Kalmükföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmükföld (Kalmük Köztársaság
Khal'mg Tangghch, Хальмг Таңһч)
Kalmükföld címere
Kalmükföld címere
 Kalmükföld zászlaja
Kalmükföld zászlaja
Himnusz: Kalmük Köztársaság Himnusza[1]
Közigazgatás
Ország  Oroszország
Székhely Eliszta
Alapítás 1957. január 9.
Köztársaság vezetője Alekszej Maratovics Orlov
Hivatalos nyelv kalmük, orosz
Rendszám 08
Népesség
Teljes népesség 292 000 fő (2002) +/-
Népsűrűség 4 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület
Összterület 76 100 km²
Időzóna UTC +3 (NYISZ: UTC +4)
Elhelyezkedése
Map of Russia - Republic of Kalmykia (2008-03).svg
Kalmükföld (Oroszország)
Kalmükföld
Kalmükföld
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′Koordináták: é. sz. 46° 19′, k. h. 44° 16′
Kalmykia03.png

A Kalmük Köztársaság (oroszul Респу́блика Калмы́кия) (kalmükül Хальмг Таңһч) – más ismert nevén Kalmükföld – az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Fővárosa: Eliszta.

A köztársaságban a kalmük ábécé használatos.

A köztársaság első elnöke Kirszan Nyikolajevics Iljumzsinov volt (1993–2005), majd miután az „elnök” (prezigyent) címet megszüntették, továbbra is ő volt (2005–2010) a köztársaság vezetője (glava). Ezt a posztot 2010. október 24. óta Alekszej Maratovics Orlov tölti be.

Települések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kalmükföldön (a 2010. évi népszámláláskor) 3 város és 262 falusi település található, mely utóbbiak közül 2 lakatlan. 1987-ben még 5 városi jellegű település volt a köztársaságban, a Szovjetunió megszűnése óta azonban ezek elvesztették e címüket és faluvá alakultak.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint Kalmükföldön 44% a városi (városokban vagy városi jellegű településeken élő) népesség aránya, a legtöbb más oroszországi régióval összevetve ez nagyon alacsony érték. A legnagyobb falu népessége megközelíti a 12 ezer főt, és összesen 12-é éri el a háromezret, melyek együttesen a köztársaság lakosainak 25%-a számára nyújtanak otthont. A településhálózat döntő részét azonban a legfeljebb néhány száz lakosú aprófalvak alkotják.

Kalmükföld városai a következők (2010. évi népességükkel):

Közigazgatás és önkormányzatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kalmükföld (a 2010. évi népszámláláskor) közigazgatási szempontból 13 járásra oszlik, Eliszta városa pedig köztársasági alárendeltségű, így a hozzá beosztott falusi településekkel együtt nem tartozik egyik járáshoz sem.

Az önkormányzatok területi beosztása megegyezik a közigazgatási felosztással. A 13 járás mindegyikében járási önkormányzat működik, míg Eliszta a hozzá beosztott falusi településekkel együtt a járásoktól független városi körzetet alkot, , melynek egyszintű önkormányzata van, egyszerre gyakorolja a járási és a községi önkormányzati hatásköröket. A járásokhoz összesen 2 városi község – ezek székhelye a két kisebb város – és 111 falusi község tartozik.

A járások és székhelyeik:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]