Kelen József (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kelen József
SzületettBrocken József
1834. szeptember 14.
Domony
Elhunyt1897. augusztus 25. (62 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos
SablonWikidataSegítség

Kelen József (született Brocken József, Domony (Pest megye), 1834. szeptember 14.Budapest, 1897. augusztus 25.) orvosdoktor.

Életpályája[szerkesztés]

Domonyban született, hol apja Brocken József ágostai evangélikus lelkész volt; gimnáziumi tanulmányait Aszódon, Selmecen és Pesten végezte. 1851-ben a pesti egyetem orvosi tanfolyamára iratkozott be; öt év mulva, miközben tanulmányai mellett kisebb tanulók tanításával is sokat foglalkozott, 1857 elején orvosdoktorrá avatták. Ekkor további kiképeztetése céljábó a bécsi egyetemre ment, hol Mojsisovics sebészi osztályán mint kórházi gyakornok az év október haváig időzött; itt szerezte meg egyúttal sebészdoktori és szülészmesteri oklevelét. 1857 októberének végén Sina Simon báró simontornyai uradalmában lett orvos. 1869 elején mint családi orvos a Dőry családtól kapott meghívást Zombára; 1865–1871 között uradalmi orvos volt Tamásiban herceg Esterházy Pál ozorai uradalmában; 1871-ben a duna-drávai vasút főorvosává nevezték ki, Pestre tette át lakását és szervezte azon vasút egészségügyi szolgálatát. 1873-ban Budapest VIII. belső kerületének főorvosává választatott meg. Tudománya és szeretetreméltósága által sok tisztelőt és barátot szerzett és ez több tiszteletbeli állásra emelte. Meghalt 1897. augusztus 25-én, Budapesten. Halála okául végzetes tévedést emlegetnek. Az utóbbi időben a sok munkától kifáradva, nagyfokú izgatottság tört ki rajta. Hogy e baján segítsen, morfium-injekciókat használt. 1895. augusztus 24-én is ilyen injekciót adott magának, de erős oldatú morfiummal. Ez okozta halálát. Az eset előzményeiről a következőket írták a hírlapok: Kelen hosszabb ideig kezelte Istóczy Győző volt országgyűlési képviselő fiát, Imrét. De a fiú meghalt és ekkor az Istóczy-család azzal vádolta Kelent, hogy az ő tudatlansága ölte meg a fiút. A gyászjelentésben is kiírták, hogy a beteget Kelen József VIII. kerületi orvos kezelte. Ez az eset törte meg őt.

A hatvanas években Brocken, később Kelen név alatt (1864-ben változtatta meg családi nevét) gyakorlati irányú, majd a hazai közegészségügy fejlesztését tárgyaló cikkeket írt a Gyógyászat és az Orvosi Hetilap számára, természettudományiakat a Vasárnapi Ujságba (1871.), a Jogtudományi Közlönybe (1870. Észrevételek az állatorvosi közegek országos szervezéséhez). Mikor Széll Lajos 1875. január 1-én a Közegészségi Lapokat megindította, ezen lapnak és folytatásának, a Házi Orvosnak fennállásukig 1874 végéig főmunkatársa volt.

Munkája[szerkesztés]

  • A testgyakorlat kézikönyve. Tartalmazva: A tanodai, tornaegyleti, házi, hadászi és női testgyakorlást, valamint az uszás, vívás s egyéb a tornászat körébe vágó gyakorlások elemeit is. A legjobb külföldi művek nyomán. (Pest, 1871. (67 szövegbe nyomott ábrával.)

Szerkesztette az Egészségi és életmentési Tanácsadót, az egészség fenntartására szolgáló családi havi folyóiratot 1875. október 2-tól 1876 szeptemberig és Közegészség c. a Dárday Sándor Közigazgatás c. lapjának havi mellékletét 1879. áprilistól novemberig, összesen hét számot Budapesten.

Források[szerkesztés]