Katatonia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katatonia
Katatonia 2005.jpg
Anders Nyström és Mattias Norrman
Információk
Eredet Stockholm, Svédország
Aktív évek 1991 – napjainkig
Műfaj Death-doom metal (korai szakasz)
Doom metal
Goth rock
Alternatív metal (később)
Kiadó Peaceville, Avantgarde Music, No Fashion, Vic
Tagok
Jonas Renkse

Anders Nyström
Daniel Liljekvist
Per Eriksson

Niklas Sandin
Korábbi tagok
Guillaume Le Huche

Fredrik Norrman
Mikael Oretoft

Mattias Norrman

A Katatonia weboldala

A Katatonia egy svéd metál zenekar, amit Jonas Renkse és Anders Nyström alapított 1991-ben Stockholmban. A korai Katatonia albumokat, olyan zenekarokkal egyetemben, mint a My Dying Bride, Anathema, Paradise Lost, a death/doom műfaj előfutárainak tekintik.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dance of December Souls (1991–1995)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A korai Katatonia művek, mint a Jhva Elohim Meth... The Revival és a debütáló albumum a Dance of December Souls, hangulatára kifejezetten jellemző a sivár melankólia és kétségbeesés, gyakran kategorizálják mint black/doom vagy death/doom. A zenekar 1994. szeptemberében rögzítette a For Funerals to Come-t. Ezután Le Huche el is hagyta a bandát. A For Funerals to Come c. albumot 1995-ben adták ki. A zenekar később egy egész évet kihagyott, mert nem tudták megtalálni a megfelelő tagot.

Brave Murder Day (1996–1997)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amikor Jonas Renkse megalapította az October Tide zenekart Fredrik Norrman-nal 1995-ben, úgy döntött feléleszti a Katatonia-t és megkérte Fredrik Norrman-t, hogy csatlakozzon. 1996-ban, az Opeth énekese, Mikael Åkerfeldt hörgő vokált adott hozzá a Brave Murder Day-hez, mert Renkse nem tudta ezt megfelelően előadni. A Scarlet Heavens-t 1996-ban adták ki, de 1994-ben vették fel. Renkse elmondása szerint sosem akarták kiadni, mivel túl lágynak hangzott a Katatonia-hoz képest, s nem ez volt a stílusuk. A Katatonia egyik turnéja alatt Renkse megbetegedett és ideiglenesen Kenneth Englund váltotta le. 1997-ben újra Mikael Åkerfeldt segítségét kérték a Sounds of Decay albumnál. Mielőtt kiadták volna, a zenekar úgy döntött felveszik a Saw You Drown c. számot, mely visszatért a Scarlet Heavens hangzásvilágához. A banda elkészítette a harmadik stúdióalbumát.

Discouraged Ones (1998)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998-ban adták ki a Discouraged Ones c. albumot, az elsőt melyen tiszta vokál jelenik meg. Ezzel együtt az utolsó, melyen Renkse dobolt, s Mikael Oretoft basszusgitáron játszott. Katatonia felvette Anders Nordint, hogy vegye át a dobokat, ám az utolsó pillanatban Nordint kivették.

Tonight's Decision (1999–2000)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Miután Renkse a vokállal akart foglalkozni, a zenekar Dan Swanö segítségét kérte a Tonight's Decision albumnál 1999-ben. A zenekar belefáradt az időszakos tagokba, úgy döntöttek egy végleges felállást hoznak létre. Norrman felvette testvérét, Mattias Norrmant, mint basszusgitárost és Daniel Liljekvist csatlakozott dobosként. 2000-ben felvették ötödik stúdióalbumukat.

Last Fair Deal Gone Down (2001–2002)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001-ben kiadták a Teargas EP-t, majd a Last Fair Deal Gone Down és a Tonight's Music c. műveket. 2002-ben rögzítették a hatodik stúdióalbumot.

Viva Emptiness (2003–2005)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2002-ben kiadták a Ghost of the Sun c. számot és a Viva Emptiness albumot. 2004-ben a zenekar kiadta a Brave Yester Days-t, amely egy duplalemezes kiadás a Saw You Drown, Brave Murder Day és a Dance of December Souls számaiból állt. 2005-ben egy újabb gyűjteményt adtak ki The Black Sessions néven. Dokumentálta a későbbi munkákat és egy élő koncert DVD-t tartalmazott. A banda kiadta a hetedik stúdióalbumát.

The Great Cold Distance (2006–2008)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2006-ban a zenekar kiadta The Great Cold Distance-t, olyan számokkal mint a "My Twin", "Deliberation", "July". Fellépésüket felvették a Summer Breeze fesztiválon, majd kiadták Live Consternation címmel 2007-ben. The Great Cold Distance és a következő albumok között a zenekar dalszerzési krízisbe esett először a banda életében. A zenekar legalább kétszer lefoglalta a stúdiót, de mindannyiszor elhalasztották. Blakkheim elmondta, hogy egyik alkalom se volt elég kielégítő a banda számára, s a rajongók számára is elkeserítő lett volna. A zenekar fórumán Blakkheim azt mondta, hogy "írói válság és nyomás hatása" alatt álltak.

Night Is the New Day (2009–2011)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009-ben adták ki a Night Is the New Day c. albumot, ezzel széleskörű elismerést vívtak ki. 2009 decemberében a Norrman fiúk elhagyták a Katatonia-t. 2009 végén Per Eriksson és Niklas Sandin csatlakozott a Night Is the New Day turnéhoz. 2010. márciusában Katatonia kiadta The Longest Year EP-t. Ezen az albumon a "Sold Heart" volt az egyetlen album, amelyet előzőleg még nem adtak ki. A videókat a "The Longest Year" és "Day & Then the Shade" számokhoz Charlie Granberg és Lasse Hoile rendezte. 2011 szeptemberében csatlakoznak az Opeth zenekar Heritage turnéjához. 2011. december 14.-én a Katatonia különleges koncertet adott Stockholmban a zenekar huszadik évfordulóját ünnepelve. A koncerten megjelentek az előző tagok, de vendégművészek is, mint Krister Linder. 2011. december 31.-én bejelentették, hogy 2012 elején megkezdik az új albumuk felvételeit.

Dead End Kings (2012–jelenleg)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012. január 27-én bejelentették a stúdióba vonulásokat. Ezen év májusában bejelentették, hogy kilencedik stúdióalbumuk címe Dead End Kings lesz, s 2013. augusztus 27-én adják ki Európában. 2012. szeptemberében turnézni kezdtek az észak-amerikai "Epic Kings & Idols" turné keretében a The Devin Townsend Project, Paradise Lost és Stolen Babies zenekarokkal. Az európai Dead Ends turnét 2012. novemberében kezdték meg az Alcest és Junius zenekarokkal. A Lethean számukhoz készült videoklipet 2013. február 18-án adták ki. Lasse Hoile rendezte. 2013. szeptemberében bejelentették, hogy új stúdióalbumot adnak ki Dethroned and Uncrowned címmel.

Az együttes tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenlegi tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Korábbi tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Időszakos tagok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagylemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Koncertfelvételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Maxik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Demók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kislemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Válogatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Katatonia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Katatonia témájú médiaállományokat.