Kathaidvasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kathaidvasz
NévváltozatokKatḫaidwaš
Lakóihettiták
kaszkák
Beszélt nyelvekhettita

Kathaidvasz (Katḫaidwaš) Felső-Hatti Tipijasz tartományának legfontosabb városa a Hettita Birodalom fénykorában, az i. e. 14. században.

Első említése I. Szuppiluliumasz korából ismert, amikor a legyőzött kaszkák néhány törzse a király engedélyével letelepedett e város környékén. I. Arnuvandasz korában már egyértelműen kaszka területként kezelik, az itt lakó törzseik szerződésben kötelezték magukat adófizetésre és katonai alakulatok kiállítására. Arnuvandasz halála után azonban nem teljesítették kötelezettségeiket. A következő eseményekről a CTH#61 katalógusszámú dokumentum, Murszilisz évkönyve számol be.

II. Murszilisz eredménytelenül szólította fel a szerződés betartására a kaszkákat, sőt ennek eredményeképp Kathaidvasz előkelői teljesen elszakadtak Hattuszasztól, és megválasztották önálló királyukat, Pihhunijaszt. II. Murszilisz uralkodásának 3. évében indíthatott csak hadjáratot, amikor bátyja, Pijaszilisz sikerrel stabilizálta a keleti határokat. A Kathaidvasz elleni támadásban a várost lerombolta, Pihhunijaszt fogolyként vitta Hattuszaszba.

Kathaidvasz nem szerepel többé a forrásokban.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap