Khaan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Khaan
Evolúciós időszak: Késő kréta
Khaan mckennai fosszilis csontváza
Khaan mckennai fosszilis csontváza
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Oviraptorosauria
Család: Oviraptoridae
Nem: Khaan
Clark, Norell, & Barsbold, 2001
Fajok
  • K. mckennai Clark, Norell, & Barsbold, 2001 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Khaan témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Khaan témájú kategóriát.

A Khaan mckennai a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a hüllőmedencéjűek (Saurischia) rendjébe, a Theropoda alrendjébe és az Oviraptoridae családjába tartozó faj.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Khaan egy Oviraptorosauria dinoszaurusz volt, amely Mongólia területén élt, mintegy 70 millió évvel ezelőtt. A dinoszauruszt a mongóliai Djadochta Formationban fedezték fel.

A Khaan nem nagyon különbözött a többi oviraptoszaurusztól. A Khaant, először az Ingenia nembe sorolták, de később jobban megfigyelve a felépítését, egy új nemet alkottak neki. Az oviraptoszauruszok közül, inkább a Conchoraptorral volt közelebbi rokonságban.

Mint a többi oviraptoszaurusz, a Khaan is vadászhatott kisebb gerincesekre, mint például az emlősökre, gyíkokra és kisebb dinoszauruszokra. Valószínűleg toll borította a testét.

Egy ideig a Khaan volt a legrövidebb nevű dinoszaurusz, amíg Kínában, fel nem fedeztek egy ragadozó dinoszauruszt, melynek a Mei nevet adták.

Források[szerkesztés]

  • Iv, W. S. P.; Funston, G. F.; Currie, P. J.; Norell, M. A. (2015). "A possible instance of sexual dimorphism in the tails of two oviraptorosaur dinosaurs". Scientific Reports. 5: 9472. doi:10.1038/srep09472.
  • Fanti F, Currie PJ, Badamgarav D (2012). "New Specimens of Nemegtomaia from the Baruungoyot and Nemegt Formations (Late Cretaceous) of Mongolia." PLoS ONE, 7(2): e31330. doi:10.1371/journal.pone.0031330
  • Clark, J. M.; Norell, M. A.; Barsbold, R. (2001). "Two new oviraptorids (Theropoda: Oviraptorosauria), Upper Cretaceous Djadokhta Formation, Ukhaa Tolgod, Mongolia". Journal of Vertebrate Paleontology. 21 (2): 209. doi:10.1671/0272-4634(2001)021[0209:TNOTOU]2.0.CO;2

További információk[szerkesztés]