Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(KNEP szócikkből átirányítva)
Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja
Adatok
ElnökFriedrich István
Utolsó vezetőProhászka Ottokár

Alapítva1919. október 25.
Feloszlatva1922. február 2.
ElődpártKeresztényszociális Gazdasági Párt
Keresztény Nemzeti Párt
UtódpártEgységes Párt
„Huszár-Ernszt Párt”

Ideológiakeresztényszocializmus
konzervativizmus
Politikai elhelyezkedésjobbközép
Parlamenti jelenlét1919 – 1922

A Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (KNEP) egy rövid életű politikai párt volt Magyarországon. Fennállása alatt egyetlen választáson indult, melyet megnyert. A belső feszültségek miatt a trianoni békeszerződés után a párt gyorsan meggyengült és majdnem szétesett, hogy aztán az Országos Kisgazdapárttal egyesülve létrehozza a két világháború között a nyilasok hatalomátvételéig folyamatosan kormányzó és minden választást megnyerő Egységes Pártot.

Története[szerkesztés]

A Keresztény Nemzeti Párt és a Keresztényszociális Gazdasági Párt egyesülésével jött létre 1919. október 24-én, Friedrich István vezetésével. Az 1920-as választásokon (január 25-26.) 97 mandátumot szerzett, majd a kiegészítő választások után övé lett a legnagyobb frakció 84 fővel. A kisgazdákkal alakítottak koalíciós kormányt, a miniszterelnöki széket Bethlen István foglalhatta el, míg a házelnöki tisztséget ifj. Rakovszky István. Bethlen miniszterelnöki kinevezésével a párt megürült elnöki tisztségébe Prohászka Ottokár került, aki egészen az Egységes Párt megalakításáig viselte a tisztséget.

1920 nyarán a párt jelentősen meggyengült. Friedrich István és képviselőtársai április 12-én kiléptek, és újjáalapították a Keresztény Nemzeti Pártot, majd 17-én 22 képviselő felhívta a KNEP-t és a kisgazdapártot, hogy hozzanak létre egységes kormánypártot, majd elhagyták a frakciót, hogy az összekötő kapocs szerepét töltsék be. A koalíció felbomlásakor gróf Bethlen miniszterelnök felkarolta a kezdeményezést. Eredetileg a KNEP-ből akart kiindulni, de a második királypuccs, és a trónfosztás miatt megromlott viszonya a párt legitimistáival, ezért híveivel együtt belépett a kisgazdákhoz. 1922. február 2-án aztán megalapították az Egységes Pártot. Ezzel a kereszténypárt nehéz helyzetbe került. Nyilvánvalóvá vált, hogy neki csak alárendelt szerep juthat. Néhány képviselő követte Bethlent az Egységes Pártba, de ez pártszakadást okozott.

A Haller István vezette szárny ellenzékbe vonult, míg a Huszár Károly és Ernszt Sándor vezette csoport Keresztény Nemzeti Egység Pártja néven a kormányt támogatta önálló pártként, ami megbízható koalíciós partner maradt, mígnem 1926 elejére olyannyira szétesett, hogy a maradéka végül február 18-án beolvadt a Keresztény Szociális és Gazdasági Pártba.

A KNEP egyik választási plakátja

Országgyűlési választási eredményei[szerkesztés]

Választások Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
1920-asA 84 38,36% kormánypárt

A: A választások több részletben 1920 januárjától 1921 októberéig tartottak. (Ahogy szabadultak fel a területek az idegen ellenőrzés alól, írtak ki rajtuk választásokat)

Források[szerkesztés]