Kalamaja temető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalamaja temető
Közigazgatás
OrszágÉsztország
TelepülésTallinn
Földrajzi adatok
Területe67 000 m²
Elhelyezkedése
Kalamaja temető (Tallinn)
Kalamaja temető
Kalamaja temető
Pozíció Tallinn térképén
é. sz. 59° 26′ 58″, k. h. 24° 43′ 48″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 58″, k. h. 24° 43′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalamaja temető témájú médiaállományokat.

A Kalamja temető (észtül: Kalamaja kalmistu) Tallinnban, Észtország fővárosában, Põhja-Tallinn kerület Kalamaja városrészében található. Ez lenne a legrégebbi temető a városban, ha a szovjetek megszállása alatt 1964-ben nem számolták volna fel. A temető az azonos nevű külvárosról kapta nevét. Legkevesebb 400 éven keresztül temetkeztek ide a főváros észt és svéd nemzetiségű lakói a 15. vagy 16. századtól kezdve, egészen 1964-ig. A temető korábbi helyén ma a Kalamaja kalmistupark közpark található.

Története[szerkesztés]

A temető felavatásának pontos dátumáról nem találtak hiteles adatokat, de feltételezik, hogy a 15–16. század környékén alapították. A temető elsődlegesen a helyi észt és svéd nemzetiségek végső nyughelyeként működött.

A szovjet megszállás idején[szerkesztés]

Nem sokkal a második világháború befejezése után a balti államok második szovjet megszállása idején a Kalamaja külvárost a Vörös Hadsereg kisajátította annak stratégiailag kiemelt szerepe miatt. (Itt volt a Vörös Hadsereg bázisa a Finn-öböl mellett.)

1964-ben a szovjet hatóságok teljesen felszámolták a temetőt.[1][2]A sírköveket elhordták és útépítésekhez, valamint a kikötő falainak építéséhez használták fel. A temető megszüntetését követően semmi nyoma nem maradt az egykori temetkezési helynek.

A szovjet hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy eltüntessék a múlt nyomait a városban. Ennek esett áldozatul a Kalamaja temető, valamint két további 18. századi temető is. Az ortodox temetőt az oroszok békén hagyták.

Napjainkban[szerkesztés]

Az egykori temető helyén ma közpark található. A parkban egy kisebb emlékplakettet helyeztek el az egykori temető emlékére, valamint parkban egy kis kápolnát is restauráltak. A temetőről fellelhető adatok egyedül a halotti anyakönyvekben találhatóak meg.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kalamaja cemetery című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Rein Taagepera, Estonia: Return to Independence, Westview Press 1993, ISBN 0-8133-1703-7, page 189
  2. KALAMAJA. Tallinn city website, 2012. november 1. [2012. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 3.)