Kő egy csapat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kő egy csapat
(In the Army Now)
1994-es amerikai film
RendezőDaniel Petrie Jr.
ProducerMichael Rotenberg
Vezető producer
  • Nicholas Hassitt
  • Cyrus Yavneh
Alapmű
Műfajvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Ken Kaufman
  • Stu Krieger
  • Daniel Petrie Jr.
  • Fax Bahr
  • Adam Small
Főszerepben
ZeneRobert Folk
OperatőrWilliam Wages
VágóO. Nicholas Brown
JelmeztervezőMichael T. Boyd
DíszlettervezőEllen Totleben
Gyártás
GyártóHollywood Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő93 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
28 881 266
USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kő egy csapat (eredeti cím: In the Army Now) 1994-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, amelynek főszereplői Pauly Shore, Andy Dick, Lori Petty és David Alan Grier. A játékfilm rendezője Daniel Petrie Jr., producere Michael Rotenberg. A forgatókönyvet Ken Kaufman, Stu Krieger, Daniel Petrie Jr., Fax Bahr és Adam Small írta, a zenéjét Robert Folk szerezte. A mozifilm Hollywood Pictures gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg.

Amerikában 1994. augusztus 12-én, Magyarországon 1995. április 6-án mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Két lúzer, Bones Conway, és haverja, Jack Kaufman Kaliforniában a „Crazy Boys” szórakoztató-elektronikai üzletben dolgozik eladóként, de hamarosan kirúgják őket, mert egy bemutató tv-falat véletlenül összetörnek. Arról álmodoznak, hogy egyszer saját üzletük lesz, de ehhez hiányzik az induló tőke. Elhatározzák, hogy tartalékosként belépnek a hadseregbe, mert reményeik szerint így nem kell majd harcolniuk.

Az alapkiképzés után speciális víztisztító kiképzést kapnak és ebbe az osztagba kerülnek (akik a harcoló katonáknak biztosítják az ivóvizet). Itt egy csapatba kerülnek Christine Jones és Fred Ostroff újoncokkal (Fred fogorvos akar lenni, de előbb szeretné leküzdeni mindenféle fóbiáját).

A víztisztító képzés után rövid ideig folytatják civil életüket, azonban egy nap kódolt telefonüzenettel behívják őket szolgálatra, mert Csádban harcok törtek ki. Megpróbálnak kibújni a szolgálat alól azzal az ürüggyel, hogy homoszexuálisok, de amikor ennek bizonyítására meg kellene csókolniuk egymást, kudarcot vallanak.

Csádba érkezve konfliktusba kerülnek egy Stern nevű kommandós katonával, de Bones kidumálja, hogy ne kelljen összeverekednie vele.

Egy rutin küldetés során a konvojt megtámadják, lövöldözés tör ki, az egyik „vizes” teherautót is kilövik. A másik autóval menekülnek a sivatagban, úttalan utakon, mert Bones azt állítja, hogy ismer egy rövidebb utat visszafelé. Amikor az üzemanyag kifogy a kocsiból, gyalog folytatják a vándorlást, végül egy nagy kört tesznek meg, és visszaérkeznek az otthagyott autóhoz.

A sivatagban többször látnak csalóka délibábot, majd találnak egy oázist, ahol egy kígyó támad rájuk, majd némi vizet ásnak ki a földből. Újabb bolyongás után líbiai katonák elfogják és egy katonai táborban rövid kihallgatás után elzárják őket. Itt találkoznak a sebesült Stern őrmesterrel. Stern tájékoztatja őket, hogy a szakaszát egy líbiai mozgatható rakétabázis megsemmisítésével bízták meg, de csak ő maradt életben a csapatból. Stern szerint meg kell szökniük. Erre hamarosan sor kerül, amikor a tábort repülőgépek támadják meg. Egy líbiai katonai teherautóval menekülnek el, amiből hamarosan kifogy az üzemanyag. Amikor ez bekövetkezik, az autót, 55 amerikai dollárt és Jack óráját (ami egyúttal iránytű, de ez csak most derül ki, és a holdfázisokat is mutatja) elcserélik egy tevére egy vándorkereskedővel. A tevén a sérült Stern utazik.

Hamarosan megtalálják az ejtőernyővel ledobott két homokfutót és a műholdas rádiót, amivel az amerikai helyi parancsnoksággal tudnak beszélni. A parancsnokuk ugyanaz a főtörzsőrmester, aki a kiképzésüket is vezette. Feladatul kapják, hogy semmisítsék meg a Scud-rakétákat, amik vegyi fegyverrel vannak felszerelve és amerikai célpontok ellen irányulnak. A rakétákat sikerül lokalizálniuk a sivatagban, de azokat nagy létszámú líbiai katona őrzi, akik hamarosan észreveszik az amerikaiakat és támadni kezdik őket. A csapat feladata csak annyi lenne, hogy egy lézeres célzóberendezést a rakétára irányítson, hogy az alapján harci repülőgépek meg tudják semmisíteni azokat. Az őket érő golyózápor miatt ez az irányzás a döntő pillanatban meghiúsul, így Bones egy vállról indítható rakétával felrobbantja a Scud-rakétát, amit már éppen indítani akart az ellenség.

A csapat nagy ováció közepette érkezik meg helikopteren a bázisukra, ahol a parancsnokuk gratulál a sikeres akcióhoz.

Immár civilben sikerül megnyitniuk a „Sahara Stereo” nevű szórakoztató-elektronikai üzletüket (éppen a toborzóiroda szomszédságában), ahol Christine és Fred is feltűnik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Bones Conway Pauly Shore Józsa Imre
Jack Kaufman Andy Dick Czvetkó Sándor
Christine Jones Lori Petty Kiss Eszter
Fred Ostroff David Alan Grier Gesztesi Károly
Stern őrmester Esai Morales Mihályi Győző
Ladd őrmester Lynn Whitfield Orosz Helga
Brandon T. Williams őrmester Art LaFleur Dózsa László
Gabriella Fabiana Udenio Götz Anna
Richard Day, újonc őrmester Glenn Morshower Csuja Imre
Daniels őrmester Beau Billingslea Hankó Attila
Mr. Quinn Peter Spellos Bata János
Tartalékos katona Vincent Marotta Salinger Gábor
Tartalékos katona Carlton Wilborn Dimulász Miklós
Borbély Daniel C. Striepeke Simon György
Peter Hume alezredes Paul Mooney Maróti Gábor
Link Brendan Fraser Bartucz Attila

További magyar hangok: Áron László, Némedi Mari, Varga Tamás, Wohlmuth István, Zágoni Zsolt

Filmzene[szerkesztés]

  • "Be All That You Can Be"
  • "The Dam At Otter Creek"
  • "Bloom"
  • "Get Down Tonight"
  • "Get A Haircut"
  • "Push"
  • "Rescue Me"
  • "Stars & Stripes Forever"
  • "Until The Next Time"
  • "World of Swirl"

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO, RTL Klub

További információk[szerkesztés]