Könyvesház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Könyvesház
Zingers Tower.JPG
Építési adatok
Építés éve 1902–1904
Rekonstrukciók évei 2004–2006
Építési stílus modern
Tervező Pável Szjuzor
Elhelyezkedése
Könyvesház  (Oroszország)
Könyvesház
Könyvesház
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 59° 56′ 09″, k. h. 30° 19′ 32″Koordináták: é. sz. 59° 56′ 09″, k. h. 30° 19′ 32″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Könyvesház témájú médiaállományokat.
A Könyvesház

A Singer társaság háza („Könyvesház” néven is ismert) épület a Néva sugárúton 28. szám alatt helyezkedik el Szentpéterváron, szövetségi jelentőségű építészeti emlékmű; állami tulajdonban van.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ötemeletes épület tetőtérrel, az épület modern stílusban készült, kb. 7000 m² alapterülettel, 19021904 között épült Pável Szjuzor építész tervei alapján a Singer Részvénytársaság részére Oroszországban. A terv újító jellegű volt, nem csak a technikai kivitelezés és építészeti stílus tekintetében, hanem rendeltetésében is. A varrógépeket gyártó Singer társaság vezetése eredetileg felhőkarcolót szeretett volna építeni, hasonlót ahhoz az épülethez, amelyet a társaság ekkortájt New Yorkban építtetett (Singer Building): egy sokemeletes épületet tele irodákkal.[1] De az épületek párkánymagassága Pétervár központjában nem haladhatta meg a 23,5 métert. Az építész remekül hidalta át ezt az ellentmondást: a hat szint és a tetőtér fölé egy szép tornyot építtetett, amelynek a tetején egy üvegföldgömb található. Éppen ez a magasba törő toronyrész az, ami a magasság benyomását kelti, de a könnyedsége folytán nem homályosítja el a Néva-sugárút fölé emelkedő Kazany-székesegyház és a Vérző Megváltó-templom kupoláit.

A megépítés során számos technikai újdonságot alkalmaztak, Oroszországban ekkor használtak először fém-vázszerkezetet. Újdonságot jelentettek Szentpétervár építészetében az átriumok is: az üvegtetővel fedett belső udvarok. Az épületet az akkori idők leghaladóbb technológiai újításaival szerelték fel, kezdve a liftektől a tetőkön alkalmazott automatikus hóeltakarításig.

Az épület modern stílusban készült. A díszítésben az indás növényeket imitáló vonalak dominálnak, a belső teret kovácsolt bronzból készült növényminták díszítik. A homlokzaton Amandus Henrich Adamson szobrai találhatók, melyek a haladást és a varróipart, a Singer-cég fő profilját szimbolizálják. Az épület a modern építészeti irányzat ragyogó példája.

1917-ig az épület Singer társaság tulajdona volt. 1919 decemberétől az épületben volt a "Petrogoszizdat" (1938-tól a "Lenizdat") könyvkiadó vállalat, az 1920-30-as években más kiadók is, az épületben könyvkereskedés is folyt, 1938-tól pedig itt található a "Könyvesház".

2004-től 2006 szeptemberéig az épületen felújítási munkálatok zajlottak, amit a "Roszohrankultura" (A szövetségi kulturális örökségvédelmi felügyelet) és a "KGIOP" (Szentpétervár történelmi és kulturális emlékeinek állami felügyeletével foglakozó önkormányzati szerv) egyezménye alapján a Pétervári ingatlanügynökség Zrt. végzett el, amely a Vagyonkezelő Bizottsággal hosszútávú bérleti szerződést kötött az épület használatára. 2006 novemberétől az épületben újra működik a Könyvesház, amely az épület egy részét foglalja el, míg a másik részét a Pétervári Ingatlanügynökség Zrt. bérbe adja.[2]

Fényképek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjegyzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]