Közös nyilatkozat a megigazulástanról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emléktábla az aláírás helyszínén, az augsburgi Szent Anna-templom falán

A Közös nyilatkozat a megigazulástanról a római katolikus egyház és a Lutheránus Világszövetség képviselői által hosszú ökumenikus egyeztetés eredményeképp 1999-ben elfogadott dokumentum, mely a reformáció gyökerét képező konfliktus feloldásának igényével született, a megigazulásról.

Az egyházak elismerték, hogy a tridenti zsinat által a megigazulástannal kapcsolatban hozott exkommunikációs döntés nem vonatkozik az evangélikus egyházaknak a szövegben szereplő tanításaira. A konfesszionális lutheránusok – a Nemzetközi Lutheránus Tanács és a Konfesszionális Evangélikus Lutheránus Szövetség például – elutasítják a nyilatkozatot.

2006. július 18-án a Metodista Világtanács szöuli ülésének tagjai is egyhangúlag elfogadták a dokumentumot.[1][2]

Idézet[szerkesztés]

„Ha az ítéletnapon az Úr megkérdez, mit cselekedtél, ha semmi mást is, azt elmondhatom, hogy aláírtam a közös nyilatkozatot a megigazulástanról.”

Edward Idris Cassidy bíboros[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. World Methodists approve further ecumenical dialogue. [2006. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 28.)
  2. Methodists adopt Catholic-Lutheran declaration on justification. [2006. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 8.)
  3. Lutheran World Information (1999-10-29): “Joint Declaration” is a “peace document”

Külső hivatkozások[szerkesztés]