Királyi halak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Királyi hal szócikkből átirányítva)

Az Egyesült Királyság törvényei alapján a bálnák és tokfélék királyi halak, és amikor elfogják őket, az Egyesült Királyság uralkodójának személyes tulajdonába kerülnek a királyi előjog alapján.

Angliában és Walesben[szerkesztés]

William Blackstone Commentaries on the Laws of England című műve alapján a bálna és tokhal „felsőbbrendű kiválósága” tette őket különösen alkalmassá az uralkodó használatára.[1] Az angol part közelében az uralkodó tulajdonát képezik elfogásuk pillanatában, míg a bárhol máshol kifogott állatok tulajdonjoga a partra vetéskor száll át az uralkodóra. Dánia királyai és Normandia hercegei hasonló előjogot élveztek.

Az uralkodó jogát a királyi halakra egy II. Eduárd uralkodása idején életbelépő törvény is elismerte.[2] Henry de Bracton szerint „de balena vero sufficit… si rex habeat caput, et regina caudam”: a királyé a bálna feje, a királynőé a farka.[3] A Moby-Dickben Herman Melville William Prynne jogászt idézi miszerint a királynő azért kapta a farkat, hogy a fűzőihez és gallérmerevítőihez legyen halcsont.[4] (bár Melville rámutat, hogy a halcsont valójában bálnaszila bizonyos bálnák szájából). Ha megfogadjuk Prynne javaslatát a szabály eredetére, akkor a helyzet megfordulhat, ha az uralkodó nő; a kérdésben egyértelmű döntés még nem született.

A jelenlegi szabályok alapján a Receiver of Wreck (roncsok fogadója) az a hivatalnok, akinek a feladata az angol partokra érkező királyi halak átvétele. A királyi halakra vonatkozó szabályok időnként még mindig felkeltik a közfigyelmet és vitát, ahogy ezt bizonyítja a halász esete, aki kifogott és eladott egy tokhalat Swansea Bayben 2004-ben.[5]

Skóciában[szerkesztés]

Skóciában az uralkodó tulajdonjoga azokra a bálnákra terjed ki, amelyek túl nagyok ahhoz hogy a partra lehessen őket vontatni egy „hat ökör húzta szekérrel”; a gyakorlatban ezt úgy értelmezik, hogy a bálnának 25 lábnál (7,62 méternél) hosszabnak kell lennie.[6] Az uralkodó nevében való begyűjtés joga a skót kormány tengerészeti igazgatóságánál (Scottish Government Marine Directorate) van.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. William Blackstone, Commentaries on the Laws of England, book I, ch. 8 "Of the King's Revenue", ss. X, p. *280
  2. 17 Edw. II c. 11, De prærogativa regis.
  3. Bracton, De Legibus et Consuetudinibus Angliæ[halott link], book 3. c. 3
  4. Herman Melville, Moby-Dick, ch. XC
  5. BBC News, "Police inquiry over sturgeon sale", June 3, 2004, accessed Oct. 26, 2007.
  6. Royal Fish: Guidance in Dealing with Stranded Royal Fish

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Royal fish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]