Klebelsberg Középiskolai Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klebelsberg Kunó Középiskolai Kollégium
Alapítva2003 (21 éves)
Cím7400 Kaposvár, Álmos vezér u. 1.
IgazgatóHorváth Zoltán Gábor
Befogadólétszám448 fő

Elhelyezkedése
Klebelsberg Középiskolai Kollégium (Kaposvár)
Klebelsberg Középiskolai Kollégium
Klebelsberg Középiskolai Kollégium
Pozíció Kaposvár térképén
é. sz. 46° 22′ 01″, k. h. 17° 48′ 27″Koordináták: é. sz. 46° 22′ 01″, k. h. 17° 48′ 27″
A Klebelsberg Kunó Középiskolai Kollégium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Klebelsberg Kunó Középiskolai Kollégium témájú médiaállományokat.

A Kaposváron, a kisgáti városrészben található Klebelsberg Kuno Középiskolai Kollégium Magyarország egyik legmodernebb, de egyben már 21 éves hagyományokkal is bíró kollégiuma. A kollégium 448 középiskolás diák elhelyezésére szolgál.

A kollégium[szerkesztés]

A kollégiumot 2003-ban avatta fel Orbán Viktor korábbi és későbbi miniszterelnök.[1] Az akadálymentesített, ezért mozgássérült tanulók által is igénybe vehető épület rendelkezik világított kültéri műfüves labdarúgó-, tenisz- és betonozott kosárpályával, beltéri uszodával és tornateremmel is. Udvarán egy fából készült harangláb mellett három író mellszobra is helyet kapott: Wass Alberté, Dsida Jenőé és Reményik Sándoré.

A tanulók négyágyas szobákban vannak elhelyezve, minden második szobának van közös fürdője. A kollégium háromemeletes, a második emeleten a fiúk, az elsőn és a harmadikon a lányok laknak. A földszinten találhatóak a tanulószobák, a tanári szoba, a diákönkormányzat terme, a számítógéppark, a könyvtár és az orvosi szoba. Az alagsorban kapott helyet az étkező, a karbantartó helyiségek és az asztalitenisz-szoba.

Diákok[szerkesztés]

A kollégiumnak elsősorban a gimnáziumi tanulók elhelyezését kell biztosítania, elsősorban a Táncsics Mihály Gimnázium és a Munkácsy Mihály Gimnázium tanulóinak – a fennmaradó helyeken a Toldi Gimnázium és a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola tanulói osztoznak. Emellett a kollégiumban korábban volt „Gyakorlós”, „Gépészes” és még pár egyéb intézményből is tanuló.

Szórakozás[szerkesztés]

A kollégium két számítógépet egész nap lakói rendelkezésére bocsát, melyeken világhálós hozzáférés lehetséges. A kollégiumban működik informatikaterem is, modern informatikai eszközökkel ellátva, biztosítva közel 30 diák egy időben történő munka- és internetezési lehetőségét. Minden szinten a közös társalgóban TV van elhelyezve, ahol szerda és csütörtök esténként össznépi labdarúgó Bajnokok Ligája-nézés van.

A kollégiumban rendszerint vannak rendezvények, melyeket diszkó követ. Ilyen esemény a például szüreti bál és a mikulásbuli.

Versenyek[szerkesztés]

Klebelsberg Kunó sportnap[szerkesztés]

A kollégium indulása óta minden évben megrendezik a Klebelsberg Kunó sportnapot, melyen Kaposvár kollégiumai versenyeznek több számban, az összesítettben elnyerhető vándorkupáért. A versenyt 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is a Klebelsberg Kollégium csapata nyerte meg.

Történelmi versenyek[szerkesztés]

A Klebelsberg Kunó élettörténeti versenyt 2005-ben rendezték meg először, a 9. évfolyamos tanulók indulhatnak rajta. A versenyen első ízben 3 lány, 1 fiú és 1 vegyes csapat indult.

A kollégiumban pályázatokon is megmérkőzhetnek a tanulók, példa erre a 2006-ban életre hívott Én így látom Trianont című pályázat-verseny.

Egyéb[szerkesztés]

A kollégium alapításától kezdve minden év végén karácsonyfadíszítő versenyt rendeznek.[2]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gulyás J. Attila: Célkeresztben a kaposvári Klebelsberg-kollégium. MNO, 2009. szeptember 24. [2018. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 12.)
  2. Kié lesz a legszebb?. Kapos.hu, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2017. december 18.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]