Katanga tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katanga tartomány fekvése

Katanga tartomány a Kongói Demokratikus Köztársaság legdélebbre fekvő tartománya. Tartományi fővárosa, egyben az ország második legnagyobb városa Lubumbashi (korábban franciául Elisabethville, hollandul Elisabethstad). Területe 496 871 km², 16-szor nagyobb, mint egykori gyarmatosítója, Belgium, lakossága 8 167 240 (2004), népsűrűsége 16,44 fő/km². Hivatalos nyelvei: szuahéli, csiluba.

Földrajza[szerkesztés]

A tartománynak Angolával és Zambiával van közös szárazföldi határa. Tanzániával a Tanganyika-tavon keresztül húzódó határ választja el. Északról határos a Nyugat-Kasai, a Kelet-Kasai, a Maniema és a Dél-Kivu tartományokkal.

Története[szerkesztés]

Katanga zászlaja (1960-63)
Katanga címere (1960-63)
  • 1891. április 15. A Kongói Szabadállam által meghódított Katanga területek irányításával a Compagnie du Katanga-t bízzák meg, tényleges kormányzatot nem hoznak létre.
  • 1900. június 19. Katanga irányítását a Comité Special du Katanga-ra bízzák; Kongótól teljesen független kormányzatot hoznak létre.
  • 1910. szeptember 1. Katangát Belga Kongóba integrálják, nagy mértékű autonómia megtartásával
  • 1933. október 1. Az autonómia megszűnik, létrejön az Elisabethville/Elisabethstad tartomány
  • 1947. A tartomány visszakapja a Katanga nevet
  • 1960. június 30. A Kongói köztársaság autonóm tartománya lesz
  • 1960. július 11. Moise Csombe kikiáltja a Katangai Államot
  • 1961 novemberében Katanga északi részét elfoglalja a központi kormányzat; létrejön Észak-Katanga tartomány
  • 1963. január 21. A központi kormányzat visszafoglalja Katanga többi részét, a területet két tartományra osztják: Lualabára és Kelet-Katangára.
  • 1966. december 28. Újraalakul Katanga tartomány.
  • 1971-1997 A tartomány neve Shaba.[1]

A tartomány a 2005-ös alkotmány után[szerkesztés]

A Kongói Demokratikus Köztársaság 2005-ben született új alkotmánya a Katanga tartományt négy új tartományra osztotta. Az alkotmányt a 2006 februárjában megtartott népszavazás elfogadta. Az új felosztás az alkotmány elfogadásától számított 36 hónap múlva, vagyis 2009 februárjában lép hatályba. 2009-től csak a Felső-Katanga névben él tovább a tartomány jelenlegi neve.

Kormányzat[szerkesztés]

Katanga tartomány kormányzója, Moise Katumbi Chapwe üzletember 2007. február 24-én foglalta el hivatalát.

Gazdaság[szerkesztés]

A Katanga-fennsíkon mezőgazdaság és állattenyésztés folyik. A tartomány keleti részén gazdag bányászati lelőhelyek találhatók, kobaltot, rezet, ónt, rádiumot, uránt valamint gyémántot bányásznak. A rézbányászat Katanga gazdaságának fontos tényezője;[2] a kobaltbányászat szintén jelentős. Számos oka van annak, hogy a hatalmas ásványkincsvagyon ellenére az életszínvonalat nem sikerült megfelelő mértékben emelni.[3] A Gecamines állami tulajdonú bányászati vállalat, melynek monopóliuma van a tartomány ásványkincseinek kitermelésére.

Egészségügy[szerkesztés]

A tartomány legnagyobb kórháza, a Jason Sendwe Hospital Lubumbashiban található. A tartomány ismert orvosa volt 1963-ban bekövetkezett haláláig Scheitz László.

Klímája[szerkesztés]

A Katanga tartományban az esős és a száraz évszak váltogatja egymást. Az átlagos csapadékmennyiség 1200 mm évente.[4]

Oktatás[szerkesztés]

A Lubumbashi Egyetem a tartomány legnagyobb és az ország egyik legnagyobb egyeteme. Az egyetem a város északi részén helyezkedik el. A Faculté Méthodiste de Théologie (FMT) metodista papnevelde, melynek akkreditációja van az ország egyetemi rendszerében.

Közlekedés[szerkesztés]

A tartománynak szűk területet ellátó vasútrendszere van, mely jobbára Lubumbashit és környékét látja el. Megbízhatósága korlátozott. Lubumbashi északkeleti részén található a Luano repülőtér (IATA: FBM, ICAO: FZQA).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Kongói Demokratikus Köztársaság tartományai
  2. Réz. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 2.)
  3. THE STATE VS. THE PEOPLE GOVERNANCE, MINING AND THE TRANSITIONAL REGIME IN THE DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO. [2007. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 2.)
  4. Katanga (Shaba) - Britannica Online Encyclopedia

Külső hivatkozások[szerkesztés]