Kenyapithecus wickeri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenyapithecus wickeri
Evolúciós időszak: Középső miocén
Kenyapithecus wickeri fogak
Kenyapithecus wickeri fogak
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Emberfélék (Hominidae)
Alcsalád: Kenyapithecinae ?
Nem: Kenyapithecus
Leakey, 1961
Faj: K. wickeri
Tudományos név
Kenyapithecus wickeri
Leakey 1961
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kenyapithecus wickeri témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kenyapithecus wickeri témájú kategóriát.

A Kenyapithecus wickeri egy, a miocén földtörténeti korban Afrika területén élt főemlős volt, melynek maradványait Louis Leakey régész és antropológus fedezte fel 1961-ben Kenya területén. Habár Leakey szerint a Kenyapithecus wickeri tekinthető az emberfélék legkorábbi ismert ősének, nézetét a későbbiekben sokan támadták.

Leírása[szerkesztés]

A Kenyapithecus wickeri fogazata már jelentős mértékben hasonlított a modern emberszabású majmokéra. Masszív állkapcsa volt, melyben nagyméretű zápfogak és előzápfogak ültek, melyek valószínűleg a kemény táplálék megrágásában nyújtottak segítséget. A majom metszőfogai azonban leginkább a napjainkban élő sátánmajomformák (Pitheciinae) metszőfogaihoz voltak hasonlatosak.

Az előkerült maradványok alapján a Kenyapithecus az első olyan majomfaj, mely a földi helyváltoztatás során a mai emberszabású majmokhoz hasonlóan a csuklóján járt, a testfelépítés ilyen jellegű átalakulása pedig egy jele lehet a földi életformára való fokozatos áttérésnek a fák lomboronájában való élet helyett.

Louis Leakey miután 1961-ben a kenyai Fort Ternanban felfedezte a fajt, az ember legkorábbi, addig ismert ősének tartotta. A későbbiekben azonban több paleontológus is támadta Leakey nézetét. Szerintük a Kenyapithecus túl primitív ehhez és mindössze egy kevéssel tűnik fejlettebbnek a Proconsul nembe tartozó majomfajoknál, amelyek még a cerkófmajmok és az emberszabású majmok őseinek a szétválása előtti korból származnak.

Források[szerkesztés]

  • Fleagle, J. G. Primate Adaptation and Evolution, Elsevier Academic Press, 1999.
  • McCrossin ML, Benefit, BR Gitau, SN Palmer, AK Blue, KT. Fossil evidence for the origins of terrestriality among Old World higher primates. Primate locomotion: recent advances. New York: Plenum Press, 1998.