Kereskedelmi szálláshely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kereskedelmi szálláshely egy gyűjtőfogalom a magyar jogban.

Kereskedelmi szálláshelynek minősülő létesítmények[szerkesztés]

  1. Szálloda
  2. Panzió
  3. Kemping
  4. Üdülőház
  5. Közösségi szálláshely

Egyéb szálláshelynek minősülő létesítmények[szerkesztés]

  1. Egyéb szálláshely
  2. Falusi szálláshely

Működési szabályai[szerkesztés]

Kereskedelmi szálláshely működési engedély és osztályba sorolás nélkül nem működhet. A működési engedélyen fel kell tüntetni típusát.

A kereskedelmi szálláshelyet annak fenntartója, üzemeltetője minősíti, illetve sorolja osztályba. A kereskedelmi szálláshely osztályba sorolását minden, az osztályba sorolásra és a minősítésre kiható ténybeli változás esetén, de ötévenként minden esetben felül kell vizsgálni, és újra osztályba kell sorolni, illetőleg újra kell minősíteni. Az ötéves időszakot a kereskedelmi szálláshely működési engedélyének kiadásától illetőleg az utolsó osztályba sorolástól, illetve minősítéstől kell számítani.

A kereskedelmi szálláshely bejáratánál az osztályba sorolását feltüntető táblát a vendég által jól látható módon kell elhelyezni. A tábla anyaga réz, illetve réz jellegű, mérete 25x50 cm, a tartalma a következő:

  • a szálloda, illetve egyéb kereskedelmi szálláshely neve,
  • a szálloda, illetve egyéb kereskedelmi szálláshely típusa magyar nyelven (szálloda, gyógyszálloda, wellness szálloda, apartman szálloda, garniszálloda, panzió, kemping stb.)
  • a szálloda típusa angol és német nyelven, illetve egyéb kereskedelmi szálláshely esetében annak típusa,
  • a kereskedelmi szálláshely osztályba sorolásának megfelelő számú csillag, illetőleg a megfelelő osztály római számmal feltüntetve, illetve a megfelelő kategória megjelölése, valamint
  • az üzemeltető döntésétől függően a tábla bal alsó sarkában feltüntethető a Magyar Szállodaszövetség, illetőleg a megfelelő érdekképviseleti szervezet emblémája.

Ha az ellenőrzésre jogosult szervezet megállapítja, hogy a kereskedelmi szálláshely osztályba sorolása nem felel meg a feltételeknek, illetőleg az épületnek vagy berendezésének állapota, minősége, tisztasága kifogásolható, az üzemeltetőt, illetve a magánszállásadót a hiányosság megszüntetésére hívja fel. HA a hiányosság fennmarad, alacsonyabb osztályba sorolható a szálláshely.

Az ellenőrzésre jogosult szervezet alacsonyabb osztályba nem sorolhatja azt a kereskedelmi szálláshelyet, amely műemlék vagy műemlék jellegű épületben működik és a szobaegység nagyságára vonatkozó követelményeknek a műemléki jelleg miatt nem tud eleget tenni.

Források[szerkesztés]

  • A kereskedelmi és a fizetővendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet
  • 54/2003. (VIII.29.) GKM rendelet
  • Dr. Csizmadia László: Elszállásolási Ismeretek (Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola, Budapest 1996., kiadott jegyzet)
  • 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről'

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • /*www.csesznek.info*/