Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(KIMSZ szócikkből átirányítva)

A Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetsége (KIMSZ) a Kommunisták Magyarországi Pártja irányításával létrejött kommunista ifjúsági szervezet volt 1919 és 1937 között. A Magyarországi Tanácsköztársaság bukása (1919. augusztus 1.) után illegálisan működött.

Története[szerkesztés]

A szervezet egyik elődje az 1918. november 30-án létrehozott Ifjúmunkások Országos Szövetsége (IOSZ) volt, amely megalakulásától kezdve kommunista álláspontot képviselt. A KIMSZ másik elődje az MSZDP által 1919 elején létrehozott Szocialista Ifjúmunkások Országos Szövetsége (SZIOSZ) volt. Ez a két szervezet a Magyarországi Tanácsköztársaság kikiáltása (1919. március 21.) után 1919. április 6-án egyesült Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetsége néven. A KIMSZ-nek a kommün alatt szerepe volt a fiatal munkások, diákok mozgósításában a románok és csehek ellen (északi hadjárat). A kommün bukása után illegalitásba kényszerült, s tagjait üldözni kezdték. Az 1920-as évek elején az ugyancsak illegálisan működött KMP segítségével szervezték újra. Először 1922-ben, majd pedig 1928 és 1934 között jelent meg illegális lapja, az Ifjú Proletár. A szervezet második kongresszusára 1930 júliusában került sor, Ausztriában. Itt elfogadták a KIMSZ helyzetéről és feladatköréről szóló tervezetet, amelyet később népfrontos ifjúsági programmá dolgoztak át, s terjesztették a munkások között. Utódja a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ)[1] lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nem azonos a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetséggel, amelyet szintén KISZ-nek rövidítenek.

Források[szerkesztés]

  • Munkásmozgalom-történeti lexikon. Szerkesztette Vass Henrik – Bassa Endre – Kabos Ernő. Budapest: Kossuth Könyvkiadó. 1972. 269–270. o.