K–1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(K-1 (küzdősport) szócikkből átirányítva)

A K–1 egy Japánból származó küzdősport, melyet Isii Kazujosi hozott létre különböző harcművészeti ágak, mint a karate, kungfu, kick-box, taekwondo, muay thai ötvözéséből. A K–1 nem egy újabb harcművészet, hanem egy összefoglaló szabályrendszer, amelyen belül komoly harcművészeti múlttal rendelkező sportemberek küzdhetnek meg egymással. Egy K–1 versenyen szabályos ökölvívó ringben zajlanak a küzdelmek.

K-1 WGP Bajnokok[szerkesztés]

Év Bajnok Befutó
1993 CRO Branko Cikatić NED Ernesto Hoost
1994 NLD Peter Aerts JPN Szatake Maszaaki
1995 NLD Peter Aerts FRA Jerome Le Banner
1996 Svájc Andy Hug RSA Mike Bernardo
1997 NLD Ernesto Hoost Svájc Andy Hug
1998 NLD Peter Aerts Svájc Andy Hug
1999 NLD Ernesto Hoost CRO Mirko "Cro Cop" Filipović
2000 NLD Ernesto Hoost NZL Ray Sefo
2001 NZL Mark Hunt BRA Francisco Filho
2002 NLD Ernesto Hoost FRA Jerome Le Banner
2003 NLD Remy Bonjasky JPN Muszasi
2004 NLD Remy Bonjasky JPN Muszasi
2005 NLD Semmy Schilt BRA Glaube Feitosa
2006 NLD Semmy Schilt NLD Peter Aerts
2007 NLD Semmy Schilt NLD Peter Aerts
2008 NLD Remy Bonjasky MAR Badr Hari (leléptették)
2009 NLD Semmy Schilt MAR Badr Hari

Története[szerkesztés]

Kazuyoshi Ishii klasszikus sportember, akit maga Ójama Maszutacu a kjokusin-kai karate megalapítója is nagyra tartott. Isii japán bajnok volt, a kjóhoz hasonló szeido-kaikan karatéban a csúcsra ért. 1980-ban Oszakában megalapította a szeidokan iskolát, amelynek ő lett a stílusvezető mestere. A szeido név jelentése: "helyes út". Isii iskolájában többféle edzésrendszerben készültek a tanítványok. Megtartották a klasszikusnak számító full-contact karatét, emellett thai-box és kick-box edzéseket is végeztek. Akik tehát nála tanultak, többféle irányzattal is megismerkedtek.

A nyolcvanas évekre Japánban rengeteg harcművészeti iskola, stílus fejlődött ki. 1982-ben Isii székhelyén, Oszakában rendezték meg az első japán Összkarate Bajnokságot, amely bár kétségkívül nagy előrelépés volt, még mindig csak a karate stílusok között mutatott utat. Isiinek tetszett a dolog, továbbfejlesztette az ötletet, és 1983-ban már egy nagyobb oszakai csarnokban megszervezett egy szeido-kaikan karatésok, illetve kungfusok közötti versenyt. Akkoriban nagy szenzáció volt, hogy egy ilyen verseny létrejöhetett. Isiit tekintélye, eredményei, és szervezőkészsége elismeréseként az újonnan megalakult Japán Összharcművészeti Szövetség elnökévé választották, amely a K–1 versenyeket szervezte. Ma már nem ő áll a K–1 szervezet élén, de a munkáját siker koronázta. A profi ökölvívás mellett ma a K–1 a világ legnagyobb szórakoztató küzdősportja.

1993-ban rendezték az első K–1 Grand Prix versenyt Tokióban tízezer néző előtt. A győztes a horvát Branko Cikatić lett.

Szabályok[szerkesztés]

A szabálykönyvet lásd a Wikiforrásban, itt.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap