Keresztény rock (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztény Rock
South Park
7. évad, 9. epizód
Eredeti címChristian Rock Hard
ÍróTrey Parker
RendezőTrey Parker
Gyártási szám709
Első sugárzás2003. október 29.
Első sugárzás Magyarországon2005. április 5.
Kronológia
ElőzőIndián Casino
KövetkezőVének támadása
A South Park epizódjainak listája

A Keresztény Rock (Christian Rock Hard) a South Park című rajzfilmsorozat 105. része (a 7. évad 9. epizódja). Elsőként 2003. október 29-én sugározták az Egyesült Államokban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A főszereplő gyerekek rockbandát szerveznek „Moop” néven, de nem igazán találják meg a zenei stílusukat. Ekkor Eric Cartman előáll azzal az ötlettel, hogy pénzszerzés céljából alapítsanak egy keresztény rockbandát. Ez azonban a többieknek nem tetszik, ezért Cartmant kirúgják a csapatból. Végül Kyle Broflovski és Cartman fogadást köt, hogy aki először szerez az együttesével platinalemezt, az kap a másiktól 10 dollárt.

Cartman azonnal nekiáll egy új zenekart szervezni, „Hit+1” néven. A bandában Token lesz a basszusgitáros, Butters a dobos, Cartman pedig az énekes és a billentyűs. Cartman terve az, hogy mások által megírt dalszövegekbe beleírja Jézus nevét és ezzel rengeteg pénzt keres.

Eközben Stan Marsh, Kyle és Kenny McCormick próbálnak rátalálni a zenei stílusukra, ezért CD-ket akarnak venni. Elsőként Kyle apjához fordulnak anyagi támogatásért, de ő nem ad nekik pénzt. Ekkor Kenny javaslatára az internetről kezdenek el illegálisan zenéket letölteni. Azonban hirtelen kommandósok törnek be a szobába, majd a rendőrségen a rendőrfőnök felvilágosítja a fiúkat, hogy az ingyenes zeneletöltés nem is olyan kis bűn, mint amilyennek gondolták; rengeteg előadó kénytelen miatta visszafogni a meggondolatlan költekezést. A fiúk megfogadják, hogy soha többé nem tesznek ilyet és tiltakozásba kezdenek a letöltések ellen, melyhez hamarosan több híres zenész is csatlakozik.

Ezalatt Cartmannek és együttesének sikerül feljutnia a nagyszínpadra egy keresztény fesztiválon. A szereplés hatására egy lemezkiadó cég szerződést köt velük és intenzíven reklámozni kezdi első albumukat. A kampány eredményeként Cartmanéknek sikerül eladniuk egymillió lemezt, ezért egy ünnepségen átveheti a díjat. A díjátadóra meghívja a többieket is, akik rájönnek, hogy a zenélés igazi lényege nem a pénzszerzés, hanem a közönség megszólítása, ezért felhagynak a tiltakozással.

A díjátadón kiderül, hogy a keresztény rockzenében nincsen platinalemez, hanem csak bíbor, emiatt Cartman nagyon ideges lesz, mivel nem tudta legyőzni Kyle-t. Idegességében először istenkáromlásba kezd, ezután Tokent sértegeti, aki azonban jól megveri, majd otthagyja. Végül némi hezitálás után Butters is Cartman ellen fordul.

Utalások[szerkesztés]

  • A jelenet, melyben Cartman a buszon ülve zenét hallgat és a kezére írja a dalszöveget, utalás Eminem 8 mérföld című filmjének egyik jelenetére.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az epizód azt sugallja, hogy az ingyenes letöltéssel semmi gond nincsen. Ez egyben a sorozat készítőinek az álláspontja is, akiket nem zavar, ha a South Park epizódjait ingyen töltik le a rajongók. Ennek ellenére a YouTube és a hasonló videómegosztó oldalak levették azokat a videókat, amelyek a Viacom tulajdonát képezik.[1]
  • A Moop tiltakozásán többek közt a következő zenészek és együttesek jelentek meg: Rancid, Ozzy Osbourne, Meat Loaf, Master P, Radiohead, Blink-182, Metallica, Korn, Britney Spears, Missy Elliott, Alanis Morissette és az Alvilág Urai (Skyler bandája).
  • Valójában a keresztény rock műfajában is van platinalemez.

Bakik[szerkesztés]

  • Amikor a fénykép elkészül Token a jobb oldalon mig a bal oldalon Butters látható
  • Amikor elkészül a lemezborító, annak jobb oldalán Butters, bal oldalán pedig Token látható.
  • Mikor Cartman, Kyle-nak dicsekszik, a borítóról hiányzik Butters, később pedig a televíziós CD-reklámjuk alatt Token van a borító bal oldalán.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. South Park Studios FAQ, 2003. augusztus. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]