Kate bűne (Lost)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kate bűne
Lost
2. évad, 9. epizód
Eredeti címWhat Kate Did
VendégszereplőL. Scott Caldwell
Sam Anderson
Fredric Lane
Beth Broderick
Lindsey Ginter
ÍróSteven Maeda
Craig Wright
RendezőPaul Edwards
Gyártási szám209
Első sugárzás2005. november 30.
Első sugárzás Magyarországon2006. október 27.
Kronológia
ElőzőÖsszeomlás
KövetkezőA 23. zsoltár
A Lost epizódjainak listája

A Kate bűne (What Kate Did) a Lost című amerikai televíziós sorozat második évadának kilencedik epizódja.

2005. november 23-án mutatták be először az ABC műsorán a sorozat 34. részeként. Az epizódot Steven Maeda és Craig Wright írta és Paul Edwards rendezte. Középpontjában Kate Austen áll.

Visszaemlékezések[szerkesztés]

A 24 éves Kate a házának teraszán ült egy öngyújtóval játszogatva, mikor ittasan megérkezett apja, Wayne. A nő ágyba segítette a férfit, aki kifogásolta, hogy nem vetkőztette le. Miközben Kate motorral eltávolodott a háztól, az felrobbant.

Egy étterembe ment, ahol édesanyja, Diane Janssen dolgozott. Kate rámutatott arra, hogy Wayne ismét megsebesítette Diane-t, majd átadta neki a házra kötött biztosítás kötvényeit, azt mondva, hogy ő már mindent elintézett. Annak ellenére, hogy anyja felszólította, árulja el, mi történt, Kate könnyeivel küszködve otthagyta őt.

Később, mikor egy vonat- vagy buszjegyet akart venni Tallahasse-be, Kate-et elfogta Edward Mars rendőrbíró. A férfi azt mondta, a nőt az anyja árulta el. Éjszaka az esős autópályán a békebíró a megbilincselt Kate-et Iowába akarta vinni, hogy vád alá helyezhessék. A férfi megkérdezte, az eddig nem büntetett előéletű, nem erőszakos természetű Kate miért éppen most robbantotta fel Wayne-t. Hirtelen egy fekete ló jelent meg az autó előtt. Kate felkiáltott: „Vigyázzon!”, és miután egy éles kanyarral sikerült kikerülni az állatot, a kocsi egy villanyoszlopnak ütközött. Mivel a marsall néhány pillanatra elájult a kinyíló légzsák miatt, Kate elvette tőle a kulcsokat, és megpróbálta kinyitni a bilincset, ám a békebíró felébredt. Egy rövid harc után Kate kilökte Marsot a kocsiból. Visszafordult az enyhén megsérült autóval, majd felkapcsolta a fényszórókat, hogy elindulhasson. Meglepődött, mikor a fény az út mellett nyugodtan álló lóra esett. Az állat néhány másodpercig nézte a nőt, aztán eltűnt a sötétben.

Kate ezután az amerikai hadsereg egyik toborzóirodájába látogatott, ahol találkozott Sam Austen törzsőrmesterrel, a férfival, akiről azt hitte, ő a biológiai apja. Elmondta neki: nemrég jött rá, hogy igazából Wayne lánya, Sam pedig csak a mostohaapja. Sam elárulta, hogy ő erről tudott, de nem közölte vele, mert tudta: Kate képes lenne megölni Wayne-t, ha rájön. A férfi elmondta, hogy értesítenie kell a hatóságokat, de adhat neki egy óra előnyt. A toborzóállomás hátterében, a tévében egy vágás erejéig, kb. két másodpercig tisztán látható volt Sayid.

A szigeten[szerkesztés]

Az epizód egy személlyel kezdődik, aki a reggeli fényben a tengerparton horgászik. Aztán kilépett a sátrából Jin, akin nem volt póló. Őt követte a mosolygó Sun. Mikor megölelte férjét, Hurley feltartotta hüvelykujját Jinnek, ugyanis a koreaiak Hugo sátra mellett laktak. Sun elfordult, hogy körbenézzen a parton, és látta, ahogy Sayid Shannon sírját ásta.

A bunkerben Jack a félig ájult Sawyert figyelte, aki azt kérdezte: „Merre van?” Jack arra gondolt, a férfi valószínűleg Kate holléte felől érdeklődik. Sawyer ezután kétszer azt suttogta: „Szeretem őt.” Az orvos ezen annyira meglepődött, hogy elhallgatott.

Gyümölcsszedés közben Kate meglepődött, mikor egy fekete lovat látott a dzsungelben. A Hattyúba visszatérve felajánlotta Jacknek, hogy ő majd vigyáz Sawyerre és beüti a kódot, amíg Shannon temetése tart. A parton Eko vigasztalni próbálta Ana Luciát. Azt mondta a nőnek, a túlélők meg fogják érteni, hogy Shannon halála csak egy szerencsétlen baleset volt; ám ő mégis inkább úgy döntött, hogy nem vesz részt a temetésen. A sírnál Sayid próbált néhány szót szólni, de elragadták az érzelmek, és csak kijelentette: „Szerettem őt”, mielőtt elsétált volna. Jack, Locke és a többi túlélő folytatta a rögtönzött szertartást: mindenki egy marék homokot szórt az elhunytra.

A bunkerben Kate feltette Patsy Cline Walkin' After Midnight című számát a lemezjátszóra, és elárulta az alvó Sawyernek, hogy azt hiszi, látott egy lovat a dzsungelben. A férfi morogni kezdett, a nő pedig közelebb hajolt, hogy hallja, mit suttog. Sawyer ekkor megragadta Kate nyakát, és azt mondta: „Megöltél. Miért tetted ezt velem?”

Amikor Jack és Locke visszatért a Hattyúba, meghallották, hogy szól a riasztó, látták a földön fekvő Sawyert, de Kate-et sehol sem találták. 23 másodperccel a számláló lepörgése előtt Locke-nak végül sikerült beírnia a számokat, így az visszaállt 108 percre.

A dzsungelben Kate találkozott Charlieval, és megkérdezte a férfit, mit gondol, lehetnek-e lovak a szigeten. Charlie azt válaszolta, hogy már látott jegesmedvéket, és hallotta egy szörny hangját, de lóval még nem találkozott itt. Ekkor útjaik elváltak. A parton Charlie találkozott Jackkel, és elmondta az orvosnak, hol beszélt Kate-tel. A doktor megtalálta a nőt, és felelősségre vonta a bunker elhagyásáért. Az ezt követő szóváltás közben Kate azt mondta Jacknek: „Sajnálom, hogy nem vagyok olyan tökéletes, mint te. Sajnálom, hogy nem vagyok olyan jó.” Ezután el akart futni, de Jack megragadta a karját, és visszahúzta. Miközben érzelmeik robbanásig feszültek, a férfi szorosan karjaiba zárta a nőt. Kate hirtelen megcsókolta Jacket, majd látva, hogy tette sokkolta az orvost, elszaladt a dzsungelbe. A doktor utánakiáltott, de nem követte.

Sayid Shannon sírjának keresztjére tette saját rózsafüzérét, amikor észrevette, hogy ott ül Kate. A nő bocsánatot kért azért, hogy nem vett részt a temetésen, és elárulta, hogy úgy érzi, megőrült. Miután megkérdezte a szellemek létezéséről, Sayid azt válaszolta, hogy látta Waltot a dzsungelben Shannon halála előtt, és megkérdezte a nőt: ettől őrültnek számít? Kate ezután visszatért a bunkerbe, és felváltotta Sunt, aki Sawyerre vigyázott.

A nő megkérdezte a férfit, hallja-e, amit mond. Először a saját nevén szólította, majd azt mondta: „Wayne”. Sawyer erre megmozdult, és halkan morogni kezdett. Kate azt hitte, Wayne szelleme megszállta a férfi testét, ezért elárulta neki, hogy azért ölte meg, mert rájött, ő az apja. Túl sok volt neki annak a tudata, hogy annak az embernek egy része, akit mindig is gyűlölt, benne fog továbbélni. Továbbá amikor érezni kezdett valamit Sawyer iránt, mindig őt látta maga előtt, és ez undort keltett benne. A nő vallomása után Sawyer felébredt valódi önmagaként, és megjegyzéseiből ítélve az egész beszélgetést hallotta. Kate zavarban volt, de megkönnyebbült. Kivezette a férfit a bunkerből, mivel az előtte nem hitte el, hogy nem mentették meg őket. Kint beszélgettek, amíg Sawyer meg nem látott valamit. Kate megfordult, hogy megnézze, mit bámul annyira a másik. Akkor vette észre a fekete lovat. Az ideges nő megkérdezte a férfit, ő is látja-e, és mikor az megerősítette, Kate megnyugodott, hogy az állat nem csak az ő fejében létezik. Megközelítette és megsimogatta, majd néhány másodperc múlva a ló visszafutott a dzsungelbe.

Eközben a parton Jack odament Ana Luciához, aki éppen egy rudat faragott a késével. Az orvos adott neki három kis üveg tequilát, emlékeztetve őt első találkozójukra a reptéren. Egy kicsit sajnálkoztak, mosolyogtak, és megbékéltek egymással.

A bunkerben Locke egy csavarvágóval megszabadította Jint a bilincstől, amit az a kezén viselt Michael hetekkel azelőtti megtámadása óta. Miután a koreai elment, Michael megkérdezte Locke-ot, mire szolgál a csapóajtó a plafonban, amiről a másik elismerte, hogy nem vette észre. Locke megmutatta Michaelnek és Ekónak a DHARMA tájékoztatófilmjét, majd kifejtette, hogy kidolgozott egy rendszert, amely szerint két személy hatórás váltásokban üti majd be a kódot. Megmutatta Michaelnek, hogy a billentyűzet csak akkor működik, amikor szól a riasztó. A férfi azt kérte, hadd vizsgálhassa meg a berendezést, Locke pedig némi habozás után beleegyezett.

Később Eko félrehívta Locke-ot, és miután elmondta Józsua történetét az Ószövetséggel, átadott neki egy Bibliát, ami egy 16 mm-es filmszalagot tartalmazott. A könyvet a farokrész túlélői találták meg a Nyíl állomáson. Mivel úgy tűnt, hogy a filmdarabot az eredeti tájékoztatóból vágták ki, Locke és Eko összeillesztette őket. Locke már-már csodának tartotta, hogy a filmkockák végül egymás mellé kerülhettek, ám a másik férfi figyelmeztette: „Ne keverje össze a véletlent a végzettel.” Megnézték a hiányzó szakaszt, melyben az önmagát Marvin Candle-nek nevező férfi hosszabban figyelmeztette őket, hogy a számítógépet csak a kód beírására használják. Elmondta, hogy a hármas állomás elszigeteltsége arra indíthatja az ott tartózkodókat, hogy felvegyék a kapcsolatot a külvilággal. Csakhogy ez veszélyeztetheti a projekt integritását, és egy újabb „incidenshez” vezethet.

Ugyanekkor vizsgálta meg Michael a számítástechnikai eszközöket (nyilvánvalóan hallótávolságon kívül volt, mikor Locke-ék lejátszották a kiegészített filmet). Hallotta a furcsán csipogó terminált, és odament ellenőrizni. A számláló 51 percen állt. A képernyőn egy „Helló?” felirat jelent meg. Szemben Locke korábbi próbálkozásaival, mikor Michael leült, be tudta gépelni a „Helló?” szöveget. Egy pillanattal később a monitoron a „Ki van ott?” mondat volt olvasható. Michael válaszolt: „Itt Michael. Ki van ott?” Pár másodperccel később az jelent meg a képernyőn, hogy „Apa?” Michael megdöbbent arcával ér véget az epizód.