Kapsalon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
kapsalon
Névadófodrászat (szolgáltatási ágazat)
Típusgyorsétel
Nemzet, ország Hollandia
Alapanyagokhasábburgonya, gíroszhús, gouda sajt
Kalória (1 adag)1800 kcal (kb. 7500 kJ)
A Wikimédia Commons tartalmaz kapsalon témájú médiaállományokat.

A kapsalon (fonetikusan: ['kɑpsɑlɔn] kiejtése) holland étel, amelynek alapja hasábburgonya, döner- vagy gíroszhús, az ezekre olvasztott réteg gouda sajt, valamint az ezek tetejére helyezett salátazöldség. Sokszor tálalják fokhagymaszósszal vagy az indonéz eredetű csípős samballal. A kapsalon magas kalóriatartalmú étel, adagonként 1800 kcal-t tartalmaz.[1] A kapsalon szó hajvágószalont, fodrászatot jelent hollandul, amely az étel egyik megalkotójára utal.[2] Az ételt 2003-ban készítették el először Nathaniël Gomes, zöld-foki származású rotterdami fodrász ötlete alapján, aki a közeli „El Aviva” gíroszossal működött együtt kedvenc összetevőinek egy étellé formálásában.[3] A kapsalon azóta Hollandián túl Belgiumba is átterjedt.[4] A Rotterdam Centraal vasútállomás 2014-es felújításakor a Kapsalon állomás becenevet kapta a helyiektől alumíniumtetejének alakjára utalva.[5][6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a kapsalon című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a kapsalon (gerecht) című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Carnaval helpt nieuwste snackrage Kapsalon (holland nyelven). Misset Horeca Snack-koerier, 2008. február 7.
  2. Post-pub nosh deathmatch: Kapsalon v quesadillas (angol nyelven). The Register, 2011. október 7.
  3. Caloriebom Kapsalon: erg lekker! (holland nyelven). Algemeen Dagblad, 2006. augusztus 23.
  4. Culinair hoogstandje in de Brederodestraat (flamand nyelven). ATV.be. [2012. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. Station Kapsalon winnende bijnaam Centraal Station (holland nyelven). RTV Rijnmond, 2013. október 13. (Hozzáférés: 2013. október 23.)
  6. Rotterdam CS: Station Kapsalon (holland nyelven). NOS, 2013. október 13. (Hozzáférés: 2013. október 31.)