Kantonált pillér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kantonált pillér a reimsi székesegyházból. Viollet-le-Duc rajza
Saint-Leu-d'Esserent, prépostsági templom. Kantonált pillér a hosszházból

A kantonált pillér (francia: pilier cantonné) az érett gótikus építészet egyik fő vívmánya.

A francia cantonner szó jelentése (katonákat) elszállásol, továbbá (katonai értelemben is) beszorít, körülfog, körülzár, bekerít, körülvesz. Vagyis egy olyan pillérformáról van szó, amelyet támok fognak körül. A fogalom azonban a szaknyelvben ennél speciálisabb értelmű: a kantonált pillér alapismérve, szemben a hasábos, visszalépcsőzött, román kori eredetű pillérformákkal, hogy hengeres vagy nyolcszögű a magja; továbbá, szemben például az en-délit támos pillérváltozatokkal, hogy a támok és a pillérmag részei egybefaragott kőelemekből állnak. Ennek megfelelően a pillérbővítmények nem teljes, hanem háromnegyedoszlopok. A szerkezet konstrukciós szempontból előnyösebb, dekorációs értéke, eleganciája viszont csekélyebb. A stabilitást növeli a kőrétegenként váltott fugakiosztás is, amelyet a fő példákon Dieter Kimpel vizsgált meg. A pillérforma első változata a chartres-i katedrálisban jelent meg, melynek terve a 12. század végéről való, majd ezt a 13. század elején a Reimsi katedrális épületén formálták tovább. Ezt követően a pilier cantonné reimsi változata meghatározó, bár korántsem egyedüli típussá vált a gótika egyre szélesedő hatóterületén a 13. század első felében. A kantonált pillér családjába tartozik az auxerre-i katedrális szentélyében alkalmazott, a támok között kihasasodó pillérmagú változat is.

Források[szerkesztés]

  • Viollet-Le-Duc, Eugène Emmanuel: Dictionnaire raisonné de l’Architecture Française de XIe au XVIe siècle, I-X. Paris, 1854-1868.
  • Kimpel, Dieter: Die Versatztechniken des Kölner Domchores. Kölner Domblatt, 1979-80, 277-292.
  • Kimpel, Dieter: Die Entfaltung der gotischen Baubetriebe, in: Architektur des Mittelalters. Funktion und Gestalt. Hg. Möbius, Friedrich – Schubert, Ernst, Weimar, 1983, 246-272.
  • Kimpel, Dieter – Suckale, Robert: Die gotische Architektur in Frankreich 1130-1270, überarb. 2. Aufl., München, 1995.
  • Binding, Günther: Der gotische Pfeiler. Genese einer Formfindung, in: uő: Beiträge zum Gotik-Verständnis. Köln, 1995, 45-84.
  • Binding, Günther: Der gotische Gliederpfeiler. Wallraf Richartz Jahrbuch, 59, 1998, 29-58.