Kim Dzsongnam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kim Dzsongnam
Született
1971. május 10. (43 éves)
Phenjan
Szülei Kim Dzsongil
Foglalkozása politikus

Kim Dzsongnam (김정남, nyugaton Kim Jong-nam) (1971. május 10., Phenjan, Észak-Korea), Kim Dzsongil, Észak-Korea hajdani vezetőjének legidősebb fia. Anyja Szong Hjerim, egyike azon három nőnek, akitől Kim Dzsongilnek gyermeke született.

Mivel Kim Dzsongil ezt a kapcsolatát eltitkolta apja, Kim Ir Szen elől, a fiú kimaradt az elemi iskolából, és nagynénje, Szong Hjerang tanította.[1] Később a moszkvai nagykövetségen szolgáló anyja az ottani francia iskolában taníttatta (1982–1985), ahol a Ccsulli álnevet használta. A tanulási eredményei közepesek voltak. A Vavilova u. 83. alatti rezidencián laktak, személyes sofőrje és testőre volt, akik egy Mercedes-Benz W126-osban fuvarozták. Ekkoriban több tematikus klubba eljárt és érdekelte a breakdance is. Később állítólag számítástechnikát tanult Svájcban. 1986-ban egy, a koreai pártelit gyerekeinek fenntartott iskolába került.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban vezető állást kapott a közbiztonsági minisztériumban, ő vezette az Állami Számítástechnikai Bizottságot, és ebbéli minőségében kísérte el apját 2001-ben Sanghajba, hogy IT-fejlesztésekről tárgyaljon a kínaiakkal.

A 2001-es incidens[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001 májusában letartóztatták a tokiói Narita repülőtéren, mert hamis útlevéllel érkezett az országba. Több napig előzetesben tartották, majd kiutasították az országból és a japán kormány parancsára Kínába küldték. Az incidens Észak-Korea és Kína számára is kínos volt, és Kim Dzsongnam, akit eddig apja örökösének tekintettek, kiesett a diktátor kegyeiből.

2011 végén ugyancsak hamis útlevéllel utazott be Észak-Koreába, hogy látogatást tegyen apja és nagyapja sírjánál.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kim_Jong-nam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.