Kenai-félsziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kenai-félsziget
Kenai-félsziget
Kenai-félsziget
'Közigazgatás
OrszágAmerikai Egyesült Államok
'Alaszka
Népesség
Teljes népességismeretlen
Kisebbségekatapaszka és alutiiq őslakosok
Földrajzi adatok
Hosszúság240 km
Elhelyezkedése
Kenai-félsziget (Alaszka)
Kenai-félsziget
Kenai-félsziget
Pozíció Alaszka térképén
é. sz. 60° 10′, ny. h. 150° 15′Koordináták: é. sz. 60° 10′, ny. h. 150° 15′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kenai-félsziget témájú médiaállományokat.

A Kenai-félsziget Alaszka déli partjainál elterülő nagy félsziget az Amerikai Egyesült Államokban. A Kenai név valószínűleg a Cook Inlet orosz nevéből, a Kenajszkajából származik.[1]

A félsziget közel 240 km hosszú, az Anchorage-tól délre emelkedő Chugach-hegységtől délnyugatra terül el. A félszigetet nyugatról a Cook Inlet, keletről a Prince William tengerszoros határolja, mely az Alaszkai-öböl része. A félszigeten több ezer évvel ezelőtt atapaszka és alutiiq őslakosok éltek. Geraszim Izmajlov, orosz felfedező volt az első európai a félszigeten, 1789-ben. A félsziget délkeleti oldalán fut végig a Kenai-hegység. Itt található a Kenai Fjords Nemzeti Park. A félszigeten számos tó található, és a lazacokról is híres Kenai-folyó. A félsziget keleti és déli oldalán több gleccser található, továbbá két nevezetes jégmező: a Sargent Icefield és a Harding Icefield.

Városok[szerkesztés]

Itt található Dél-Alaszka néhány népesebb városa: Seward, Soldotna, Kenai, Cooper Landing és Homer. Seward az alaszkai vasút déli végállomása. Homer és Kenai menetrend szerinti repülőjáratokkal érhető el, emellett további kisebb repülőterek találhatók Soldotnában és Sewardban. Homer nevezetessége, hogy ez a város az észak-amerikai szilárd burkolatú autóútrendszer utolsó pontja, mely Alaszkát az USA 48 államával összeköti.

Klima[szerkesztés]

A félsziget kellemes tengerparti klimával rendelkezik, sok esővel. A félsziget Alaszka azon kevés területei közé tartozik, ahol földművelés végezhető.

Ásványi és természeti kincsek[szerkesztés]

A félszigeten kőolaj, földgáz és szénkészletek találhatók. A turizmus a helyi gazdaság fő ágazata, mely az ide látogatóknak horgászati és vadászati szolgáltatásokat nyújt.

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]