Kapuvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kapuvár
A Szent Anna-templom
A Szent Anna-templom
Kapuvár címere
Kapuvár címere
Kapuvár zászlaja
Kapuvár zászlaja
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióNyugat-Dunántúl
VármegyeGyőr-Moson-Sopron
JárásKapuvári
Jogállásváros
PolgármesterHámori György (Fidesz-KDNP)[1]
Irányítószám9330
Körzethívószám96
Testvértelepülései
Népesség
Teljes népesség9953 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség108,6 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület96,05 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 36′ 00″, k. h. 17° 01′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 36′ 00″, k. h. 17° 01′ 59″
Kapuvár (Győr-Moson-Sopron vármegye)
Kapuvár
Kapuvár
Pozíció Győr-Moson-Sopron vármegye térképén
Kapuvár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kapuvár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Esterházy-kastély
Szt. Anna rk. templom
A katolikus általános iskola
I. világháborús hősi emlékmű
Kapuvár várhelyei légi fotón
Kapuvár várhelyei lég felvételen

Kapuvár (németül: Kobrunn) város Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Kapuvári járás székhelye. A megye negyedik legnépesebb települése.

Fekvése[szerkesztés]

Győr-Moson-Sopron vármegye egyik városa, Győr és Sopron között félúton. Neve az egykori nyugati gyepűrendszer megerősített, védett átjárójára, kapujára utal. Sokáig Kapunak mondták;[3] a Kapuvár szóhasználat csak a 17. századtól terjed, és igazán általánossá a 18. században vált.

A Kisalföldön, a Győri-medence nyugati csücskében, két kistáj – a Rábaköz és a Hanság – találkozásánál fekszik. Északi, természetes határa a Hanság-főcsatorna, ami egyúttal a magyar–osztrák határ is. Keleten és délen kisebb települések külterületeivel határos, míg nyugaton ismét természetes határa van, a Répce folyó.

Megközelítése[szerkesztés]

A város főutcája a 85-ös főút, valamint érinti az M85-ös autóút is, így közúton könnyen megközelíthető Budapest-Győr és Sopron felől is; emellett azonban jól elérhető több más közlekedési eszközzel is. Vasúton a Győr–Sopron-vasútvonal és annak Kapuvár vasútállomása, légi közlekedés szempontjából pedig a magánfenntartású fertőszentmiklósi repülőtér, valamint az ausztriai schwechati nemzetközi repülőtér ad lehetőséget a város megközelítésére.

Az M1-es autópálya Győrnél mintegy 40, Mosonmagyaróvár felől mintegy 50 kilométeres, az A3-as autópálya Cinfalvánál (Siegendorf) 60, az A4-es Pándorfalunál (Parndorf) 50 kilométeres távolságban érhető el.

A környező települések közül Oslival és azon keresztül Bősárkánnyal a 8514-es, Fertőd-Tőzeggyármajorral és azon keresztül Pomoggyal (Pamhagen) a 8529-es, Szilsárkánnyal a 8601-es, Beleddel a 8611-es, Hövejjel, Himoddal és Gyóróval a 8613-as utak kötik össze. Kerékpárút köti össze Vitnyéddel és Vallával (Wallern im Burgenland).

Éghajlata[szerkesztés]

Éghajlata mérsékelten szárazföldi, változékonyságát főként az óceáni légtömegek okozzák. Az évi átlagos középhőmérséklet: 9,8 °C (a téli minimum: -13,7 °C, a nyári maximum: +32,6 °C). A Lajta és a Duna völgyében, a Cseh- és a Bécsi-medence felől akadálytalanul érkező légtömegek hatására az uralkodó szélirány az északnyugati. E légtömegek állandó áramlása miatt évente mindössze 30–40 napon van szélcsend. Az éves csapadék átlag 660 mm; az esős napok száma 115 körül, a havas napoké 18–25 között van.

A város címere[szerkesztés]

A címer leírása Kapuvár Város Önkormányzatának rendelete szerint:

  • „Hullámos osztású csücskös talpú pajzs. A felső mező kék, a közepén ezüst várfal, ennek közepén kapu, félig felvont zuhanóráccsal.
  • A kaputól jobbra és balra függőlegesen elhelyezett három-három ablaknyílás. A várfal cseréppel fedett, felette cölöphelyen emelkedő, ezüst színű, cseréppel fedett kúpos torony.
  • A torony tetején kereszt.
  • A várfal mindkét oldalán ezüst rúdon kifelé lobogó vörös-fehér-zöld lobogó van elhelyezve.
  • A kúpos torony és a zászlók között, mindkét oldalon ezüst színű hatágú csillag díszlik.
  • A vörös színű alsó mezőben ezüst színnel középen dob, dobverőkkel, jobbról kivont szablya, alatta pisztoly és három ágyúgolyó. Balról fokos, alatta ágyú." (Az 1991. évi, 2004-ben kiegészített rendelet 1. §-a).

Története[szerkesztés]

Kapuvár területe az ősidők óta lakott hely. A csiszolt kőkorszakból és a korai vaskorból (hallstatti kultúra) is jelentős leletanyag került elő.

Szomszédságában egykori földvárakat (Földvár, Feketevár) találunk. A Kapuvártól északra lévő Földvár ásatása (Nováki Gyula a középkori magyar föld-favárak egyetemes jellegzetességének tekintett égett sáncot tárt fel). A babóti várat (Feketevár) valószínűleg később, a 13. században emelték. Az egykori múzeumigazgató, Faragó Sándor egy 1962-es tanulmányában úgy vélte, hogy e két erősség az illírek egykori védelmi vonalának lehetett, de később ezt az álláspontját felülvizsgálta. Mindenesetre a környékről gazdag illír és avar leletanyag került elő.

Az ismeretlen okból kialakult, adatokkal alá nem támasztott 19. századi hagyomány szerint a honfoglalás után Sur vezér nemzetsége telepedett le e tájon. A 10–11. század fordulóján itt volt a gyepűrendszer megerősített kapuja.

A város nevét egy 1162-es oklevélben találták meg; ebben III. István király megjutalmazott egy Farkas nevű jobbágyot a soproni vár népéből, amiért jelentette, hogy a hűtlenek Kapu várát el akarják foglalni. Kapu vára a királyi birtokok egyik gazdasági központja, a nyugatra vezető utak kapuja, a nyugati gyepűrendszer részeként fontos védelmi szerepet töltött be. Első, név szerint ismert várnagya egy bizonyos Ditrik volt 1296-ban (1291-ben?).

1350-ben I. Lajos már adományozott a várhoz tartozó földekből a Kanizsai családnak. A várat és tartozékait 1387-ben Zsigmond király adta Kanizsai Jánosnak és fiainak. Ekkor kezdődött meg Kapuvár királyi birtokból családi nagybirtokká való válása. 1536-ban a Kanizsai család fiúágon kihalt. Az akkor 14 éves Orsolyát Nádasdy Tamás vette feleségül, és ezzel Kapuvár térsége a Nádasdyak birtoka lett. 1550-ben már volt itt iskolamester. 1558-ban mezővárossá vált.

A törökök egyes szerzők szerint 1594-ben foglalták el.

1663-ban Nádasdy Ferenc engedélyezte, hogy a vártól másfél kilométerre lévő puszta helyen megtelepedjenek: ott alakult meg Garta, amit 1922-ben csatoltak a városhoz. A Wesselényi-összeesküvésben részt vett Nádasdy Ferencet 1671-ben kivégezték, birtokait 1681-ben örökjogon Esterházy Pál nádor szerezte meg magának, ezzel Kapuvár az Esterházyak óriási uradalmának része lett.

A Rákóczi-szabadságharc idején a várért jelentős harcok dúltak, végül a kurucok felrobbantották. A maradványokat az Esterházyak kastéllyá építették át. Ahogy a település katonai jelentősége megszűnt, az Esterházyak sorra elvették a város lakóinak kiváltságait. A terhek növekedése egyre növelte az elégedetlenséget, ami az 1826-os felkelésben (parasztlázadásban) csúcsosodott ki. A 19. század második fele gazdasági fellendülést hozott, amit a belvárosban álló jelentős középületek sora jelez. Báró Berg Gusztáv 1864-ben bérbe vette és sikeres mintagazdasággá fejlesztette a kapuvári uradalmat.

1871-ben a község törvény mezővárosból nagyközséggé minősítette vissza, fejlődése azonban tovább gyorsult. Még abban az évben megalakult az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, 1872-ben a Sopron megyei Első Takarékpénztár. Az 1870-es években építették a 750 mm nyomtávú gazdasági vasutat, ami az uradalom addig nehezen megközelíthető majorjait (Lászlómajor, Mekszikópuszta, Nyáros major, Tőzeggyár, Öntésmajor, Földvár) kötötte össze. A vasutat 1978. december 31-én szüntették meg és utána hamarosan fel is szedték. 1875-ben készült el a gartai elemi iskola. 1880-ban alakult meg a Rábaszabályozó Társulat. 1883-ban épült fel a mai formájában a Szent Anna templom, 1887-ben 30 ággyal kezdett működni a kórház. 1884-ben megindult a tanoncképzés és a polgári iskolai oktatás is. 1894-ben gőzmalom épült, két évvel később artézi kutat fúrattak.

A környék fejlesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Berg Gusztáv által alkalmazott korszerű agrotechnika miatt kialakult a munkanélküliség. Ezért sokan kivándoroltak Amerikába.

A trianoni békeszerződés következtében Sopron vármegye székhelye rövid időre Kapuvár lett, ez az állapot azonban a Soproni népszavazás következtében megszűnt.[forrás?] A magyarországi Tanácsköztársaság alatt a Szamuely Tibor vezette vörösterroristák 1919. június 8-án nyilvánosan felakasztottak hat embert.[4]

A két világháború közötti időszak további fejlődést hozott, kövezett utak, járdák épültek, bevezették a villanyvilágítást, majd az Esterházy család 1924-ben húsárugyárat alapított, mely kedvezően hatott az állattenyésztés fejlődésére.

A város mai élete[szerkesztés]

A mai városkép az 1945 utáni fejlődés eredménye. 1949-ben megalakult az első termelőszövetkezet. Az 1950-es és ’60-as években a megye jelentős élelmiszer-, könnyű- és gépipari központjává vált. Az ipar fejlesztése a mezőgazdaság fejlesztésétől időben lemaradva kezdődött, az igazán meghatározó fejlesztések 1970 után kezdődtek. Lakótelepek, új iskolák, művelődési ház, színházterem, strandfürdő, múzeum létesült.

Kapuvár 1969. október 1-jén kapott városi rangot. Ezzel egy időben megszűnt a Kapuvári járás, viszont – az országban első ízben – négy szomszédos községet Kapuvár városkörnyéki községévé nyilvánítottak.

Az 1990-es évek után tovább folytatódó fejlesztések eredménye az ipari park, valamint a városi strand és termálfürdő mellé tervezett Hanság Üdülőpark. A nagy múltú település műemlékei, múzeuma, termálfürdője, a Fertő–Hanság Nemzeti Park bemutató háza, változatos városi rendezvényei sok, a térséget felkereső turistát vonzanak, akiket színvonalas vendéglátóhelyek várnak. 2013-tól a Kapuvári járás székhelye ismét.

Közélete[szerkesztés]

Polgármesterei[szerkesztés]

Oktatási intézmények[szerkesztés]

Egészségügyi és szociális intézmények[szerkesztés]

  • Kapuvár Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás
  • Kapuvári Kéz-Mű és Szociális Foglalkoztató Nonprofit Közhasznú Kft.
  • Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet
  • Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ

Népesség[szerkesztés]

A település népességének változása:

A népesség alakulása 2013 és 2023 között
Lakosok száma
10 498
10 448
10 281
9959
9953
20132014201820222023
Adatok: Wikidata

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 88,9%-a magyarnak, 2,5% cigánynak, 1,2% németnek, 0,2% románnak mondta magát (11% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 72,9%, református 1%, evangélikus 1,6%, görögkatolikus 0,1%, felekezeten kívüli 3,1% (20,3% nem nyilatkozott).[13]

Látnivalói[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Nevezetes emberek[szerkesztés]

  • Itt született Vargyas István (1717–?) tanár; fő műve a latin-magyar szótár
  • Itt született Lumniczer Sándor (1821. március 29. – 1892. január 30.) sebészorvos, akinek a kapuvári kórház a nevét felvette.
  • Berg Gusztáv, báró (1828–1903) mérnök, a kapuvári uradalom vezetőjeként rendkívül sokat tett Kapuvárért, nevéhez számos fejlesztés kötődik, személye alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy Kapuvár város lehetett. Nevét Kapuvár szakközépiskolája viseli.
  • Itt született Mohl Antal (1836. április 10. – 1916. december 28), a győri székesegyház kanonokja, később nagyprépostja.
  • Itt született Lukácsy Lajos (Garta,[14] 1876. május 1. – ?) szobrászművész, közismert alkotása a keszthelyi Georgikon 10. évfordulójára készített Festetics György szobra
  • Itt született Bodor Ödön (1882. január 24. – 1927. január 22.) olimpiai bronzérmes atléta, labdarúgó
  • Itt született Pátzay Pál (1896. szeptember 17. – 1979. szeptember 14.) kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész
  • Itt született Murányi Antal (1897. június 19. – 1957. április 9.) gyógypedagógus, a hallássérült gyermekek differenciált oktatásának egyik fáradhatatlan szorgalmazója.
  • Itt született Szigethy Attila (1912. március 10. – 1957. augusztus 12.) parasztpárti politikus, 1956-os forradalmár
  • Itt született Reigl Judit (1923. május 1. – 2020. augusztus 7.) nemzetközi hírű festőművész
  • Itt született Gábori Miklós (1925. december 3. – 1996. augusztus 9.) régész, antropológus
  • Itt született Lámfalussy Sándor, báró (1929. április 26. – 2015. május 9.) közgazdász, jegybankár, az Európai Monetáris Intézet elnöke, az euró atyja
  • Itt született Sárándi Imre (1930. november 12. – 1986. november 9.) jogtudós
  • Itt született Dr. Havasiné dr. Orbán Mária (1952. szeptember 12. –) magyar jogász, a Győri Ítélőtábla elnöke
  • Itt született Borsodi Csaba (1954) az ELTE Bölcsészettudományi Kar egykori dékánja
  • Itt született Kováts Adél (1962. június 18.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő
  • Itt született Ábrahám Attila (1967. április 29.) olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető
  • Itt született Kocsis Géza (1969. május 7.) író és tanár
  • Itt született Németh Juci (1977. május 3.) énekesnő
  • Itt született Dukai Regina (1983. augusztus 5.) modell, énekesnő
  • Itt született Hoffer Károly (1985) bábszínész
  • Itt született Boros Tamás „Essemm” (1988. július 5.) rapzenész
  • Itt töltötte gyermekkorát Cserpes Laura (1988. július 13.) énekesnő
  • Itt született Horváth Bernadett (1990. május 10.) nemzeti válogatott kézilabdázó[15]
  • Itt született Kisfaludy Anett (1991. augusztus 29.) nemzeti válogatott kézilabdázó

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. ….castrum illud, quod vulgariter Capuu dicitur…
  4. Élő Anita: A hét elszáradt akác legendája: a 100 éve történt csornai kivégzés hatása az 1945-ös hatalomátvételre (magyar nyelven). Válasz Online, 2019. június 9. (Hozzáférés: 2019. június 11.)
  5. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (txt). Nemzeti Választási Iroda, 1990 (Hozzáférés: 2020. február 21.)
  6. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1994. december 11. (Hozzáférés: 2019. december 29.)
  7. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 1998. október 18. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  8. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2002. október 20. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  9. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2006. október 1. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  10. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 23.)
  11. Kapuvár települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 12. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  12. KISALFOLD - Hámori György elköszön - Kapuvár jelenlegi polgármestere nem indul az idei önkormányzati választáson (magyar nyelven). KISALFOLD - Hámori György elköszön - Kapuvár jelenlegi polgármestere nem indul az idei önkormányzati választáson, 2024. február 24. (Hozzáférés: 2024. február 24.)
  13. Kapuvár Helységnévtár
  14. Ma Kapuvár városrésze
  15. European Handball Federation - Bernadett Horvath / Player (angol nyelven). www.eurohandball.com. [2019. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]