Közönséges karcsúbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közönséges karcsúbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Hypeninae
Nem: Hypena
Faj: H. rostralis
Tudományos név
Hypena rostralis
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges karcsúbagoly témájú médiaállományokat és Közönséges karcsúbagoly témájú kategóriát.

A közönséges karcsúbagoly (Hypena rostralis) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Egész Európába Skandináviából terjedt el. Kis-Ázsiában és Szibériában széles körben elterjedt. Kedveli az erdők szélét, tisztásokat, tengeri területeket, elterjedt a kertekben, parkokban és termőföldeken, a hegyekben 1600 méterig figyelték meg.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 27–32 mm, az első szárnyak sötét szürkék, világosbarnák. Az enyhén hullámos keresztirányú vonal húzódik a szárny közepén. A fejen jellegzetes, nagyon hosszú orr van.
  • hernyó: zöld hátul sötétebb, az oldalvonala fehér. A fej sárgás-barna.
  • báb: sötétbarna és viszonylag keskeny.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: 1-2 nemzedék évente. A generációs sorozat nagyon egyenetlen, az első nemzedék június / júliusban repül, a második, ha kedvezőek a feltételek, ősszel, ekkor a lepkék is áttelelhetnek.
  • hernyók tápnövényei: közönséges komló (Humulus lupulus) a csalán (Urtica), vagy málna (Rubus idaeus) és a szeder (Rubus fruticosus).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hopfen-Zünslereule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]