Karszt- és Barlangkutatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Karszt- és Barlangkutatás évkönyv borítója (1959. I. évfolyam)

A Karszt- és Barlangkutatás a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat évkönyve. Az évkönyv kifejezetten nemzetközi szintű, nagyobb terjedelmű szakcikkeket és a „Bibliographia spelaeologica hungarica”-t közli, kezdetben magyar és idegen nyelveken (angol, német, francia), később kizárólag idegen nyelveken, magyar kivonattal, B/5 formátumban. Kivéve a legutolsó, immár 15 évet névlegesen összevonó száma (A/5 formátum), amely már teljesen magyar nyelvű (idegen nyelvű összefoglalókkal).

Története[szerkesztés]

A MTESZ mellett működő Magyar Karszt- és Barlangkutató Bizottság, 1959-es évszámjelöléssel, 1960-ban adta ki a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat első évkönyvét, amelynek eddig 10 évfolyama jelent meg (1972-től az MKBT adja ki, miután megszűnt az MKBB). Az 1975-ben bekövetkezett, a „Karszt- és Barlangkutatási Tájékoztató”-t megszüntető rendelkezések nyomán a Karszt- és Barlangkutatás címe mellől is eltűnt az évkönyv megjelölés (miután minden évben nem jelent meg). Következő száma a döntés szerint a magyarországi nem-karbonátos kőzetek barlangjait ismerteti majd.

Adatai[szerkesztés]

Online elérhetőség[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Kordos LászlóSzékely Kinga: A magyar barlangkutatás szervezetének kiadványai. In: Hazslinszky Tamás szerk.: 70 éves a szervezett magyar karszt- és barlangkutatás. 1910–1980. Bp. 1980.
  • Kósa Attila: A Társulat kiadványai. In: Fleck Nóra – Hazslinszky Tamás – Szablyár Péter szerk.: A 40 éves Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat történetének dokumentumai. Kiadta a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, Bp. 1998. 30, 31. old.
  • Neidenbach Ákos – Pusztay Sándor: Magyar hegyisport és turista enciklopédia. Bp. 2005. 233. old.
  • Takácsné Bolner Katalin: A Cholnoky Jenő Karszt- és Barlangkutatási Pályázat eredménye. MKBT Tájékoztató, 2017. november–december. 8. old.