Kónya István (muzeológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kónya István
Született1926. január 16.
Gyergyószentmiklós
Elhunyt2003. február 13. (77 évesen)
Marosvásárhely
Foglalkozásamuzeológus,
természettudományi szakíró
SablonWikidataSegítség

Kónya István (Gyergyószentmiklós, 1926. január 16.Marosvásárhely, 2003. február 13.) muzeológus, természettudományi szakíró.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit Kolozsvárt és Marosvásárhelyen végezte, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett természetrajz szakos tanári képesítést (1951). Muzeológus a Marosvásárhelyi Megyei Múzeumban nyugdíjazásáig (1952–86).

Első írása a Sepsiszentgyörgyi Múzeum évkönyvében jelent meg Madárvédelem és gazdasági jelentősége c. alatt (1955). Madártani, rovartani és őslénytani tanulmányait a marosvásárhelyi Studii și Materiale és Marisia, a nagyváradi Nymphaea, a temesvári Tibiscus s a Revista Muzeelor közölte. Fuchs Hermannal közös tanulmányban dolgozta fel a Kis-Küküllő völgyében talált negyedkori gyapjas orrszarvú kövületét (Studii și Materiale II. Marosvásárhely, 1967). Külön füzetben jelent meg Rezervația naturală de la Zau de Cîmpie – A mezőzáhi természetvédelmi terület című dolgozata (Marosvásárhely, 1974).

A Maros megyében működő madár- és természetvédelmi kör tagjaival egyidejű madármegfigyelési mozgalmat indított; a Marosvásárhelyi Megyei Múzeum néprajzi gyűjteményét néhány ezer tárggyal (viselet, házi szőttesek, gazdasági eszközök, népi művészeti alkotások) gyarapította. Helyismereti és természetvédelmi előadásai – főleg a székelyföldi fürdőkről – sokszorosítva kerültek forgalomba. Madártani ismeretterjesztő írásai jelentek meg az Ifjúmunkás, Vörös Zászló, Steaua Roșie, Falvak Dolgozó Népe hasábjain.

Források[szerkesztés]