Klaus Dick

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaus Dick

Születési névKlaus Dick
Született1928. február 27.
Köln
Elhunyt2024. február 25. (95 évesen)
Köln
SírhelyCemetery of Cologne Cathedral
Munkássága
Felekezetrómai katolikus egyház

Hivatalkölni segédpüspök
Hivatali idő19752003
Klaus Dick a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaus Dick témájú médiaállományokat.

Klaus Dick (Köln-Ehrenfeld, 1928. február 27.2024. február 25.) német római katolikus pap, a Kölni főegyházmegye segédpüspöke (1975–2003). 1978–2003 között a Kölni dóm dékánja. A németországi Máltai Szeretetszolgálat szövetségi lelkigondozója.

Életpályája[szerkesztés]

1947-ben érettségizett a solingeni Schwertstraße Gimnáziumban. Hat évvel később, bonni, müncheni és bensbergi tanulmányai befejeztével, 1953. február 24-én szentelték pappá. Ezt követően Gielsdorfban segédplébánosként és Oedekovenben lelkigondozóként működött.

1955–1957 között prefektus volt a bonni Collegium Albertinumban, és ezt követően bonni egyetemi lelkész lett. Ez alatt néhány hónapnyi tanulmányi szabadságot kapott müncheni tanulmányaihoz, és 1958-ban a teológia doktorává avatták (Das Analogieprinzip bei J. H. Newman und seine Quelle in J. Butlers Analog., Nürnberg: Glock & Lutz, 1962.)

1963–1969 között a Collegium Albertinum igazgatója volt, ez alatt nevezték ki szentszéki bírónak (Prosynodalrichter), ezt a hivatalt 1972-ig töltötte be. 1969–1972 között a bonni St. Michael templom plébánosa, 1972–1975 között pedig a wuppertal-brameni St. Antonius templom plébánosa volt.

1975. március 17-én nevezték ki Guzabeta címzetes püspökének és kölni segédpüspöknek. 1975. május 19-én avatta őt és Josef Plögert püspökké az akkori Joseph Höffner bíboros, kölni érsek. A fölszentelési szertartásban részt vett Josef Frings bíboros, nyugalmazott kölni érsek, valamint a kölni segédpüspökök Wilhelm Cleven, Augustinus Frotz és Hubert Luthe. Klaus Dick lett a kölni érsekség keleti lelkipásztori körzetének felelőse, valamint püspöki helynökként a hittani és ökumenés kérdések felelőse. Ezelőtt a kölni érsekségben élő külföldi katolikus hívekért felelős püspöki helynök volt. Emellett tagja volt a papok, diakónusok, pasztorális tanácsadók (Pastoralreferent) és lelkipásztori munkatársak (Gemeindereferent) továbbképzéséért tevékenykedő küldöttségnek, valamint az Egyházmegyei Ökumenikus Küldöttség elnöke.

1978–2003 között a kölni székesegyház dékánja volt. II. János Pál pápa 2003. február 24-én elfogadta nyugalmazási kérelmét 75. életévének betöltésére való tekintettel, valamint pár hónappal később a dékáni hivatalról való lemondását is. Tagja a wuppertali Bergisch-Türingia Német Katolikus Diákegyesületnek a Kartellszövetségben.

80. születésnapjára a Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi érdemrend nagykeresztjét ajándékozta neki pro piis meritis. Klaus Dick a Lovagrend papoknak adható legnagyobb kitüntetését a Máltai Szeretetszolgálat körül való tevékenykedéséért kapta, amelyet 1981 óta szövetségi lelkigondozóként kísért Németországban.

Elsőként celebrált hagyományos római rítusú misét a német püspökök közül, miután megjelent XVI. Benedek pápa Summorum Pontificum című motu proproprioja. A kölni Maria Hilf templomban mutatta be az új főoltár szentelése alkalmából 2009. november 7-én.

Klaus Dick püspöki jelmondata Obsecramus pro Christo, ami azt jelenti, „Krisztus követségében járunk” (2 Kor 5,20).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klaus_Dick című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]