Mozart: 33. szimfónia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(K. 319 szócikkből átirányítva)
Mozart: 33. szimfónia

ZeneszerzőWolfgang Amadeus Mozart
OpusszámK. 319 (Köchel-jegyzék)
Megjelenés1779
HangnemB-dúr
Tételek4 tétel

A 319-es Köchel-jegyzékszámú No. 33-as B-dúr szimfónia Wolfgang Amadeus Mozart négytételes opusza. Az 1779-ben, Salzburgban komponált szimfónia, melyet július 9-ére datálnak, eredetileg háromtételes volt, akárcsak a vele egy időben keletkezett 32., G-dúr és 34., C-dúr szimfóniák – nyilván a salzburgi ízlésnek megfelelően. Később – valószínűleg 1782-ben, Bécsben – írta hozzá Mozart a Menüettet.

A harmadik tétel keletkezésével kapcsolatban viszont a legfrissebb, Alan Tyson féle elmélet szerint nem keletkezhetett 1783-nál előbb.

A mű, amely 1785-ben nyomtatásban is megjelent, mint az op. 7-es sorozat második darabja, Mozart néhány egyházi kompozíciójának – többek között az ún. Koronázási misének – és a Thamos, egyiptom királya című Gebler-dráma teljes kísérőzenéjének szomszédságában keletkezett.

Az is érdekesség még, hogy az első kiadásban (Artaria, 1785) szerepelt a Menüett és a Trio. 1786 augusztusában donauschingeni Fürstenberg hercegnek küldött másolat nem tartalmazta a tételeket.

Tételek[szerkesztés]

Allegro assai[szerkesztés]

Az első tételnek van egyfajta idillikus zsánerképe, amelynek évődő hangulatába – Albert Hermann szavával élve – hívatlan liturgikus vendégként próbál az F-dúr mise Credójának egy részlete belopakodni, a kedélyes szórakozást azonban ez sem zavarhatja meg.

Andante moderato[szerkesztés]

A lassú tétel mindkét témája a kor zenei nyelvezetével tökéletesen egyezik. A másodikat Giovanni Paisiello zeneszerzőtől származik, és más műveiben is megjelenik.

Menuetto[szerkesztés]

A Menüett későbbi keletkezését választékos hangszerelése is elárulja, itt azonban erőteljes, sőt, olykor zord hangulat uralkodik.

Finale. Allegro assai[szerkesztés]

„A finálé tobzódó vidámsága mozgalmas népünnepélyre emlékeztet, amelynek során a falusi muzsikusok is felvonulnak.” – így jellemzi Pándi Marianne ezt a tételt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap