2007–2008-as kenyai zavargások

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kenyai zavargások 2007 végétől szócikkből átirányítva)
Kenyai zavargások
Dátum2007.december 27.2008.február 28.
HelyszínKenya
Casus bellikétes tisztaságú politikai választás
Eredményaktuális, zavargások
Veszteségek
800 - 1500 halott[1]
180.000 - 250.000 menekült[2]
A Wikimédia Commons tartalmaz 2007–2008-as kenyai zavargások témájú médiaállományokat.

Kenyában zavargások és fegyveres összecsapások robbantak ki, miután a 2007. december 27-én tartott választás hivatalos eredménye újraválasztottnak nyilvánította Mwai Kibaki elnököt. Az ellenzék vezetője, Raila Odinga támogatói nem fogadták el a megfigyelők által is kétségbe vont tisztaságú választás hivatalos eredményét és az indulatok az ország számos pontján utcai gyújtogatáshoz és összecsapásokhoz vezettek.

A zavargások közvetlen kiváltója az volt, hogy a szavazatszámlálás folyamán az előzetes eredmények Kibaki javára módosultak és emiatt sokakban az a gyanú éledt fel, hogy a Kenyai Választási Bizottság manipulálta az eredményt. Három nappal a választás után Kibakit sietve beiktatták hivatalába, hogy ezzel kifogják a szelet a szavazatok újraszámlálására vonatkozó követelések vitorlájából. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy napvilágot láttak olyan jelentések, amelyekben nemzetközi megfigyelők manipulációkra utaltak, illetve az, hogy választási bizottsági tagok beismerték: beosztottaiktól helytelen adatokat kaptak.

Az erőszak főleg Kibaki népe, a kikujuk ellen irányult, főképpen Nairobi külvárosaiban, Nyanza tartományban és a Hasadékvölgy tartományban, ahol a kikujuk ellenzéke erős. Nairobi külvárosaiban a kikujukhoz kötődő mungiki vallási csoport tagjai rátámadtak a Kenya nyugati részéből származó szomszédaikra.

A zavargások alig kevesebb, mint két hét alatt csaknem 500 áldozatot szedtek és folytatódásuk az elemzők szerint jelentős károkat okozhat Kenya gazdaságának, amelynek egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus. A károkat egymilliárd dollár körüli összegre becsülték.

Több százezren menekültek el otthonukból, sokan a szomszédos Ugandába. A médiajelentések borzalmas jelenetekről számoltak be. A kalendzsin többségű nyugat-kenyai Eldoretben például legalább harmincan égtek benn a menedéket keresők közül egy felgyújtott templomban, többségükben valószínűleg kikujuk.[3]

2008. január 4-én Kibaki elnök kétoldalú tárgyalásokra hívta az ellenzék vezetőjét, Odinga azonban azt szabta a megbeszélések feltételéül, hogy közvetítőként John Kuofor, az Afrikai Unió elnöke is vehessen bennük részt. Kibaki, arra hivatkozva, hogy a válság Kenya belügye, elutasította, hogy teljesítse ezt a feltételt.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]