Kimbaja leletek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kolumbiai kultúrák a spanyolok megjelenése előtt. Quimbaya = Kimbaja
A kimbaja-kultúra aranyrepülői

A Kimbaja-leleteket számos aranytárgy alkotja, amelyet a dél-amerikai Kolumbia területén tártak fel. Ezek a tárgyak a kimbaja-kultúra idejéből származnak, amely kb. a Kr. e. 6. századtól a Kr. u. 10. századig állt fenn, a mai Medellíntől délre. A kultúra a feltárt leletek alapján az aranyművességéről ismert.


Az aranymadár vagy -repülőgép[szerkesztés]

A leletek egyik legismertebb darabja a sokak által repülőgépnek nevezett darab. A tárgy a bogotái Arany Múzeumban (El Museo del Oro) található. Kb. 5 cm hosszú és egykor láncon hordták nyakéknek. Eredetét 500 és 800 közti időszakra becsülik. A kolumbiai kormány jobb név híján figura zoomorficanak vagyis állat alakú tárgynak nevezte el.

1954-ben Kolumbia kormánya az Egyesült Államokba küldte kiállítás-körútra a birtokában levő ősi megmunkált tárgyak gyűjteményének egy részét. A kiállítások idején megbízták Emanuel M. Staubs, Amerika egyik legnevesebb ékszerészét, hogy készítsen öntvénymintát hat aranytárgyról.

Tizenöt évvel később elemzésre átadták Ivan Sanderson ókortörténésznek az egyik öntvényt. Miután alaposan megvizsgálta a tárgyat és kikérte a repülés néhány szakértőjének véleményét, észbontó következtetésre jutott. Véleménye: az aranytárgy több mint ezeréves lökhajtásos repülőgép modellje. Meggyőződése, hogy a kora ókori emberek műszakilag sokkal fejlettebbek voltak, mint ahogy ma az iskolákban azt tanítják.

Az állattan szempontjából azonban mind az élettantudós Sanderson, mind dr. Arthur Poyslee, a New York-i Repüléstan Intézet (Aeronautical Institute of New York) tagja arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgy nem ábrázol semmilyen szárnyas állatot, se madarat, se denevért, se rovart, se repülőhalat. A kis kolumbiai megmunkált tárgy jellegzetes vonásai inkább gép-, mint állatjellegűek. A fontos vonások között találjuk az első szárnyat, mely delta alakú, tökéletesen egyenes szélekkel – egyáltalán nem állatra vallók. Arthur Young repülőtervező jegyezte meg, hogy ha a tárgy repülő állatot ábrázolna, a szárnyaik rossz helyen vannak. Túl messze, hátul fekszenek ahhoz, hogy egybeessenek az állat súlyközéppontjával. A szárnyak azonban a megfelelő helyen vannak, ha farkmotoros lökhajtásos gépről van szó.

Berepülőpilóta és a repüléstan szakértője: Jack A. Ullrich mutatott rá továbbá arra, hogy az első szárnyak delta alakja és a törzs repüléstanilag tökéletes keskenyedése azt jelzik, hogy az eredeti repülőgép lökhajtásos volt és a hangsebességnél gyorsabban közlekedett. Másik repülőmérnök Adolph Heuer, miután megvizsgálta az arany modellről felvett képeket, felfigyelt a harmadik pontra, mely jelzi a repülő lehetséges sebességét. Bár a legtöbb korunkbeli gép szárnya kissé felfelé hajlik, csak az aránylag nagy motorokkal ellátott gépek szárnya hajlik lefelé. Ott látjuk ezt a jellegzetességet a hangsebességnél gyorsabban repülő Concorde utasszállító gépen, és ott a kolumbiai aranytárgyon is. Talán a farka a legkevésbé állati, de a leginkább repülőgép jellegű. Egyenlő szárú háromszög alakú sima a felülete és pontos derékszöget képez a törzzsel és a deltaszárnnyal. Nincs olyan madár vagy rovar, amelynek ilyen szárnya lenne. Csak a halaknak van álló farkuszonyuk, de egyiknek sincs álló uszonya ellensúlyozó alsó uszony nélkül. Az arany modell háromszög-elrendezése azonban szabvány alakzat a korszerű gépeken. A farok másik érdekes vonása a jelzése, mely a kormányfelület bal síkján látható, pontosan ott, ahol sok repülőn a jelzés ma látható. A jelzés talán ugyanannyira oda nem illő, mint maga a kisgép, mivel az arám vagy kora héber bet vagy B betű áll rajta. Ez talán azt jelzi, hogy az eredeti repülőgép nem Kolumbiából, hanem Közel-Keletről érkezett.

1994-ben, három amatőr német kutató, Algund Eenboom, Peter Belting és Conrad Lübbers létrehozta a tárgy méretarányos nagyobb mását, hogy megvizsgálják a repülési képességeit. A modell 90 cm hosszú, szárnyfesztávolsága kb. 1 méter, tömege 750 gramm volt. A modellt egy propellerrel látták el, amelyet egy villanymotor hajtott. A reptetés sikeresnek bizonyult. A modellrepülő a motor kikapcsolása után is elegáns siklórepüléssel landolt és lágyan ereszkedett le a leszállópályára.[1]

Hasonló modellek[szerkesztés]

Ez az arany repülőgépszerű tárgy egyáltalán nem az egyedüli Újvilágban felfedezett modellrepülő. Hat nagyon hasonló aranytárgy van kiállítva a chicagoi Field Természettörténeti Múzeumban (Field Museum of Natural History), másik kettő a Smith Természettörténeti Múzeumban Washingtonban és a primitív művészetek múzeumában (Metropolitan Museum of Art) New Yorkban. Mindegyik a repüléstan törvényei szerint készült törzzsel, szárnyakkal és egyenlő szárú háromszögű kormányfarokkal teljes. A kolumbiaival együtt összesen tizennégy van belőlük. Ezek is jóval régebbiek ezer évnél, de a lelésük helye nagy kiterjedésű. Costa Ricában, Venezuelában és Peruban találtak rájuk. Ha együtt vesszük a modelleket, azt látjuk, hogy egyetlen, repülőgépnek tűnő tárgy különféle változatai.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • René Noorbergen: Az elveszett fajok titkai, 1988
  • Reinhard Habeck: Ókori csúcstechnológia, 2002

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]