Kittil Kittilsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kittil Kittilsen
Életrajzi adatok
Születési névKittil Kittilsen
Született1970. április 13.
SzármazásNorvégia Norvégia
Pályafutás
MűfajokHeavy metal, black metal, death metal, punk
Aktív évek1983–1997
EgyüttesVomit, Mayhem, Kvikksølvguttene
Hangszerének, basszusgitár, gitár
Tevékenységzenész
KiadókHead Not Found, The Past Is Alive Prod.
SablonWikidataSegítség

Kittil Kittilsen (1970. április 13. –) norvég zenész, az 1980-as évek norvég black/death metal mozgalmának egyik meghatározó alakja, a Vomit és a Kvikksølvguttene alapítója, basszusgitárosa, a Mayhem zenekar egykori énekese.

Gyermekkora[szerkesztés]

Kittil Kittilsen 10 évesen kezdett el heavy metal zenét hallgatni. Az első benyomásokat a KISS-től nyerte, majd egyre keményebb és gyorsabb zenék után nézett. Zenei ízlésére legnagyobb hatással a Slayer Reign In Blood albuma volt.

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Vomit[szerkesztés]

Kittil 1983-ban alapította első death metal zenekarát, mely néhány névcserét követően 1985-től Vomit néven futott tovább. Zenésztársaival (Lars, Torben, Tommy) kezdetben Metallica, Venom, Slayer és Napalm Death feldolgozásokat játszottak, majd saját dalok írásába kezdtek. Kittil eredetileg basszusgitározott, majd a kezdeti dalszerző, Tommy kirúgását követően a mikrofonokhoz lépett. Ezt követően kiadták a Bloodshed, a Rot in Hell demo-t, majd norvég turnéba kezdtek. Csapatuk lelkes támogatóra lelt Øystein Aarseth (Euronymous), a Mayhem alapító gitárosa személyében.

Mayhem[szerkesztés]

Kittil 1988-ban felkérést kapott a Mayhem black metal zenekar énekesi posztjára. Az ez idő tájt benne érlelődő, punk életforma iránti érdeklődésnek köszönhetően azonban nem akart beleilleszkedni a zenekar gonoszt megszemélyesítő, arcmaszkoló imázsába, így végül is távozni kényszerült.

Kvikksølvguttene[szerkesztés]

Kittil 1992-ben Koppenhágában újra összefutott Øystein-nel, aki bátorította, hogy folytassa vomitos éneklését. A találkozó annyira inspirálttá tette Kittilsent, hogy gitárt ragadott és Jørn Stubberud basszusgitárossal (Mayhem) és Torben Grue (Mayhem) dobossal 1996-ban életre hívta a Kvikksølvguttene blackened death metal formációt, majd megjelentették a Gamlem EP-t és a Krieg című nagylemezt. Ez volt az utolsó zenekar, amiben Kittil játszott, 1997-ben hagyta ott az együttest.

Magánélete[szerkesztés]

A kilencvenes évek végén Kittil ellátogatott egy bibliaolvasó-körbe, ahol megismerkedett William Branham pünkösdi evangélista tanaival és keresztény hitre jutott. A zenéléssel felhagyva az építőiparban tevékenykedik, s öt gyermek, köztük két ikerpár édesapja. Rockprevenciós aktivistaként pedig igyekszik felhívni a figyelmet a black metal életvitel veszélyeire.

Diszkográfia[szerkesztés]

Vomit

Kvikksølvguttene

Források[szerkesztés]