Könnyűzene Pécsen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pécsi könnyűzenei élet "a vidék" egyik zenei bástyája. Innen származik Rudán Joe, a hazai rock zenei élet egyik fenegyereke és egyik zenekara a Coda. Az immár húsz éves Kispál és a Borzról, illetve a Kiscsillagról közismert, hogy pécsiek. Pécset Magyarország "Liverpooljaként" is emlegetik újabban.[1] Innen indult a Takáts Eszter, a 30Y, a Punnany Massif, a Psycho Mutants, a Burzsoá Nyugdíjasok, a Tesco Disco, a HétköznaPICSAlódások, a Perfect Symmetry, a Spacesh!t, a Ska-Pécs, az Intim Torna Illegál, a TükeZoo, a Halott pénz, a The Immigrants, Járai Márk, a szigetvári Persona Non Grata, és a Peet.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hatvanas évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hatvanas évektől a pécsi fiatalok sorra alakították angolszász mintára az amatőr beategyütteseket. Elsősorban iskolai bálokon léptek fel ezek a zenekarok a régi Pannónia Szálló Nagytermében (ma a Palatinus Bartók terme), a bel- és külvárosi művelődési házakban, a Sörház utcai Dózsa Klubban, a Mecsek Cukrászdában, nyáron pedig a Zsolnay-szobor melletti Kioszk szabadterén (ma Iparosház), vagy a Vasutas Kultúrház udvarán. Az első igazi beatzenekar a Diamonds névre hallgatott, amely főleg feldolgozás számokat játszott. Olyan együttesek szereztek maguknak hírnevet mint a Phantom, a Savages, a Tremoló, majd a Funny Fools és a Flamingó. Ez utóbbi még az akkori NDK-ban is turnézott. Budapestről illetve más hazai és külföldi városokból is sorra érkeztek koncertezni zenekarok (Illés, Metro, Omega, Jimmy James & the Vagabonds, Stovepipe No4, Nashville Teens, stb.). Az elismerések ellenére egyik zenekarnak sem sikerült országos ismertségre szert tennie. A szakma a várost „a jazz déli végvárának” tartotta, hisz már a hatvanas években működtek itt jazzklubok, melyekben tradicionális jazzt játszó egyetemi formációk és big bandek játszottak.

Hetvenes évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A beatkorszakot a progresszív rock különböző ágai váltották fel. Az igényes zene kezdeti sikereit aztán a gépzene/diszkó és a kommerszebb (pop)irányzatok eluralkodása követte az évtized második felében. Friss nyugati irányzatok is előkerültek, mint a punk, a rap és a hiphop. Ezek mellett újra népszerűvé vált a folkból kibontakozott magyar táncházmozgalom, jelentős zenekarok indulásával. Pécsett a korábban jól működő zenés ifjúsági helyek egy-két kivétellel megszűntek. Fellépési lehetőség hiányában sok együttesnek rövidre sikerült a pályafutása (Chaps, Hate, Gaudium, X, Drapp macska, Drapp sas, Flamingó, Haverock, Jam, Mcalor, Medicina, Opus 5, Pokol három, Woodmen). Az 1973-ban alakult Menüett progresszív rockjával a legnépszerűbb formációnak számított az évtized első felében. A jazzéletbe is betörtek a friss irányzatok (Pécsi Jazz Quartet, Spectrum). Az énekelt verses műfajban működött a Szélkiáltó egyik elődjének számító Marcipán .

Nyolcvanas évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nyolcvanas években a város fontos bázisa lett az alternatív művészeti törekvéseknek. A helyi alternatív törekvések első hiteles csapata a PUF nevű (Pécsi Underground Fórum illetve Pál Utcai Fiúk). Az 1984-ben alakult Millenniumi Földalatti Vasútvonal a hazai alternatív színtér egyik legérdekesebb formációjának számított. 1987-ben alakult az Öregek Otthona2 és a Kispál és a Borz, mely a következő évtizedben az ország egyik vezető zenekarává nőtte ki magát.

Ebben az évtizedben a korábbi korszakok sztárjai is felléptek Pécsett: John Mayall, a Uriah Heep, Alvin Lee, Rory Gallagher, Eddy Grant és Hazel O'Connor is fellépett a Sportcsarnokban. A Dozsóban, Ifjúsági Házban, Nevelési Központban, a főiskolákon rendszeressé váltak a fesztiválok, koncertsorozatok. Rudán Joe-val megalakult a Coda. Blueskocsmák jelentek meg, amely lökést adott a műfajnak (Bormester Blues Band, Stoni Blues Band és PMD Blues Band emelkedett ki a mezőnyből). Országos blues fesztiválokat rendeztek Pécsett. 1983-ban Ki mit tud?-ot nyert a Szélkiáltó együttes. Öt évre rá ismét pécsi tehetséget láthattak a Ki Mit Tud? nézői: A Pécsett akkor már ismert Morris szerzett országos ismertséget a harmadik helyezéssel.

Kilencvenes évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Kispál és a Borz zenekar.

A rendszerváltás időszakában a pécsi zenekarok számára is megnyílt az út a fővárosi és vidéki fellépésekhez és elérhetővé vált a hangfelvétel-készítés lehetősége is. Szinte minden aktuális stílusban létezett helyi formáció. A dzsessz és a blues volt a két legkiemelkedőbb stílus mégis. Rendszeresen voltak rendezvények (Magyar Jazz Ünnepe, POTE Jazzfesztiválok) és a sorozat4 elnevezésű nemzetközi rendezvény Pécset elit közösségbe emelte. Bágyi Balázs dobos is már a fővárosban él, többek között a Whiteful Jazz Quartetben és saját zenekarában játszik (CD-i is megjelentek.). Az egykori pécsi Drive Jazz Quartet zongoristája, Cseke Gábor is Budapesten vált közismertté, s a Harkány Big Bandben is számos pécsi muzsikus játszik. Népzenében Andy Rouse Simply English nevű társulata volt az egyik legmeghatározóbb, a Zengő (magyar népzene), a Vizin együttes (délszláv zene), Végh Andor dudás, az ír zenét játszó, de már megszűnt Folk Tone Drum és a Nemez együttesek mellett. Nagyobb teret tudtak kiszorítani maguknak a rockzenekarok is. A heavy metal-szcénában már jelentősnek számító Morris feloszlása után megalakult az Algernon, a progresszív metal kedvelői pedig megismerhették a Symmetry (később Perfect Symmetry nevét).

Kétezres évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Takáts Eszter szólóban.
A 30Y neve országszerte telt házas bulikat jelent.

Pécset mellőzték (az egész vidékkel együtt) a világsztárok. Javarészt a visszaesett színvonalú hazai pop-rock-dzsessz zenekarok koncerteztek a baranyai székhelyen. Nagy népszerűségnek örvendtek viszont a helyi zenekarok, mint a Pavilon, melyben Takáts Eszter énekelt. 1996-ban jelent meg a képzőművészekből formált punk stílusú Burzsoá Nyugdíjasok, akik Jancsó Miklós filmjeiben is szerepeltek. Az ország egyik legnépszerűbb zenekarává vált a Kispál és a borz, illetve frontemberük Lovasi András is számos filmben kapott szerepet. Az évtized közepe felé a zenekarok kis időre nehéz helyzetbe kerültek mivel számos klub zárta be kapuit: Pécsi Egyetemi Klub, a Stunczorgó, City Klub. Sikeresek voltak azonban a Dante Café és Kert, a Kino Café (Uránia mozi), a Trafik (Apollo Art mozi), a Rák és a Sörház koncertprogramjai is és az egymást érő fesztiválok is pozitív hatással voltak Pécs könnyűzenei életére.

Az elmúlt években rendkívül erős pezsgés érzékelhető a város zenei életében, az élőzenés programok újra egyre népszerűbbek.[2] A Megasztár műsorából sem hiányozhattak a pécsi énekesek. Az első szériában robbant be Kandech Evelyne, aki negyedik helyen zárta a verseny, míg a vigaszágasok között szerepelt Székelyhidi Balázs. A Metallica feldolgozásokat játszó Metallust-os Balogh Péter a második széria elődöntőjéig jutott. A Neofolk (együttes) egyik alapítója, a csellózás mellett éneklő Bonyár Judit különdíjat kapott a 2005-ös versenyben. Ebben az évben Takács Eszter nyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivált Tea Culpa duójával. Szintén 2005-ben jelent meg az Esclin Syndo, amely egy nemzetközi tehetségkutató révén tett szert országos ismertségre. Berger Dalma énekesnő az előbb említett zenekar mellett egyéb olyan ismert pécsi formációkban is szerepel, mint a Singas Project, a Yazz Stereotype és a Zagastic. A 30Y fokozatosan országos sztárzenekarrá és a pécsi zenei kultúra egyik hírvivőjévé vált. Egyedi színfoltot jelentett Psycho mutants pszichedelikus surf-darkrockja. Országos turnékat tud maga mögött az egykori Brigád, mely 2009 óta Skru néven működött tovább. Hamar népszerűvé vált Lovasi András korábbi Kispál tagokból verbuvált Kiscsillagja. Az évtized végén emelkedett ki a pécsi rockzenekarok közül egy unikális kísérlet a magyar népzene és az indusztriális metal ötvözésére: A Virrasztók, egy koncept zenekar, amely a halottvirrasztás népszokására építi programját. 2006-ban jelentkezett első albumával a Punnany Massif, amely 2010-re a magyar hip-hop szcéna közismert és elismert tagjává vált: zenéjük a hip-hop alapjain számos stílust egyesít.

A TükeZoo igazi helyi csemege.

A pécsi zenekaroknak jelenleg több különböző szervezete is létezik egymás mellett (Olympia Rock'n'Roll, Zion, stb.), melyek közel egyszerre jelentek meg a kétezres évek második felében. Gazdag a választék a pécsi könnyűzenei fesztiválok terén: Batta Dem fesztivál (reggae), Fishing on Orfű Alterfeszt, ICWiP (International Culture Week in Pécs), Kelet-Nyugati Átjáró Balkán Világzenei Fesztivál, Folk&Roll Fesztivál, Pécsi Egyetemi Napok, Pécsi Nemzetközi Summertime Blues & Jazz Fesztivál, Pécsi sörmajális, Rockmaraton, Sétatér fesztivál, viszont kevés a klub, amely el tudná látni a zenekarokat rendszeres fellépési lehetőséggel.[3] Pozitív példa, hogy húsz év után újra van Pécsnek blues klubja a Makári Blueskocsmában.[4]

A kétezres években fiatal, pécsi jazztehetségek kerültek felszínre. Először Szabó Dániel, később Fenyvesi Márton tűnt fel nagynevű magyar és külföldi előadóművészekkel.[5]

Aktív zenekarok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mai aktív - az elmúlt egy évben valamilyen internetes felületen magukról jelt adó - pécsi zenekarok ábécésorrendben:

Könnyűzenei fesztiválok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fishing on Orfű Alterfeszt.

Pécsi könnyűzenei fesztiválok ábécésorrendben:

° - Az orfűi fesztivál nem Pécsen van, mégis a városhoz szokás sorolni az erős kulturális kötődés és a szervező Lovasi András miatt.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Könnyűzene Pécsen témájú médiaállományokat.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Hó Márton cikke a Magyar Narancsban.
 2. Koszits Attila - Pécs könnyűzenéje a beatkorszaktól napjainkig, 2006. május, olvasva: 2009. október 30.
 3. Koszits Attila - Változások, tendenciák: a pécsi könnyűzene helyzete, 2009. október, olvasva: 2009. október 29.
 4. Korb Zoltán - "Blues nélkül nincs könnyűzene", 2009. július 9., olvasva: 2009. október 30.
 5. www.bama.hu, Fenyvesi Márton az új pécsi jazzcsillag, olvasva: 2010. november 10.
 6. www.myspace.com/30y
 7. www.aljaskuszobab.hu
 8. Burning Symphony facebook oldala
 9. www.myspace.com/ccrpecs
 10. www.myspace.com/creephungary
 11. www.myspace.com/dozimc
 12. www.myspace.com/drugiprogram
 13. Eosin Ghetto facebook oldala
 14. Friix facebook oldala
 15. Géza kék az ég facebook oldala
 16. Golestan facebook oldala
 17. www.myspace.com/halottpenz2007
 18. www.myspace.com/harmada
 19. www.myspace.com/heiipletykaak
 20. www.myspace.com/hetkoznapicsalodasok
 21. Járai Márk facebook oldala
 22. www.kiscsillagzenekar.hu
 23. www.myspace.com/leaveitbehindmusic
 24. www.youtube.com/watch?v=NUq-sVSiDfM
 25. Látlelet facebook oldala
 26. www.myspace.com/metallustband
 27. Nem ajánlott facebook oldala
 28. www.myspace.com/perfectsymmetryhungary
 29. A PMD hivatalos oldala
 30. www.myspace.com/psychomutants
 31. www.myspace.com/punnanymassif
 32. Rokokó Rosé facebook oldala
 33. www.myspace.com/skapecs
 34. spaceinhalerz.com/
 35. www.myspace.com/spaceshit
 36. www.szelkialto.hu
 37. www.myspace.com/takacseszter
 38. The Talking Horse facebook oldala
 39. www.myspace.com/thegababeat
 40. The Immigrants facebook oldala
 41. www.myspace.com/tommykatonajr
 42. www.myspace.com/TukeZoo
 43. www.myspace.com/virrasztok
 44. www.myspace.com/zagastic
 45. A fesztivál oldala a Myspace oldalán
 46. www.pecsikult.hu/hu/jazzhid
 47. A fesztivál hivatalos oldala
 48. A fesztivál hivatalos oldala
 49. A fesztivál hivatalos oldala
 50. https://www.facebook.com/events/247108465408222/
 51. fesztivál hivatalos oldala
 52. A fesztivál hivatalos oldala
 53. A fesztivál hivatalos oldala
 54. www.pecsikult.hu/hu/events/show/51021

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]