Klaniczay Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klaniczay Tibor
Tibor Klaniczay 1989.jpg
Született 1923. július 5.
Magyarország Budapest
Elhunyt 1992. május 14. (68 évesen)
Magyarország Budapest
Nemzetisége magyar

Klaniczay Tibor (1923. július 5.1992. május 14.) Kossuth-díjas (1955) irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1941-ben a Werbőczi Gimnáziumban érettségizett. 1945-ben Eötvös-kollégistaként szerzett magyar–olasz szakos diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészkarán, majd Horváth János (irodalomtörténész) tanítványaként 1947-ben bölcsészdoktor lett. Budapesten és külföldön (a párizsi Sorbonne és a római La Sapienza egyetemeken) oktatta a magyar nyelvet és a régi magyar irodalmat.

1950 és 1955 között egyik fő szervezőként (és az MTA I. Osztálya szaktitkáraként) részt vett az MTA Irodalomtudományi Intézetének létrehozásában, melynek kezdetben (1956. január 1-jétől) igazgatóhelyettese, majd 1984-től haláláig igazgatója volt. Számos külföldi egyetem és akadémia egyetemi professzora, vagy tiszteletbeli tagja volt. Ő kezdeményezte a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság, valamint a Kulturális és történelmi emlékeink nyilvántartása, feltárása és kiadása című országos tudományos kutatási alap létrehozását is. Évtizedekig irányította a hazai medievisztikai, reneszánsz és barokk kutatásokat, munkatársaival több kiadványsorozatot indítottak: Reneszánsz Füzetek, Humanizmus és Reformáció, Studia Humanitatis, Biblioteca Scriptorim Medii Recentisque Aevorum,

Egyszerre volt kiváló alkotó és előadó, előkészítő és kivitelező, ösztönző és ösztönzött. Komoly szerepe volt a hungarológia külföldi terjesztésében, valamint a régi magyar irodalom értékeinek közzétételében és rendszerezésében. Nemeskürty István írta: „Hogy a régi magyar irodalomról, melyet a középiskolákban már szinte egyáltalán nem vagy csak alig tanítanak, még mindig szó van és még mindig tudomány, az nem kismértékben az ő érdeme." Fáradhatatlan munkabírással dolgozott és ugyanezt várta el munkatársaitól is. Jól példázza ezt Bodnár György vallomásának egy részlete: „Nagyon jellemző volt rá az a telefonhívás, amelyik rendszerint ezzel a mondattal kezdődött esténként 10 óra után: Ugye dolgozol? Itt Klaniczay, ugye dolgozol?" Egykori intézete, az MTA Irodalomtudományi Intézet 2002-ben megalapította a róla elnevezett irodalomtörténész-díjat.

Gyermekei: Péter (1945), Gábor (1950) és Júlia (1954) - Galántai György képzőművész felesége.

Legfontosabb művei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zrínyi Miklós (1954) Reneszánsz és barokk (1961) Kis magyar irodalomtörténet (1961) Mit kell tudni a magyar irodalomtörténetből? (1965) A magyar irodalom története I-II. kötet szerkesztése (1964) A múlt nagy korszakai (1973) La crisi del Rinascimento e il manierismo (1973) A manierizmus (1973) Hagyományok ébresztése (1976) Renaissance und Manierismus. Zum Verhaltnis von Gesellschaftstruktur; Poetik und Stil (1977) Von besten der Alten ungarischen Literatur (1978) Pallas magyar ivadékai (1985) Reneszánsz és barokk (posztumusz második kiadás) (1997) Stílus, nemzet és civilizáció (posztumusz) (2001)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

NEMESKÜRTY István: A múltból a mának = N. I.: Olvasók és olvasmányok, 1984 BODNÁR György: „Itt Klaniczay, ugye dolgozol?", Irodalomismeret, 2002/5-6. VÉGHELYI Balázs: Klaniczay Tibor, Irodalomismeret, 2004/4-5.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az MTA Irodalomtudományi Intézet és Reneszánsz Kutató Osztálya 2002-ben megalapította a Klaniczay Tibor-díjat, melyet évente ítélnek oda kiváló, régi magyar irodalommal foglalkozó irodalomtörténészek számára. [1]

Ugyancsak egykori intézete domborművet készíttetett portréjával, mely az Eötvös Collegium épületében működő kutatóműhely folyósójának falán látható.

1994-ben a Balassi Kiadó és az MTA ITI gondozásában megjelent a "Klaniczay-Emlékkönyv", mely egykori tanítványainak és kollégáinak - tiszteletére írt - írásait tartalmazza.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bővebben: [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Klaniczay Tibor témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]