Kibertér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kibertér (angol: cyberspace; magyarul, főként irodalmi művekben cybertér alakban is) számítógép-rendszerek és -hálózatok által alkotott metaforikus tér, amelyben elektronikus adatok tárolódnak és online adatforgalom, valamint kommunikáció zajlik.

A kifejezés a tudományos-fantasztikus irodalomból terjedt el, ahol rendszerint olyan absztrakt informatikai teret jelöl, amelyben a különféle rendszerek (pl. adatbázisok, az azok üzemeltető/védelmező megoldások, a mesterséges intelligenciák, illetve a köztük zajló interakciókat biztosító programok) sematikus, geometrikus 3D leképezésként érzékelhetők. Az egyes legális és illegális interakciók (pl. kommunikáció, adatcsere, támadások) általában ezeknek az alakzatoknak kölcsönös animációjaként jelennek meg. A térben a becsatlakozott felhasználók gyakran a valós megjelenésüktől erősen eltérő, egyedi formában (vagy alak nélkül) mozoghatnak.

A kifejezés eredete[szerkesztés]

A cyberspace szót a cybernetics (kibernetika) és a space (tér) szavak összevonásával William Gibson tudományos-fantasztikus (sci-fi) szerző alkotta meg 1982-ben megjelent "Burning Chrome" című novellájában és 1984-es Neurománc című regényében. Magyar nyelven először a Neurománc 1. kiadásában, 1992-ben bukkant fel cybertér (ejtsd: "szájbertér") alakban, a mű első hazai fordítója, Ajkay Örkény szóalkotásaként. Gibsontól származik a meatspace (a. m. hús-tér) kifejezés is, amelyet a kibertér ellentéteként használ a fizikai világ jelölésére.

Kibertér a kultúrában[szerkesztés]

Az 1934-ben feltalált Bluebox technika révén már a filmkészítők tetszőleges helyszíneken tudták a szereplőket megjeleníteni, de itt még legfeljebb "álomvilágban" jártak, nem merült fel a virtuális valóság koncepciója. Victor Vasarely és Nicolas Schöffer által az 1960-as évektől az 1990-es évekig fejlesztett Optikai művészet az absztrakt terek és mozgás hatások bonyolultabb módozataival foglalkozik. A művek kivitelezésük folytán legalább annyira tartoznak a technika, mint a képzőművészet területére. A Tron, avagy a számítógép lázadása 1982-es amerikai sci-fi kalandfilm jelentős része egy kibertérben játszódik. A film számítógépes animációval mutatta be a kibertérben lévő versenypályát, ami akkoriban úttörő megvalósítás volt. 1989-1990 folyamán a számítógépes világhálózat vagyis Internet létrejött a kontinensek összekapcsolásával és a magáncélú Internethasználat bevezetésével. Az Interneten elérhető nyitott csatornák, felületek, szolgáltatások és tárhelyek a Protokollok által szabályozva sok interakcióra adnak lehetőséget.

Irodalom[szerkesztés]

  • William Gibson. Neuromancer:20th Anniversary Edition. New York:Ace Books, 2004
  • Ippolito, Jon (1998. 12). „Cross Talk: Is Cyberspace Really a Space?”. Artbyte, 12 – 24. o.  
  • Irvine, Martin. "Postmodern Science Fiction and Cyberpunk", Hozzáférés ideje: 2006-07-19.
  • Oliver Grau : Virtual Art. From Illusion to Immersion, MIT-Press, Cambridge 2003. (4 Auflagen)
  • Sterling, Bruce. The Hacker Crackdown: Law and Disorder On the Electronic Frontier. Spectra Books, 1992
  • Zhai, Philip. Get Real: A Philosophical Adventure in Virtual Reality. New York: Rowman & Littlefield Publishers, 1998
  • David Koepsell, The Ontology of Cyberspace, Chicago: Open Court, 2000
  • Christine Buci-Glucksmann, "L’art à l’époque virtuel", in Frontières esthétiques de l’art, Arts 8, Paris: L’Harmattan, 2004
  • Cyberculture, The key Concepts, edited by David Bell, Brian D.Loader, Nicholas Pleace and Douglas Schuler
  • Slater, Don 2002, 'Social Relationships and Identity Online and Offline', in L.Lievrouw and S.Livingston (eds), The Handbook of New Media, Sage, London, pp 533–46.

További információk[szerkesztés]