Kamina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamina
Közigazgatás
Ország Kongói Demokratikus Köztársaság
TartományFelső-Lomami tartomány
Népesség
Teljes népesség337 078 fő (2003) +/-
Tszf. magasság2095 m
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 8° 44′ 06″, k. h. 24° 59′ 53″Koordináták: d. sz. 8° 44′ 06″, k. h. 24° 59′ 53″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamina témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kamina a Kongói Demokratikus Köztársaság újonnan alakult Felső-Lomami tartományának fővárosa. A tartomány a jelenlegi Katanga tartomány egyik körzete, a 2006-ban elfogadott alkotmány hatályba lépésekor, 2009. február 18-án kap önálló tartományi rangot. Kamina városa a Felső-Lomami tartomány hasonló nevű körzetében fekszik. A Kongói Demokratikus Köztársaságban általánosságban jellemző, hogy az egyes körzetek legnagyobb városukról kapják nevüket.

Közlekedés[szerkesztés]

Kamina fontos vasúti csomópontként ismert, az ország három vasútvonala is találkozik itt, nyugatra a Lulua tartományban fekvő Kananga városába, északra a Maniema tartomány fővárosába, Kinduba, délkeletre a Felső-Katanga tartomány fővárosába Lubumbashiba valamint Zambiába futnak vonalak. A városnak két repülőtere van, az egyik polgári, Kamina Airport,[1] a másik katonai célokat szolgál.

Már a belga gyarmati időkben is létezett katonai bázis a városban. Jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaság újonnan alakuló hadseregének van itt összeszoktató bázisa. A bázison a korábbi széthúzó, harcoló alakulatok katonáit szervezik új alakulatokba.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 17.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]