Kellemetlen igazság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kellemetlen igazság
Szerző Al Gore
Eredeti cím An Inconvenient Truth: The Planetary Emergency of Global Warming and What We Can Do About It
Ország  USA
Nyelv angol
Téma Globális felmelegedés
Következő Our Choice (könyv)
Kiadás
Kiadó Rodale Press
Kiadás dátuma 2006
Magyar kiadó Göncöl Kiadó Kft.
Fordító Gadó György Pál és Kézdy Edit
Oldalak száma 330
ISBNISBN 978-963-918-359-9
A Wikimédia Commons tartalmaz Kellemetlen igazság témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Al Gore 2008-ban

A Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth: The Planetary Emergency of Global Warming and What We Can Do About It ) Al Gore amerikai politikus könyve, mely a globális felmelegedés elleni lépéseket szorgalmazza. Gore George Bush politikai ellenfele, aki az iraki háború és az amerikai gazdaság védelme helyett a környezet védelmét sürgetné.

A világtérképeket újra kell rajzolni.”
– Sir David King, az Egyesült Királyság Tudományos Tanácsadója, 2004, Berlin
A halogatás, a félmegoldások a megnyugtató és a félrevezető fortélyok, a késlekedés ideje lejárt. Most a következmények időszakába lépünk.
Winston Churchill, 1936

Tartalom[szerkesztés]

Szó esik a Kiotói jegyzőkönyvről, az Aral-tó eltűnéséről, a Csád-tó (a világ 6. legnagyobb tava) kiszáradásának utolsó szakaszáról, a már kihalt állatokról, a szén-dioxidról, arról, hogy az elektromos áram használata, pocséklása, növekvő igénye tovább növeli a globális felmelegedést, Bush által lefizetett lobbizókról (Philip Cooney), akik tagadják és elhitetik velünk a felmelegedés létezésének hamisságát, azokról a tévhitekről, amiket ezek az emberek okoznak, a columbiai gleccser fogyásáról, a hurrikánokról (Katrina, Emily, Wilma, Rita), a környezetvédő Roger Revelle professzorról, a tundra fagyott talajának kiolvadásáról és az emiatt bekövetkezett épületeknek az összeomlásáról, az Antarktisz Larsen-B selfjegének teljes széteséséről, a Nyugat-antarktiszi selfjég közelgő elpusztulásáról, Grönlandon kialakult olvadékvíztavakról.

2003-ban az Arktisz legnagyobb selfjege kettéhasadt.

Al Gore ír a Dominikai Köztársaság erdészeti stratégiájáról, Haiti ellenpéldájaként, ahol nem foglalkoznak vele. Azokról a környezetvédelemmel foglalkozó tudósokról, akiket figyelmen kívül hagyott Bush és kabinetje. Az állatvilág átalakulásáról. A termőterületek talajnedvessége akár 35%-kal fog csökkenni. Gyakoriabbak lesznek a tűzvészek és gyengül a növények minősége. Valamint arról, miképp kell átalakítanod a napjaidat, hogy túlélje a Föld. 2015-ben bekövetkezik a globális éghajlati fordulópont, ha az emberiség nem csökkenti radikálisan a szén-dioxid kibocsátását.

Kihagyott bekezdés[szerkesztés]

A könyv magyar kiadásából a 296. oldalon egy bekezdést (amely Istenre való hivatkozást is tartalmazott) kihagytak, mégpedig szándékosan, mert a környező szakaszokból is törölték a kihagyott bekezdésre utaló szavakat.[1] A kihagyott szakasz a következő:

(angolul)
"Now it is up to us to use our democracy and our God-given ability to reason with one another about our future and make moral choices to change the policies and behaviors that would, if continued, leave a degraded, diminished, and hostile planet for our children and grandchildren – and for humankind. "
(magyarul)
„Rajtunk múlik, hogy - a demokráciával és istenadta képességünkkel élve - megvitatjuk-e egymással, milyen jövőt akarunk és hogy erkölcsi választássá tegyük azt a kérdést, hogy megváltoztassuk-e vezérlő elveinket és viselkedésünket, mert ha így folytatjuk, gyermekeinkre és unokáinkra és az egész emberiségre - egy értékcsökkent, lepusztult és ellenséges bolygót hagyunk hátra. ”
Al Gore[2]

Fokozottan veszélyeztetett állatfajok[szerkesztés]

„Az amazonasi esőerdők kipusztítása sok faj kihalásához vezet és egyidejűleg gyarapítja a légkör szén-dioxid-koncentrációját is.”

Az emberiség 10 legmelegebb éve az elmúlt 14 év során volt[szerkesztés]

Kutatók és glaciológusok jégmagmintákkal bizonyították állításukat. A következő évek voltak történelmünk legmelegebb évei: 1991, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006.

10 leggyakoribb téveszme a globális felmelegedéssel kapcsolatban[szerkesztés]

CO2 – Antarktisz hőmérséklet változása
  • 1. „A tudósok nem értenek egyet abban, hogy a Föld éghajlatának változását az emberek okozzák.”
    • A tudósok azt állítják, hogy az üvegháztartású gázok okozzák a felmelegedést, azért pedig az emberek a felelősek.
  • 2. „Semmit nem tehetünk az éghajlatváltozás ellen. Már túl késő, ill. túl kicsi vagyok, hogy bármit is tehessek”
    • Csökkenteni kell a fosszilis tüzelőanyagok használatát.(anyagok újrahasznosítása, papír pazarlás megszüntetése, komposztálj, újratölthető palackokat használj egyszeri műanyag dobozok helyett, egyél kevesebb húst) A társadalom minden tagja felelősséggel tartozik tetteiért.
  • 3. „Az éghajlat az idők során természetes úton változik, tehát az a változás, amit most tapasztalunk, csak a természetes ciklus része.”
    • Az Antarktiszból vett jégminták elárulják, hogy a szén-dioxid-szintek magasabbak, mint bármikor az elmúlt 650.000 évben.
  • 4. „Az ózonrétegen lévő lyuk globális felmelegedést okoz.”
    • Téves állítás. Az ózonlyuk oka az ember által előállított klórozott szénhidrogének. A Montreali jegyzőkönyv ezek használatát tiltja. Az ózonlyuk miatt több ultraibolya sugárzás éri a Földet, de ez nincs hatással a Föld hőmérsékletére. Az egyedüli kapcsolat az, hogy a globális felmelegedés lassíthatja az ózonréteg újraképződését, hiszen a felmelegedés az alsó légkört érinti, feljebb a sztratoszférában hűti a levegőt, ezáltal súlyosbítja az ózonveszteséget.
  • 5. „Sok tényező van hatással az éghajlatra – nincs értelme, hogy pont a CO2 miatt aggódjunk.”
    • Az üvegházhatású gázokra kell odafigyelnünk, mert azok nem engedik távozni a napsugarakat. Ezért fontos a CO2.
  • 6. „Az Antarktisz jege vastagszik, tehát nem igaz, hogy a globális felmelegedés miatt a gleccserek és a tengerek jege olvad.”
    • Összességében az Antarktisz fogy. Több mint 85%-a zsugorodik a világ gleccsereinek. A jég fogyása 1996 és 2005 között megduplázódott. Csak 2005-ben Grönlandon 50 köbkilométer jég tűnt el.
  • 7. „A globális felmelegedés jó dolog, mert megszabadít minket a fagyos telektől (kisebb lesz a fűtésszámla), és segíti a növények gyors növekedését.”
    • Sok tengerparti város fog a víz alá kerülni, emberek milliói válnak majd menekültekké. Aszályos időszakok megnyúlnak. Súlyos áradások száma megnő. Fajok tömeges kihalása várható. Várható, hogy az embereket új betegségek támadják meg.
  • 8. „A tudósok által mért felmelegedés csak a városok hőcsapda hatásainak következménye, ennek semmi köze az üvegház-gázokhoz.”
    • Nem igaz. Az egész bolygó átlaghőmérséklete növekszik.
  • 9. „A globális felmelegedés annak a következménye, hogy a XX. század elején egy meteor becsapódott Szibériában.”
    • Mára már nem érezzük annak következményeit.
  • 10. „Egyes területeken a hőmérsékletek nem emelkednek, tehát a globális felmelegedés csak hiedelem.”
    • Az állítás hamis, hiszen az üvegháztartású gázok koncentrációjának növekedése következtében a Föld teljes felszínének átlaghőmérséklete emelkedik.

A film[szerkesztés]

Davis Guggenheim rendező készítette el a Kellemetlen igazság című dokumentumfilmet, mely Al Gore globális felmelegedés elleni küzdelmét és kampányát mutatja be. A film elnyerte a legjobb dokumentumfilm és a legjobb betétdalnak járó Oscar-díjat.[3]

Magyarul[szerkesztés]

  • Kellemetlen igazság. A bolygónkat fenyegető globális felmelegedés és leküzdésének lehetőségei; fordította: Gadó György Pál, Kézdy Edit; Göncöl, Budapest, 2006

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Szarka László (2007. április). „Kellemetlen igazság” (magyar nyelven). Természet Világa 138 (4). [2008. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 5.)  
  2. Az idézett szöveg Szarka László fordítása
  3. An Inconvenient Truth (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. január 5.)

További információk[szerkesztés]