Komarek Gépgyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komarek Gépgyár
Típusüzleti vállalkozás
SzékhelyBécs
SablonWikidataSegítség

A Komarek Gépgyár (Maschinenfabrik Komarek) Bécs Favoriten városrészében lévő gépgyár volt. 1879-től 1909-ig működött Neve az általa a gőzmotorkocsikhoz gyártott kazánok révén vált ismertté.

Története[szerkesztés]

A céget 1879-ben alapította, (más források szerint 11885-ben) Franz Xaver Komarek cégtulajdonos, aki 1846 december 1-én született és április 29-én halt meg. Ő végezte a cég kereskedelmi tevékenységének irányítását.

1895-ben gyártották az első gőzmotorkocsit.


Termékei[szerkesztés]

das bekannteste Produkt ist der Dampftriebwagen kkStB 1.0, der heute fahrfähig erhalten ist.

A cég termékei gőzkazánok, gőzmotorok és gőzmotorkocsik voltak.

Gőzmotorkocsik[szerkesztés]

A Lokalbahn Saitz–Czeicz–Göding KkStB 1.3 gőzmotorkocsija

A következő gőzmotorkocsikat gyártották:

Dazu kamen noch Fahrzeuge für schwach frequentierte Lokalbahnen wie die Niederösterreichische Landesbahnen,[1] Vorortlinien der Stadtbahn Wien[2] und einiger anderer privater Betreiber.

Erhalten geblieben ist ein Fahrzeug von dem kkStB 1.0 im Eisenbahnmuseum Lužná u Rakovníka.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maschinenfabrik Komarek című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. [[https://web.archive.org/web/*/http://schienenfahrzeuge.netshadow.at/db/details.php?image_id=78404 halott link] Webseite über Komarek Triebwagen NÖLB][halott link]
  2. Webseite über Komarek Triebwagen Stadtbahn Wien. [2016. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 16.)