Kamarás István (játékvezető)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamarás István
Személyes adatok
Teljes névKamarás István
Születési dátum1934. június 25. (89 éves)
Születési hely Magyarország
Egyéb foglalkozásbírósági elnökhelyettes
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19681972NB Ijátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19711972FIFA-tagjátékvezető
SablonWikidataSegítség

Kamarás István dr. (Bácsalmás, 1934. június 25.[1]–) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Egyéb foglalkozása bíró, a Baranya megyei Bíróság korábbi elnökhelyettese, jelenleg nyugdíjas.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

A labdarúgással Baján ismerkedett meg, majd a Pécsi EAC következett.

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Egyetemi tanulmányainak vége felé 1958-ban Pécsen vizsgázott játékvezetésből. A Baranya megyei Labdarúgó-szövetség által működtetett bajnokságokban kezdte sportszakmai pályafutását. Párhuzamosan ítélkezett a bírói pulpituson és a zöld gyepen. A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának (JB) minősítésével NB III-as, egyben országos utánpótlási kerettag. 1963-tól NB II-es, 1966-tól NB I/B-s, 1968-tól NB I-es játékvezető. 1972-ben váratlanul bejelentette visszavonulását - a bíróság elnökhelyettesi kinevezése összeférhetetlen lett játékvezetői tevékenységével. NB I-es mérkőzéseinek száma: 26.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1968. március 31. Sóstói Stadion, Székesfehérvár első NB I-es mérkőzése Videoton FCTatabányai Bányász 1 – 1
1972. április 16. ETO Park Stadion, Győr utolsó NB I-es mérkőzése Győri ETO FCVM Egyetértés 2 – 2

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség JB terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 1971-től tartotta nyilván bírói keretében. Több nemzetek közötti válogatott (világbajnoki, Európa-bajnoki selejtező), valamint Vásárvárosok kupája és Bajnokcsapatok Európa-kupája klubmérkőzésen partbíróként közreműködött, vagy mérkőzést vezetett. A nemzetközi játékvezetéstől 1973-ban búcsúzott.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

Fiatalon még egyetemista korában 1954-ben tagja lett a Pécs Városi Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottságának, majd 1957-től a Baranya megyei Labdarúgó-szövetség (LSZ) Fegyelmi Bizottságának. 1979-től az MLSZ 3. számú fegyelmi bizottságának tagja. A játékvezetéstől való visszavonulás nem jelentette a sporttal és a sportvezetéstől való visszavonulást is. Majdnem öt évig 1980-1985 között a Pécsi MSC társadalmi elnöki tisztségét töltötte be. A Magyar Labdarúgó-szövetségnél (MLSZ) különféle sportbeosztásokat látott el (Fegyelmi Bizottság, elnökségi tagság). 1998-tól a Baranya Megyei Labdarúgó-szövetség Elnöke, a Magyar Játékvezető Testület (JT) Elnökségének tagja. Országos és megyei ellenőr. 2001 novemberétől a megyei labdarúgó szövetség fellebbviteli bizottságának elnöke.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

  • Munka Érdemrend Bronz- és Ezüst fokozat-; Szakszervezeti Munkáért Kitüntetés ezüst fokozat-;
  • játékvezetői Aranysíp kitüntetés,
  • 1986-ban a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem bronz fokozata,
  • 1994-ben a Magyar Sportért érem,
  • 1996-ban a Labdarúgásért érem arany fokozata,
  • 2005-ben a Nemzeti Sporthivatalban (NSH) március 15-e alkalmából Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vehette át. Játékvezetőként több világ- és Európa-bajnoki selejtezőn működött közre, s ma is aktív tagja a játékvezetői ellenőrök keretének, a magyar labdarúgásért végzett kimagasló tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel.
  • 2013-ban 55. éves játékvezetői vizsgája alkalmából az MLSZ JB elnöke Berzi Sándor, ifj. emlékplakettet adott részére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]