Kerekesszékes labdarúgás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kép a 2007-es Kerekesszékes Labdarúgás Kupa döntőjéből

A kerekesszékes labdarúgás egy csapatsport, amit lábvédővel ellátott elektromos kerekesszékben játszanak egy kosárlabdapályán. A két csapat négy-négy játékosból áll. A labda átmérője 330 mm.

Története[szerkesztés]

Franciaországban jelent meg az 1970-es években; ezután elterjedt Nagy-Britanniában, Belgiumban, Portugáliában és Dániában. Az első kanadai csapat a vancouveri volt; 1982-ben kezdtek játszani. A kaliforniai Berkeleyből 1988-tól ismert. 2005-ben kilenc ország képviselői találkoztak Coimbraban, Portugáliában, és 2006-ban Atlantában megalakult a Nemzetközi Kerekesszékes Labdarúgó Szövetség, a Federation Internationale de Powerchair Football Associations (FIPFA).

Szabályai[szerkesztés]

Szabvány méretű kosárlabdapályán játsszák, és sok tekintetben a futsalra hasonlít. Egyszerre mindkét csapatból négy játékos lehet a pályán, közülük az egyik kapus. A meccs két húsz perces félidőből áll. A játék kétdimenziós természete miatt a játékosoknak extra teret kell hagyniuk egymás körül. Ezen kívül még két szabályban tér el a hagyományos labdarúgásból: a kettő egy ellen, és a hárman a kapu előtt szabályokban.[1]

A kettő az egy ellen szabály kimondja, hogy a játékban levő labda körüli három méteres körzetben mindkét csapatból csak egy játékos tartózkodhat. Ha valaki más is beleér ebbe a körzetbe, akkor a játékvezető közvetett szabadrúgást ítél. Ez arra kényszeríti a játékosokat, hogy szétoszoljanak a pályán, ami nagyobb teret hagy a játékra. Az egyetlen kivétel a kapus a kapu előtti területen. Ha ő a második játékos a csapatból, akkor a szabály nem sérül.

A hárman a kapu előtt szabály szerint a védő csapatnak csak két játékosa lehet a kapu előtti térben. Ha egy harmadik csapattárs is beleér, akkor a játékvezető megállítja a játékot, és közvetett szabadrúgást ítél a támadók javára.

Bármelyik eset is áll fenn, a játékvezető figyelmezteti a harmadik játékost.

Mivel sok játékosnak nem elég erős a felsőteste ahhoz, hogy eldobja a labdát, ezért megengedett bedobás helyett berúgást végezni.

Mások megütése, vagy megrúgása büntetőt von maga után.

Felszerelés[szerkesztés]

A játékosok négy, vagy több kerekű kerekesszéket használnak. A megengedett legnagyobb sebesség 10 km/h; ezt a játékvezető a meccs előtt ellenőrzi. Emellett védőöv és lábvédő rács megléte is követelmény. A labda átmérője 33 cm, ami nagyobb a hagyományos labdarúgásban használtnál.[2]

FIFPA[szerkesztés]

A FIFPA (Fédération Internationale de Powerchair Football Association) 2006-ban alakult. Székhelye Párizs.

Világkupa[szerkesztés]

Az első Kerekesszékes Labdarúgás Kupát 2007 októberében tartották Tokióban.[3] A döntőt október 13-án játszották, ahol is az Amerikai Egyesült Államok büntetőből szerzett góllal nyert Franciaország ellen.

Források[szerkesztés]

  1. FIPFA Laws of the Game FIFPA
  2. Laws of the Game FIFPA
  3. 2007 FIPFA World Cup, Tokyo Japan. [2008. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 11.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]