Klubbang!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
C.A.F.B.
Klubbang!
Válogatásalbum
Megjelent1999
Felvételek1993, 1996, 1998
StílusPunk, Alternatív rock, Elektropunk, oi!
KiadóHammer music, C.A.F.B.
C.A.F.B.-kronológia
Zanza
(1997)
Klubbang!
(1999)
Utcastílus
(1999)
SablonWikidataSegítség

A Klubbang! a C.A.F.B. együttes 1999-ben megjelent[1] kiadványa. Az anyag többségében a zenekar 1993-1998[2] közötti időszakának demonstrációs (demó) felvételeit és egy élő koncert néhány dalát tartalmazza. Ennek az albumnak a munkálatai után szakított Horniak Zoltán a zenekarral és csak megközelítőleg egy évtized elteltével csatlakozott újra, az időközben lecserélődött tagsággal dolgozó együtteshez.A "Klubbang!" az eddigi utolsó anyag, amin Horniák Zoltán billentyűs és Szakácsi Gábor együtt dolgozott.

A Klubbang![szerkesztés]

Az album egy gyűjtemény amely az előzőleg kiadatlan zenei szerzemények mellett, a B.R.F.K. című dal 1993-ban rögzített változatát, a "Ki vagy rúgva" és a "Mi lesz holnap?" című számok stúdiófelvételeit is tartalmazta.

Album és életérzés[szerkesztés]

A "Klubbang!' tartalmaz számottevő mennyiségű billentyűs hangszerekkel rögzített dalt.A punk műfajban főleg "háttér" hangszerként használt billentyű, a C.A.F.B. e hanghordozóján, a hangzás előterében kapott helyet. A szerzemények között vannak olyan elektro típusú dalok, mint a "Végszó" vagy az "Elmentem", ami igen messze áll az együttes műfajának határaitól.Az említett szerzemények hangzása inkább olyan, a korszak (kilencvenes évek) kedvelt előadóinak hangvételére hasonlít mint a Trainspotting című film zenei repertoárjából ismert, Underworld. Az ilyen dalok hangzásában előkerülő "életérzés" feltehetően az akkori időszakban sötét korszakát élő együttes világát idézi, ami a billentyűs, Horniák Zoltán zenekarral való szakításával érte el mélypontjának első állomását. A később öngyilkossági kísérletet is elkövető C.A.F.B. tag Horniák, Szakácsi Gábor közreműködésével komponálta az "Elmentem", "Végszó" és a "Coffeshop" című, erősen depressziós hangulatú (enyhén az angol Portishead együttesre emlékeztető) dalait.

Demó felvételek[szerkesztés]

A "Klubbang!' album zenei tartalma miatt nevezhető "B oldalak" típusú válogatásnak. A megnevezés ismertebb előadók, a médiákba be nem került, kevésbé ismert, vagy egyszerűen a lemezfelvételek után, a végtermékről (Nagylemez) "lemaradt" szerzemények gyűjteményét jelenti.Az itt említett C.A.F.B. hanghordozón megtalálható, a később "slágerré" vált (évek múltán több változatban is napvilágot látott) "Budapest" és az 1997-es Zanza albumon megjelent "Vezess új útra" című dal korai demó felvétele is. A "Vezess új útra" szerzemény, mint "Lucifer" került erre az hanghordozóra.

A koncertfelvételek[szerkesztés]

Az elhangzó szerzemények között megtalálható a Zanza és a Minden-ható néhány ismertebb dala. A borítón található információ szerint, a koncertfelvétel utómunkálatok nélkül került erre az anyagra (Megőrizve ezzel autentikus hangzását). A művész nem tüntette fel az élő hangfelvétel részleteire vonatkozó információkat, a "Klubbang!" borítóján.

Dalok[szerkesztés]

  1. Ki vagy rúgva
  2. Mi lesz holnap?
  3. Áj Lave Jeou
  4. Lucifer
  5. Budapest
  6. B.R.F.K.
  7. Coffeshop
  8. Végszó
  9. Elmentem
  10. Fekszel a porban
  11. Kevesebb vagyok Jézusnál
  12. Nem hagyom el!
  13. Őszi kávé
  14. Elég
  15. Engedj be!
  16. Nő vagy csak nő
  17. Elítélt
  18. Bérgyilkos

Közreműködők[szerkesztés]

További stáb[szerkesztés]

(Ahogy az album borítójában található)[3]

  • Szövegek-Szakácsi Gábor, Sütő Lajos
  • Fotográfia-Bognár Szilvia, Izsák Mária

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]