Környezeti technológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A környezeti technológiák olyan technológiák, melyek a környezeti tudomány, a zöld kémia vagy éppen a környezeti hatásvizsgálat alkalmazásával kívánják megfigyelni modellezni és konzerválni a természeti környezetet. A kifejezést a fenntartható energiatermelés eszközeire, mint a szélturbina, naperőmű vagy éppen biomasszával működő eszközökre is alkalmazzák.

Példák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Újrahasznosítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megújuló energia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A megújuló energiaforrás olyan energiaforrások, melyek könnyen újratermelődnek,ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal,melyek hosszú idő alatt alakultak ki és használatuk sebessége jelentős mértékben gyorsabb mint újratermelődésüké. Általában a természetes alapú energiák, mint a nap- szél vagy éppen növényi eredetű biomassza számítanak a megújuló energiaforrások közé.

Víztisztítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A természetben keresztülhaladó víz tisztaságára kíván ügyelni eme eljárás, ami az emberiség egyre növekvő vízfelhasználásával egyre fontosabbá válik. [1] A növekvő vízszennyezés miatt is folyamatosan növekszik az ilyen típusú technológiák jelentősége.

Levegőtisztítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számos beltéren nevelt zöld növény képes a levegő tisztábban tartására, mert minden fotoszintetizáló növény köt meg szén-dioxidot.

Energia konzerválás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magasabb energiahatékonyságú gépek használata segíthet csökkenteni a felhasznált energiát, így a szükséges fosszilis tüzelőanyagok és az ily módon légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét.

Alternatív és tiszta energia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tudomány folytatja kutatásait, hogy a jelenlegi energiatermelési gyakorlatok helyett fenntartható és tiszta energiaforrásokat találjon. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése csak az ipari méretekben is alkalmazott energiahatékony technológiák és a tisztább energiatermelés kombinálásával lehetséges. Az elektromotorok hatékonyságának emelése szintén sokat segíthet a célok elérésében. A környezeti technológiák legfontosabb expója az Egyesült Államokban tartott Greasestock. [2][3][4][5][6]

Források és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Recycling”. Retrieved June 15th, 2009. http://earth911.com/recycling/. “Recycle.gif”. Retrieved June 15th, 2009. http://library.uwf.edu/recycle_logo.gif “What is Water Purification”. Retrieved June 16th, 2009, http://www.bionewsonline.com/s/what_is_water_purification.htm “Sewage Treatment”. Retrieved June 17th, 2009 http://www.euwfd.com/html/sewage_treatment.html “Environmental Remedies and water Resource
  2. Norman, Jim. "Where There’s Never an Oil Shortage". New York Times. May 13, 2007.
  3. Tillman, Adriane. "Greasestock Festival returns, bigger and better". May 14, 2008.
  4. "Greasestock 2008". Greasestock. Retrieved May 20, 2008.
  5. Max, Josh. "Gas-guzzlers become veggie delights at Greasestock in Yorktown Heights". Daily News. May 13, 2008.
  6. "Greasestock 2008: Alternative Fuel, Fun and French Fries". Natural Awakenings. May 2008.