Amerikai vasfa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kanadai vasfa szócikkből átirányítva)
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa
Amerikai vasfa érett termése
Amerikai vasfa érett termése
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Lindl.
Nemzetség: Gymnocladus
Faj: G. dioicus
Tudományos név
Gymnocladus dioicus
L.
Szinonimák
  • Gymnocladus canadensis Lam.
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Amerikai vasfa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai vasfa témájú médiaállományokat és Amerikai vasfa témájú kategóriát.

Az amerikai vasfa vagy kanadai vasfa (Gymnocladus dioicus) Észak-Amerikában: Kanadában, az Egyesült Államokban, Kentucky és Pennsylvania keleti részén honos. Az európaiak is Kentuckyban találkoztak vele először. A pillangósvirágúak családjába (Fabaceae) tartozó fa. Hazájában Kentucky kávéfa néven is nevezik megtalálási helye után és azért, mert a gyarmati időkben magvait egy ideig kávé helyett használták.

Előfordulása, élőhelye[szerkesztés]

A fa a tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli, de nem érzékeny a szárazságra és a hidegre. A szellős, tágas helyeket kedveli. Hazájában elszórtan, néha kis csoportokban fordul elő. Mérsékelten gyorsan növő fa, optimális körülmények között 100-150 évig él.[1]

Megjelenése[szerkesztés]

Az amerikai vasfa átlagos magassága 18-21 méter között mozog, lombkoronájának szélessége 12–15 méter, a törzs átmérője elérheti az 1 métert.[2]

  • Levelei szárnyasak és kétszeresen összetettek, 60–90 cm hosszúak, levélnyeléből kiágazó erein is levélkék vannak. A levelek feltűnőek, mert fiatalabb korukban világos rózsaszínűek, később zöld-bronzos árnyalatúvá válnak. Őszi lombszíne sárga. A növény tavasszal a többi növénynél később hajt ki, levelei akkor jelennek meg rajta, mikor a többi fa már kilombosodott, ugyanakkor ősszel korábban hullanak le, mint más lombhullató fák; hat hónapig lombtalan.
  • Virágzata: A növény kétlaki. A május-júniusban nyíló, zöldes-fehér virágai egyivarúak, a termősöké 25-30, a porzósoké 10 cm hosszú fürtös virágzat.
  • Termése 15–25 cm hosszúságú, 2,5 cm szélességű hüvely, amelyben nagy, lencse alakú 6-9 darab sötétbarna mag található, amelyeket zöld, édeskés illatú kocsányos endokarpium (belső termésfal) vesz körül.
  • Kérge sötétszürke, mélyen bordázott. Fája világosbarna, nehéz, erős.

Felhasználása[szerkesztés]

Faanyagát széles körben felhasználják építkezéshez. Termése szaponinokban gazdag, szappan készült belőle, valamint egyes indián törzsek halak elkábítására használták vadászat alkalmával. Leveleit rovarölő szerként használták. Észak-Amerikában a népi gyógyászatban felhasználták láz csillapítására és fejfájás kezelésére; a levélből és az endokarpiumból készült teát hashajtóként használták. Egyes indián törzsek feltehetőleg a magvait pörkölve élelmiszerként fogyasztották, később a telepesek kávépótlóként. Magvai mérgező citizin alkaloidot tartalmaznak, de ez feltehetően semlegesítődik a pörkölési eljárás folyamán.[3] Szarvasmarhák elpusztultak miután olyan vízből ittak, amelyben a fa lehullott levelei és termései voltak.[1]

Díszfaként széles körben felhasználható, jól tűri a városi levegőt és a meszes talajt is elviseli. Komoly kártevője és betegsége nem ismeretes. Faiskolákban a porzós példányokat részesítik előnyben, hogy a termésükről kora tavasszal lehulló hüvelytermések ne okozzanak problémát.[1]

Érdekesség[szerkesztés]

A legmagasabb példány közel 30 méter magas, Marylandben található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Kentucky Trees: Gymnocladus dioicus (Kentucky Coffeetree), Pea Family (Fabaceae). Cooperative Extension Service, College of Agriculture, University of Kentucky. [2009. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Keeler, Harriet L. (1900). Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons, pp. 109–112.
  3. Plant Guide - Gymnocladus dioicus (pdf). USDA. (Hozzáférés: 2013. július 5.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kentucky coffeetree című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Keeler, Harriet L.. Our Native Trees and How to Identify Them. New York: Charles Scribner's Sons, 109-112. o. (1900) 
  • Hightshoe, Gary L. (1988). Native Trees, Shrubs, and Vines for Urban and Rural America: A Planting Design Manual for Envieronmental Designers. New York: Van Nostrand Reinhold. pp 216–217.
  • Sternberg, Guy, (2004) Native Trees for North American Landscapes. Timber Press, Inc.
  • Amerikai vasfa. Terra.hu. (Hozzáférés: 2013. július 5.)

További információk[szerkesztés]