Kim (koreai név)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átírási segédlet
Kim

Etimológia:„arany”
Koreai átírás
Hangul
Handzsa
McCune–ReischauerKim
ÁtdolgozottGim
YaleKim

A Kim a leggyakoribb koreai vezetéknév, 2000-ben a koreaiak mintegy 21,6%-a viselte ezt a nevet, 9,9 millióan,[1] 2015-ben pedig 10,6 millióan.[2] A Kim családnéven belül a legnépesebb klán a kimhei Kimek mintegy négymillió fővel, a második pedig a kjongdzsui Kim klán 1,7 millió fővel.[3] A név jelentése „arany”, a jelenlegi kiejtése a középkínai ejtést tükrözi, az „arany” egyéb szavakban, illetve helységnevekben kum (금).[4]

Története[szerkesztés]

A Kim vezetéknéven több mint 200 klán osztozik, a legnépesebb ezek közül a Kimhe székhelyű Kim klán (김해김씨, Kimhe Kim ssi), körülbelül négymillió fővel.[3] A kimhei Kimek a 2. századbeli Kumgvan Kaja uralkodójáig, Szuro királyig vezetik vissza a vérvonalukat, aki az alapító legenda szerint azért lett Kim (김, 金, „arany”), mert a király arany tojásból született.[5] A történelem folyamán a Kaja államszövetség és Silla több uralkodója került ki a Kim-klánok valamelyikéből.

Klánok[szerkesztés]

Kim Ir Szen, Észak-Korea örökös elnöke a csondzsui (전주) Kim-klán tagja[6]

A Kim néven osztozó népesebb klánok listája:[3]

Híres Kimek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. KOSIS
  2. 2015년 인구주택총조사 전수집계결과 보도자료 > 부록_집계표(160907).xls (koreai nyelven). Koreai Statisztikai Hivatal. (Hozzáférés: 2019. augusztus 29.)
  3. a b c Kimhe Kim
  4. Baxter
  5. AKS
  6. ChosunIlbo

Források[szerkesztés]