Karl Schranz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karl Schranz
Született1938. november 18. (85 éves)[1]
Sankt Anton am Arlberg
Állampolgárságaosztrák
Foglalkozásaalpesisíző
Kitüntetései

Magassága175 cm
Testtömege73 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Schranz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Karl Schranz (Sankt Anton am Arlberg, Tirol, 1938. november 18. –) osztrák alpesi síző, háromszoros világbajnok, ötszörös világkupagyőztes.

Az 1964-es innsbrucki olimpián ezüstérmes óriás-műlesiklásban.

Az 1968-as grenoble-i olimpia szlalomversenyének napján sűrű köd borította a pályát. A síelők kérték a verseny elhalasztását, de a zsűri a megtartás mellett döntött. Schranz megszakította a lesíklást, mert egy pályát keresztező hómunkás zavarta. A zsűri döntése alapján Schranz újra rajtolhatott és másodikként érkezett a célba. Håkon Mjøent, a győztest, két kapuhiba miatt diszkvalifikálták, így Schranz lett az olimpiai bajnok. De az egyik pályabíró közlése szerint Schranz még a pályamunkással való találkozás előtt kihagyott egy kaput. A zsűri öt óra hosszat tanácskozott, és szűk többséggel diszkvalifikálta Schranzot.[2] A győztes az ekkor 3 bajnokságot nyerő Jean-Claude Killy lett. Ez a történet hónapokig megosztotta a sízők közvéleményét.

Az 1972-es olimpián az amatőr státusát vitatva kizárják az olimpiai versenyekről.

Az újbóli nagy megmérettetés a sapporói olimpia után Karl Schranz és Jean-Claude Killy között a világon elsőként megrendezett paralell-szlalom verseny volt, ahol a két síző egymás mellé tűzött azonos pályán versenyzett, oda-vissza alapon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Česko-Slovenská filmová databáze (cseh nyelven), 2001
  2. Skandal vor 50 Jahren – Als Karl Schranz Olympiasieger war (német nyelven). kleinzeitung.at, 2018-02-17. (Hozzáférés: 2018. november 18.)

Források[szerkesztés]