:14
  4. „Surprise” – 8:19
  5. „Sully Runs” – 4:34
  6. „Moving Jenny” – 3:44
  7. „Matrix Breaks In” – 3:30
  8. „Infiltration, Showdown and Finale” – 14:32

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Movie Body Counts weboldal számítása szerint a filmben 88-an halnak meg, ebből Matrix összesen 81 embert öl meg.[11]
  • A filmben Arius Val Verde, egy kitalált állam diktátora volt. Ez a spanyol anyanyelvű állam számos 1980-as és 1990-es évekbeli hollywoodi produkcióban megjelent, többek között a Predator – Ragadozó és a Még drágább az életed című filmekben.[12]
  • A filmnek létezik egy vágott verziója, ahol kivettek vagy jelentősen megrövidítettek bizonyos brutális jeleneteket, mint amilyenek a John és az Arius katonái között zajló harcnál történnek.[13]

Remake[szerkesztés]

2008-ban mutatták be Mihail Jevgenyjevics Porecsenkov(wd) orosz rendező D-nap(wd) (День Д / Gyeny D) című akciófilmjét, amely korabeli oroszországi hatalmi viszonyok közé helyezi a történetet. A főszereplő orosz kommandóst önmaga alakítja. A cselekmény hűen követi az eredeti amerikai filmet, jelenetről jelenetre.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=3215, 2018. március 29.
  2. a b Commando (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  3. De Semlyen, Nick: Commando: The Complete History (angol nyelven). Empire Online, 2016. május 24. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  4. Irwin, Corey: How Arnold Schwarzenegger's 'Commando' Became an Action Classic (angol nyelven). Ultimate Classic Rock, 2020. október 4. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  5. Kommandó - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2012. augusztus 6.)
  6. Kommandó - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2012. augusztus 6.)
  7. Commando (1985) (angol nyelven). Rotten Tomatoes. [2007. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
  8. Commando (1985) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
  9. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA: 1986 Saturn Award (angol nyelven). Internet Movie Database. [2009. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
  10. Commando By James Horner (angol nyelven). Varesesarabande.com. [2010. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
  11. Commando (angol nyelven). Movie Body Counts. (Hozzáférés: 2010. február 11.)
  12. Baldwin, Daniel: Val Verde: Exploring Fox's Secret $5 Billion Cinematic Universe (angol nyelven). Forbes. (Hozzáférés: 2021. december 14.)
  13. https://www.movie-censorship.com/report.php?ID=4373 Commando (Movie-Censorship.com)
  14. Den D (2008) az Internet Movie Database oldalon (angolul)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Kommandó (film) témában.