Kockaéder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Kockaéder tagjai balról: Kovács Gergő, Bodor Bertalan, Kelecsényi Nándor, Pálinkás István (a kedvelője), Éles András

A Kockaéder egy 2009 nyarán alakult zenei öttagú zenekar. Fő profiljuk a különböző ismert slágerek átköltése matematikai témájúra. Céljuk a matematika (és általában a természettudományok) népszerűsítése. Mindegyikük rendszeresen vesz részt matematikai versenyeken.

Történetük[szerkesztés]

Az első komolyabb dalátírási kísérletek 2009 márciusában voltak, a XVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, Gyulán. Később, júniusban egy balatonberényi matematikatáborban hivatalosan is megalakították a formációt. Az első számok augusztusban kerültek feléneklésre, akkor indult el weblapjuk is. Azóta összesen 41 számuk érhető el, köztük a népszerű A paralelogramma és az Eltolás.

Fellépéseik[szerkesztés]

Többnyire matematikaversenyeken, matektáborokban lépnek fel, illetve egyéb, a matematikához, természettudományokhoz köthető rendezvényeken. Felléptek már a balatonberényi matematikatáborban, az Erdős Pál Tehetséggondozó iskola táborában, a Buta Matekos Vetélkedőn Debrecenben, a Fazekas Mihály Gimnáziumban, az Andrássy Gyula Gimnáziumban Békéscsabán, a Zrínyi és a Gordiusz matematikaversenyek döntőjén, a Törölközőnapon. Egyes rendezvények visszatérő fellépői.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]