Kisgyörgy Zoltán (geológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kisgyörgy Zoltán
Született1936. június 21. (87 éves)
Árkos
Állampolgárságaromán
GyermekeiKisgyörgy Réka
Foglalkozásageológus,
geológiai szakíró,
helytörténeti szakíró,
újságíró
Tisztségefőszerkesztő (1990–1993, Nemere)
SablonWikidataSegítség

Kisgyörgy Zoltán, írói álneve Sikó Zoltán (Árkos, 1936. június 21.[1] –) geológus, geológiai és helytörténeti szakíró, újságíró. Kisgyörgy Réka apja.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte, a Bolyai Tudományegyetemen geológia-földrajz szakon szerzett egyetemi diplomát (1957). Előbb tanár Ozsdolán és Apácán, majd az erdővidéki szénbányák geológusa.

Geológiai, bányaföldtani, őslénytani, barlangtani és vízföldrajzi szakdolgozatai a Földtani Közlöny (Budapest), Karszt és Barlang (Budapest), Aluta, Revista Minerilor, Acta Hargitensia, Dări de Seamă ale Comitetului Geologic és más szaklapok oldalain jelentek meg. Szakmája mellett, mely főleg a Székelyföld hasznosítható ásványi kincsei, az ásványvizek és mofettagázok mint természetes gyógytényezők kutatására irányult, érdeklődése kiterjedt az ipar- és tudománytörténet, turisztika, hely- és művelődéstörténet, valamint a népművészet tárgyköreire is. Több mint kétszáz ilyen jellegű írása, cikke és tanulmánya hazai és külföldi magyar újságok és folyóiratok oldalain látott napvilágot. Közkedveltek voltak a Megyei Tükörben közölt helytörténeti cikksorozatai, a Nemerében megjelent írásai.

Több Kovászna megyét ismertető monográfia társszerzője. Irodalmi riportokat is írt, turistakalauzokat is fordított magyar nyelvre, kéziratban van tanulmánya Kovászna megye városainak és falvainak harangjairól.

Fontosabb munkái[szerkesztés]

  • Köpecbánya: 1872-1972 (Vajda Lajossal, Sepsiszentgyörgy, 1972)
  • Erdővidék (útikalauz, Sepsiszentgyörgy, 1973)
  • Őslények nyomában (Kolozsvár, 1976)
  • Jelzett turistaösvények Kovászna megyében (társszerzőként, Sepsiszentgyörgy, 1978)
  • Románia ásványvizei (Kristó Andrással, 1978)
  • Harangoskönyv - Tornyok magasában Erdélyben (Barót, 2010)
  • Az erdővidéki szénbányászat 150 éve – Köpecbánya 1872–2022 (Vajda Lajossal, Tortoma, Barót, 2022)

Társasági tagság[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

  • Munkaérdemrend (1972)

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. A legtöbb forrás júniust ír, lásd Kisgyörgy Zoltán. Erdély 7 csodája. (Hozzáférés: 2023. július 19.), Szekeres Attila István: Kisgyörgy Zoltán méltatása. Művelődés. (Hozzáférés: 2023. július 19.), Csinta Samu: Kövek becsülete, Háromszék hűsége. Háromszék. (Hozzáférés: 2023. július 19.), Dimény Árpád István: Háromszék Kultúrájáért díjat kap Kisgyörgy Zoltán. Székelyhon.ro. (Hozzáférés: 2023. július 19.), de van néhány, így a Ki kicsoda Aradtól Csíkszeredáig? és a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon, amely júliust.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]